Реклама / Ads
0| 3524 |05.10.2016 НОВИНИ

Евродепутатите зоват за затягане на поведението на комисарите

.
Кодексът за поведение на европейските комисари трябва да бъде сериозно затегнат, за да се избегнат конфликти на интереси и да се възстанови доверието на европейските граждани в политическите институции. Това беше ключовото послание, около което се обединиха повечето евродепутати по време на дебата във вторник вечер с комисар Пиер Московиси относно бизнес връзките на бивши и настоящи комисари.
 

„Комисията иска всички граждани на ЕС да бъдат сигурни, че комисарите действат само и единствено в интерес на Европа. Затова всякакъв конфликт на интереси трябва да бъде избягван и за тази цел вече има в сила много стриктни правила. Но правилата трябва да вървят ръка за ръка и с личната отговорност. Поради това Комисията разглежда, дали тези проблеми не могат да бъдат допълнително разрешени“, каза г-н Московиси.

 

Много евродепутати посочиха, че скорошните „бахамски“ разкрития, които показаха, че бившият холандски комисар по конкуренцията Неели Крус не е декларирала директорски пост в офшорна компания на Бахамските острови по време на мандата си, са били сериозен шок за гражданите на ЕС, които вече губят вяра в „политическите елити и институции“.

 

Те призоваха за радикално затягане на кодекса за поведение на европейските комисари, както и за удължаване на „периода на охлаждане“, по време на който бивши комисари нямат право да започват работа в частния сектор. Други искания бяха за въвеждане на ясни наказания и санкции за очевидни нарушения на правилата, както и за превръщането на ad hoc комитета по етични въпроси на Европейската комисия в независим орган с правото да взима окончателни решения относно това кои позиции са подходящи за бивши комисари.


Бившият председател на Комисията Жозе Мануел Барозу също беше критикуван, след като през лятото се присъедини към инвестиционната банка Голдман Сакс в ролята на неизпълнителен председател на лондонския офис, който е най-големият клон на банката. Това доведе до намесата на омбудсмана на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4241 |06.07.2016 Евродепутатите ни подкрепиха искането за излизането на Великобритания от ЕС . 5| 4355 |09.06.2016 Борисов обсъжда газовата инфраструктура в Европа . 29| 4889 |07.06.2016 Ковачев: Носталгията към комунизма показва провала на образователната система . 6| 4830 |04.02.2016 Миков: Има нов образователен министър, нова просветна политика – няма!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads