Реклама / Ads
1| 10674 |04.10.2016 НОВИНИ

Нов сериал от Яневагейт: „24 часа” и „ПИК” обслужват скандална съдийка

.
Сериалът, който разкрива корупционните зависимости в управлението на страната „Яневагейт” продължава с нов епизод. От него става ясно, че вестник „24 часа” и информационният сайт „ПИК” обслужват скандалната съдийка Владимира Янева-бивш шеф на Софийски градски съд. Не е тайна, че въпросните издания са близки на кръга #КОЙ.
 

От записа, публикувани в сайта „Биволъ” става ясно, че журналистката „Венелина“ (вероятно Венелина Гочева, собственик на "24 часа") е била в особено топли отношения с Владимира Янева. Когато на 19 февруари 2015 г. ВСС решава да я призове по делото „Червеи“ Венелина звъняла „стотици пъти“ и пратила СМС с предложение за медийна подкрепа. Ивайло Крачунов, тогава гл. редактор на сайта ПИК също звънял „хиляда пъти“ на Янева. Това става ясно от поредния епизод от #Яневагейт – записи на разговори между съдийките Владимира Янева, Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки.

 

Най-известната „Венелина“ сред журналистите е главният редактор на в. „24 часа“ Венелина Гочева. Проверка в архивите на вестника показва, че там се публикуват позитивни и дори „адверториални“ статии както за Янева, така и за адв. Момчил Мондешки. Последният се рекламира там като специалист по делото „Белведере“, заради което френският посланик отвори темата за „гнилите ябълки“ в съдебната система.

 

Както „24 часа“, така и „ПИК“ имат репутацията, че защитават статуквото и т.нар. модел #КОЙ, за един от чиито аватари се считаше и шефката на СГС Владимира Янева. Градската съдийка в миналото беше особено приближена с Цветан Цветанов и самата тя твърди, че се познавала отблизо с Бойко Борисов. С времето обаче ситуацията се променила и лично премиерът наредил тя да бъде „опраскана“, стана ясно от предишните публикувани разговори. В нейна полза се намесил и „Делян“, но това не било достатъчно, за да умилостиви „Бойко“.

 

В тази комплицирана ситуация подакващите медии контролирани от Делян Пеевски изпаднаха в когнитивен дисонанс. Без да посмеят да нападат директно Янева, те не смееха и особено да я защитават, за да не си навлекат премиерския гняв.

 

„В съда е ад, нали? В съда е ад.“ – така коментира адв. Момчил Мондешки ситуацията в Софийски градски съд в деня преди Владимира Янева да бъде „опраскана“.

 

Янева се впуска отново в разказ за събитията, предшествали нейното отстраняване, които бяха подробно коментирани в серията от записи от първия сезон на Яневагейт.

 

Съдийката описва на присъстващите Румяна Ченалова и Момчил Мондешки графика си за съдбовния ден, когато „опраскването“ се конкретизира и тя беше привикана пред ВСС да дава обяснения заради делото „Червеи“. Тя имала безоблачни планове да отиде да празнува рождения си ден в Солун:

 

И сутринта си бях направила час при фризьор. И мислех само да мина да подпиша СРС-та и да свърша квот’ има и да ви видя вас и после да ходя да си оправям багажа и да пътувам. И вече като стана тоя калабалък… Щото той главният прокурор ми звънна снощи много късно. То беше към 7-8 часа, той беше още в работата, той ми звънна от вътрешния. И вече като видях целия калабалък…

 

Пред Етичната комисия на ВСС Сотир Цацаров категорично отрече да е говорил с Янева по повод на нейното предстоящо отстраняване, което би било недопустима търговия с влияние. Висшите магистрати обаче отказаха да проверяват разпечатките от вътрешната централа на Съдебната палата дали е имало позвъняване от кабинета на Сотир Цацаров на телефона на Янева.

 

След като научила лично от главния прокурор, че ще бъде на прицел, тя анулирала пътуването до Солун. Не пропуснала да отиде на фризьор и след това се отбила в съда, за да си вземе от куриер поканата от ВСС за изслушване. Там Янева написала набързо становище, пратила го във ВСС и казала на колегите си, че няма да се яви. Не става ясно дали е успяла да разпише и СРС-та.

 

Владимира Янева: А журналистите направо беше нещо страшно, аз понеже нали не ходя на Съвета и те вече ще се изпотрепят. Венелина хиляда пъти ме е търсила, аз понеже най-накрая й се обадих. Викам: обаждам ти се не като на журналист, а като на приятел..

 

Румяна Ченалова: Виж сега как те усеща тя, че страдаш и стои до тебе, виждаш ли?

 

Янева: Милото (вероятно репликата на Ченалова е за кучето, а не за Венелина б.ред.). Викам обаждам ти се да знаеш не като на журналист, затова не ме питай нищо, обаждам ти се като на приятел, щото тя ми вика нали ква подкрепа там, тя ме е търсила сто пъти аз не и вдигам, и накрая тя ми писала някакъв СМС: „Имаш ли нужда от подкрепа, какво да пускам?“ Викам, ако искаш пусни само, че съм депозирала писмено становище и няма да ходя. Ивайло Крачунов хиляда пъти сутринта ми звъня, аз не съм му вдигнала. И така.

 

Ченалова: Пише, че не си се явила

 

Янева: И че съм депозирала становище

 

Ченалова: Да. И пише: Оттук-нататък могат да вземат две решения. Да отложат за следващо заседание и отново да те поканят, или да гласуват отстраняването. Това е Нова Нюз. Друго няма.

 

Янева: А защо искат да ме канят тия хора? Аз не искам да ходя.

 

Мондешки: Това е като народния процес.

 

Ченалова: Не знаят какво да правят, объркани са, притеснени*…

 

Янева развива аргументите си, че е дала писмени обяснения за всичко – „срокове, обекти електронния регистър“, като това било класифицирана информация. „И който има допуск той да си чете преписката“.

 

В края на този епизод се разбира, че адв. Мондешки е бил информиран от Янева за развитието в малките часове на предишния ден, към 1 часа на „другия телефон“.

 

„Е това беше върха, просто. Е това беше върха…“, въздиша той

 

 В момента Ивайло Крачунов е на ръководен пост в сайта "Блиц", след злополучна и шумна разлъка с издателя на "Пик" Недялко Недялков. На 19 февруари на сайта на "24 часа" наистина първо се появява доста скромна информация, че Владимира Янева е депозирала писмено становище във ВСС и няма да отиде за изслушване. Публикацията е илюстрирана със снимка на Янева, на която тя е усмихната "до ушите".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5890 |17.06.2014 Ил. Зафиров: Сценарият е абсурден, като в турски сериал . 14| 5055 |22.02.2014 Депутат от ГЕРБ: Сериалът "Изборно законодателство" ще има още епизоди . 20| 5426 |07.12.2012 Сериалът "Марковска" на път да се повтори при Гугушева . 71| 15406 |20.08.2012 Скандал! Националисти срещу оргии и рязане на глави в турски сериал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads