Реклама / Ads
0| 3683 |04.10.2016 НОВИНИ

Бежанските центрове у нас са претъпкани

.
Бежанските центрове в страната са препълнени. Те работят с над 7 процента над капацитета си.Това каза Димитър Киров, началник на дирекция „Качество на процедурата за международна закрила” към Държавната агенция за бежанците (ДАБ).
 
Той допълни, че се взимат допълнителни мерки за подсигуряването на условия за настаняване, въпреки запълнените места.

„В териториалните поделения на агенцията са настанени 5568 души. Някои от помещенията са оборудвани с допълнителни легла. Освен това разполагаме и с изградено контейнерно селище с капацитет от 400 души, което при необходимост ще бъде приведено в експлоатация", обясни Димитър Киров пред Фокус.

По думите му, предвидено е изграждането и на второ контейнерно селище със същия капацитет, а именно - още 400 места за чужденците, търсещи закрила.

Киров добави, че от началото на годината над 10 000 мигранти са напуснали доброволно бежанските центрове, което значително забавя процедурата за получаване на статут, но докато тя тече, чужденците имат право свободно да се придвижват у нас.

В края на септември зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев заяви, че по-голямата част от мигрантите, които влизат в България, вече не са семейства, бягащи от Сирия и Ирак, а млади мъже, предимно от Афганистан - около 70% от общия брой. Той коментира, че голяма част от тези хора са в юношеска възраст, която обаче в Афганистан се приема за реалистична за пращането на младия мъж на гурбет.

На 24 септември, по време на среща на върха във Виена, българският премиер Бойко Борисов настоя за затваряне на границата на ЕС. Той постави условие в понеделник (днес) да бъде преведена сумата, която България трябва да получи за техническо оборудване и за подобряване условията на живот на служителите, ангажирани в строежа и охраната на границата с Турция - първо 108 млн. евро, а след седмици и още 52 млн.
80% от средствата ще се използват за засилване на охраната на границата.

С 15 милиона евро ще бъдат изградени три кризисни центъра от затворен тип, в случай на по-голям бежански поток.

"Търсят се места, които са отдалечени от населените места, които имат възможност да бъдат охранявани, на които евентуално при засилен натиск могат да бъдат разположени фургони.

2 милиона евро са за доброволно връщане на хиляда бежанци в страните, откъдето са дошли", каза неотдавна вътрешният министър Румяна Бъчварова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3736 |28.09.2016 Бъчварова: Центровете за бежанци са препълнени . 1| 3410 |26.09.2016 Ген. Радев: Не може на територии с демографски проблеми да има бежански центрове . 7| 5005 |25.09.2016 Ген. Радев: Бежанските центрове - извън градовете . 3| 7159 |26.08.2016 Страшно идва! Бежанските центрове се напълват, ако мигрантите идват с тези темпове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads