Реклама / Ads
0| 10087 |04.10.2016 ЪNDERGROUND

Осъдени митничари за корупция? От умрял писмо!

.
Шестима от обвинените 11 граничари и митничари от Капитан Андреево остават в ареста, реши Хасковският окръжен съд снощи. Засега. Групата бе прибрана миналата седмица при акцията на прокуратурата, МВР и ДАНС. Току виж другата седмцица бройката на арестуваните за корупция служители на граничния пункт намалее драстично след решението на Пловдивския апелативен съд. Накрая всички ще излязат на свобода и с това ще приключи поредната шумна акция на добилия печална слава граничен пункт.
 
Мярката „задържане под стража” обаче подвежда. Защото по-късно митничарите и граничарите биват оправдани от съдилищата. До момента, въпреки десетките акции и шумни арести на цели смени на Капитан Андреево през годините, няма нито един осъден митничар или граничен полицай за корупция. И то не само на Капитан Андреево, но и в цялата страна. Както призна през януари т.г. покойният шеф на митниците Ваньо Танов 150 митничари на Капитан Андреево са хванати с подкуп, но няма нито един осъден. Това е все едно да чакаш от умрял писмо.

Има-няма през няколко месеца се правят акции на граничния пункт, но това нито намалява корупцията, нито решава проблема. Правителството на Борисов даже закри митница-Свиленград, но какво от това.

"Егати границата, никой не ме спря, никой не ме провери, даже граничар ми казваше откъде да мина без проверка". Това сподели миналата година пред съда в Пловдив-турски тираджия, който трябвало да прекара поредният ТИР с контрабандни цигари. Това беше по време на голямата акция на прокуратурата, ДАНС и МВР на Капитан Андреево на 10 март 2015 г. Изловени бяха 22 митничари, един граничен полицай и контрабандисти. Акцията дойде след справка от Турция според която у нас са влезли и преминали над 80 тира с цигари, но според българските документи такива камиони никога не са влизали в България.

От въпросните тирове успяха да хванат един пълен с контрабандни цигари на пункта, а други три бяха открити по-късно зарязани празни в София. Отношение по случая взе дори премиерът Борисов и заради това закриха митницата. Нали заради „борбата с тероризма” уж се извършваше „физически контрол” на всеки камион и с това се обясняваха опашките на Капитан Андреево?

Нали бяхме събрали 15 млн. допълнително от контрабанда? А пък подкупите продължават. Според прокуратурата последната партида арестувани митничари си прибирали по 15-20 евро от шофьори за различни услуги.

Значи корупция има, обаче осъдени няма. Егати корупцията. Смешно е да арестуваш 11 граничари и митничари миналия петък и да обявиш, че те не са организирана престъпна група. Е какво са тогава? Просяци на пункта или членове на благотворителна организация, която събира средства за гладуващите в Африка ?

Проблемът е, че прокуратурата работи предимно по слухове. Нито МВР, нито ДАНС нямат агентура в митниците и нямат шанс срещу кланово роднинско-партийната клика сред митничарите и граничарите. Там действа закона за омертата и опитите това да се разбие с показни акции завършва безславно. МВР и прокуратурата разчитат само на тираджии, описвани като анонимни свидетели. Но те са ненадеждни.

„Обвинението е недоказано. Светлин Проданов и Димитър Димитров са били провокирани към вземане на подкуп от агент под прикритие. Не са достатъчни показанията само на свидетел със скрита самоличност. Като цяло досъдебното производство е водено повърхностно. Това са в резюме мотивите на окръжния съдия Красимир Димитров по оправдателната присъда на Хасковския окръжен съд срещу трима граничари и осем митничари от Капитан Андреево арестувани през 2010 г при акция „Граница”. На това дело МВР и прокуратурата разчитаха на защитен свидетел - турския тираджия Ахмед Ахмед, който е пратен да дава подкупи на границата, накичен с микрофони от службите. По време на разпита в съдебна зала свидетелят се оплете тотално и обясни, че разследващите му връчили снимки на 15 митничари и гранични полицаи, за да извърши разпознаване. Абсурдно или не, но това се случило цели 2 години след началото на досъдебното производство. От срам прокурорът по делото Георги Гешев се отказа от обвинителната теза, а оправдателните присъди от 2015 г. дори не бяха обжалвани.

„Още миналата неделя, когато задържахме ТИР с цигари в Пловдив, изискахме видеозаписите от граничния пункт. Цяла седмица ни повтаряха, че камерите на границата не са работили, наложи се в петък, 3 април, да отидем и да ги изземем на място. Не само не ни съдействат, това е саботаж. На Капитан Андреево работят около 600 души и Гранична полиция и митницата са насочвали разследващите към разпит на служители, които въобще не са били на смяна в деня на осъществената контрабанда. Има натиск разследването да се прехвърли на друго място, но ако това не стане, ние ще разплетем случая докрай“, заявава пред медиите Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов след акцията на Капитан Андреево през март м.г. Въпреки заканите на прокурора до момента слуаят не е разплетен, няма нито обвинителен акт, нито дело. Година и половина по-късно.

До момента всики арестувани митничари и граничари от пунктовете Калотина, Лесово, Дунав мост и Капитан Андреево през годините спечелиха делата си в съда. В момента повечето съдят държавата в Страсбург, а ще плащаме ние.

Сравнение може да се направи само на километър от непрекъснато атакувания от родните служби пункт Капитан Андреево. При акция на турската жандармерия на граничния пункт Капъкуле през декември 2005 г. бяха арестувани 48 митничари и митнически полицаи за тормоз над пътници и вземане на подкупи. Според информация в турски медии скрита камера с микрофон, монтирана в печка духалка, записала как служителите вземат тлъсти суми цели 280 пъти. Печките били раздадени на граничния пункт на служителите, след като им обяснили, че в продължение на месец ще има профилактика на климатиците и те няма да работят. Всички арестувани са отдавна в затворите.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8130 |30.09.2016 Само във Фрог: Арестуваните митничари и граничари събирали „пари за изборите“ . 1| 5440 |30.09.2016 Акцията на Капитан Андреево продължава: Арестуваха и петима митничари . 0| 3833 |26.09.2016 Жаблянов: Обществените поръчки и купуването на избори са ключови за борба с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads