Реклама / Ads
0| 3627 |04.10.2016 НОВИНИ

Заваляха жалбите срещу решението на ЦИК за медийните пакети

.
В Централната избирателна комисия (ЦИК) започнаха да пристигат жалби срещу решението относно реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети в националния референдум на 6 ноември.
 

Единна народна партия е внесла в ЦИК жалба срещу Решение № 3707 – НР от 3.10.2016 г. Недоволството е относно частта, в която с решението е ограничено използването на медийните пакети съгласно чл. 178 ИК само „чрез доставчиците на медийни услуги - телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с „национален тираж“ – т. 2 и т. 9, в която е дадено недопустимото тълкуване на медийна услуга за „целите на настоящото решение“.

 

Юристите на Единна народна партия намират, че решението е постановено в нарушение на материалния закон. Те са убедени, че то е неправилно и необосновано. Именно поради тази причина от партията настояват решението да бъде отменено като незаконосъобразно.

 

В жалбата си председателят на Единна народна партия Валентина Василева-Филаделфевс коментира, че обжалваната част от решението е постановена и от орган извън кръга на неговите законови правомощия. Това я кара да смята, че в тази си част решението е нищожно.

 

В жалбата се посочва още, че ЦИК ограничава всички регионални медии – електронни и печатни, както и всички интернет сайтове, някои от които отдавна са надскочили „националния обхват“ и са с международно разпространение, ако в 21 век може да се използват такива понятия, характерни за миналия век.

 

В жалбата си ЕНП пише още, че с решението си Централната избирателна комисия поставя под съмнение гарантираните в чл. 19, ал. 2 от Конституцията еднакви правни условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица. Освен това, само въз основа на критерий, който в 21 век е меко казано отживял, дадени медии се поставяли в неравностойно положение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4080 |28.09.2016 Станишев: Решението за Георгиева удря по престижа на България . 3| 4048 |28.09.2016 Станишев: Решението за смяната на Бокова е абсурдно и срамно . 0| 4547 |31.08.2016 Кунева доволна от решението на Борисов за председателството . 0| 4104 |30.08.2016 КЗП: Най-много са жалбите срещу мобилните оператори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads