Реклама / Ads
0| 4029 |04.10.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: Президентът не управлява, но представлява държавата

.
Росен Плевнелиев
Президентът не е този, който управлява държавата, но президентът е този, който представлява държавата, той има силен глас и може да задава смислени приоритети. Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на годишната конференция на Глобалния предприемачески мониторинг България.
 

Радвам се и се гордея, че в тези пет години изминахме пътя от "Големия шлем" с три руски проекта до няколко смислени приоритета за България - иновации, дуална система на образование, иновационни екосистеми, енергийна ефективност, либерализация и диверсификация, каза Плевнелиев.

                 

 Той допълни, че допреди пет години нито една от тези теми не беше в дневния ред на обществото. Държавният глава изтъкна динамичното развитие на стартиращите компании в България и на сектора "информационни и комуникационни технологии" и посочи нуждата от качествен човешки капитал за компаниите. Плевнелиев отбеляза, че днес в информационните и комуникационните технологии са създадени 17 500 работни места, секторът съставя 1,86 процента от БВП на страната. В аутсорсинг индустрията са създадени над 35 000 работни места, автомобилният клъстер, създаден преди 4 години, днес има над 20 фабрики и над 25 000 работни места. Позитивна е тенденцията и за стартиращите компании. София е един от 10 града в света с най-благоприятни условия за стартиращи компании, според "Форбс". Създадени са повече от 190 стартиращи компании на млади хора в България, над 50 от тези фирми генерират собствени приходи и създадоха 600 работни места. Росен Плевнелиев каза, че тази тенденция ще продължи, но има едно голямо условие, за което държавата е длъжник - тези компании имат нужда от качествен човешки капитал, от образовани млади хора. Държавата, за да подкрепи растежа на иновационната екосистема и предприемаческата култура в България, трябва да адресира именно това, каза президентът. Той отново посочи, че бъдещето на България се случва не на бойното поле, а в класните стаи.

 

Президентът отбеляза и свършеното - осигуряване на достъпно финансиране от еврофондовете, довело до това предприемачеството и финансирането на стартиращи компании на най-ранна фаза да се случи успешно, за разлика от други държави. Той отбеляза и наличните инструменти до 2020 г. - по ОП "Иновации и конкурентоспособност" - над 1,4 млрд евро, а по ОП "Образование и иновации" - 600 млн. евро. Очаква се над 3000 малки и средни предприятия да получат финансиране по тези инструменти до края на 2020 година. Росен Плевнелиев изтъкна важността от развитие на връзката "държава-бизнес-университети". Платформата, която събира всички заедно - компаниите, бизнеса, университетите, правителството, неправителствените организации, е първата екосистема в България и на Балканите - "София тех парк", отбеляза президентът. Плевнелиев изрази надежда динамиката, която е била влята в последните четири години в проекта, да бъде разширена, да бъде във фокуса на действията на правителството и на предприемачите и да продължи подкрепата за "София тех парк". По думите на Плевнелиев проектът е една голяма мечта, която може да се превърне в нова платформа за позициониране на България, но може и да бъде българизирана и да си остане една мечта.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че най-голямото предизвикателство е да се върне ценността на предприемачеството. Дори и да имаме отлична бизнес среда, да предположим, че в образованието ни няма никакви дефицити, няма как да имаме активна икономика, ако не върнем ценността да бъдеш предприемач, посочи Дончев, цитиран от БТА. По думите му от началото на прехода имаме поколение или две, които свързват успеха или със злоупотреба, или с късмет. Той допълни, че това, което го безпокои, е, че след тях расте поколение, което свързва успеха с обществена поръчка или с някакъв тип взаимодействие с държавата. Дончев посочи, че това е далеч от истинската, зряла, конкурентна икономическа среда и е важно да се работи за връщане на ценността на предприемачеството.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8036 |25.09.2016 Марешки: Цветанов е кандидат-президентът на ГЕРБ . 0| 3941 |21.09.2016 Плевнелиев: България да ускори подготовката за еврозоната . 2| 5781 |20.09.2016 Татяна Дончева: Президентът да назначава и уволнява главния прокурор . 1| 3958 |18.09.2016 Президентът се преборил с 11 кризи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads