Мария Габриел: Вземането предвид на въздействието на миграцията върху жените означава по-добро управление на миграционните потоци

0

|

2521

|07.10.2016
Мария Габриел: Вземането предвид на въздействието на миграцията върху жените означава по-добро управление на миграционните потоци

„Солидарност и отговорност на държавите-членки са ключовите понятия в отговора на миграционната криза. Така, както България не пести усилия при охраната на въшната граница на ЕС, така всички държави следва да поемат силен ангажимент.


Колкото по-скоро разберем, че случилото се последните две години по бреговете на Европа не е обикновена криза, толкова по-добре ще можем да се справим с миграционния поток. Миграционната криза е явление, което трайно и дълбоко ще промени Европа. Ето защо е нужна промяна на парадигмата и аз вярвам, че ЕНП Жени е важна платформа за насърчаване на тази промяна. Трябва да се уверим, че защитата на правата на жените и принципът на равенството между половете са напълно възприети като цел и инструменти за по-добро управление на миграцията“. Това заяви Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на ЕНП Жени, при откриването на Конгреса на ЕНП Жени „Миграция и интеграция: въздействието върху жените“, който се провежда в София. Най-висшият форум на организацията събра делегати от националните структури на ЕНП Жени, представители на организациите на Жени ГЕРБ в страната, водещи жени политици, експерти по миграцията. Специално участие взеха председателката на ЕНП Жени Дорис Пак, премиерът Бойко Борисов, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова и проф.д-р Анна Кръстева – директор на Центъра за бежанци, миграция и етнически изследвания (CERMES).

 

Мария Габриел формулира много ясно причините да се вземат под внимание влиянието на миграцията и интеграцията върху жените. Основните сред тях са увеличаващия се брой на жените и децата бежанци, по-голямата опасност от експлоатация и малтретиране в страната на произход, транзит и приемащите страни, а в позитивна насока децата и жените могат да са източници на положителна промяна.

 

Тези аспекти на миграцията са в основата на изготвената от ЕНП Жени резолюция, която беше в центъра на дискусиите по време на Конгреса. Мария Габриел изложи в детайли съдържащите се в документа конкретни предложения и препоръки, реализирането на които биха допринесли за подобряване положението на жените и децата бежанци.

 

На първо място са мерките за справяне с първопричините за миграция. В държавите на произход, жените са тези, чийто човешки права са най-често нарушени. Често те нямат достъп до образование, умират от зарази, които е трябвало да са предотвратени или излекувани, те са насилствено омъжвани, изключени са от политическия процес. В тази връзка ЕНП Жени настоява за засилено участие на ЕС в предотвратяването и разрешаването на конфликти и дългосрочна инвестиция за борба с първопричините за миграция чрез политиката за развитие.

 

Второто ниво на действие е в транзитните държави. Жените и момичетата са особено уязвими от експлоатация от контрабандисти и трафиканти на хора, а понякога са принудени да предоставят сексуални услуги за оцеляване и да продължат пътуването си. „Важно е операциите на Фронтекс, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и правоприлагащите органи на държавите-членки да получат подходящо обучение, което да вземе под внимание уязвимостите и нуждите на жените и непридружените непълнолетни лица. Новата Европейска гранична и брегова охрана трябва да застане начело относно прилагането на Европейската програма за миграцията с особено внимание към равенството между половете. Разширеното сътрудничество с трети страни също трябва да включва защитата на правата на жените“, наблегна Мария Габриел.

 

Третият ключов елемент е положението на жените в приемащите страни и тяхната интеграция. Те могат да станат лесна жертва на дискриминация и в такива ситуации достъпът им до правосъдие често е ограничен, особено в случаите на насилие. Според зам.-председателя на ЕНП Жени е изключително важно жените мигранти и жените, търсещи убежище, да имат гарантиран правен статут, независим от техните съпрузи. Незаконните жени мигранти може да са били жертва на насилие и дори в случаи на решение за връщане трябва да се вземе под внимание този факт, за да се избегне повторна виктимизация.  От друга страна, успешна интеграционна политика на жените бежанци ще помогне за насърчаване на общите ценности в среда с различна култура.

 

„Овластяването на жените, защитата на техните права и пълноценното им участие в изграждането на мира, политиката и процеса на вземане на решения са изключително важни за насърчаването на стабилност в страните на произход на бежанци и мигранти. С предприемането на стъпки за подобряването на живота на жените и децата, създавайки по-добри перспективи в техните държави на произход, ще допринесем за икономическото развитие и намаляването на бедността, респективно до ограничаване на мигрантския поток към Европа. ЕНП Жени има потенциал да бъде движещата сила за постигане на тези цели“, заключи зам.-председателят на организацията Мария Габриел.

 

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Vivaldi Spring The Four Seasons High Quality caballerohorus

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах