Реклама / Ads
0| 3363 |07.10.2016 Президентски избори 2016

Мария Габриел: Вземането предвид на въздействието на миграцията върху жените означава по-добро управление на миграционните потоци

.
„Солидарност и отговорност на държавите-членки са ключовите понятия в отговора на миграционната криза. Така, както България не пести усилия при охраната на въшната граница на ЕС, така всички държави следва да поемат силен ангажимент.
 

Колкото по-скоро разберем, че случилото се последните две години по бреговете на Европа не е обикновена криза, толкова по-добре ще можем да се справим с миграционния поток. Миграционната криза е явление, което трайно и дълбоко ще промени Европа. Ето защо е нужна промяна на парадигмата и аз вярвам, че ЕНП Жени е важна платформа за насърчаване на тази промяна. Трябва да се уверим, че защитата на правата на жените и принципът на равенството между половете са напълно възприети като цел и инструменти за по-добро управление на миграцията“. Това заяви Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на ЕНП Жени, при откриването на Конгреса на ЕНП Жени „Миграция и интеграция: въздействието върху жените“, който се провежда в София. Най-висшият форум на организацията събра делегати от националните структури на ЕНП Жени, представители на организациите на Жени ГЕРБ в страната, водещи жени политици, експерти по миграцията. Специално участие взеха председателката на ЕНП Жени Дорис Пак, премиерът Бойко Борисов, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова и проф.д-р Анна Кръстева – директор на Центъра за бежанци, миграция и етнически изследвания (CERMES).

 

Мария Габриел формулира много ясно причините да се вземат под внимание влиянието на миграцията и интеграцията върху жените. Основните сред тях са увеличаващия се брой на жените и децата бежанци, по-голямата опасност от експлоатация и малтретиране в страната на произход, транзит и приемащите страни, а в позитивна насока децата и жените могат да са източници на положителна промяна.

 

Тези аспекти на миграцията са в основата на изготвената от ЕНП Жени резолюция, която беше в центъра на дискусиите по време на Конгреса. Мария Габриел изложи в детайли съдържащите се в документа конкретни предложения и препоръки, реализирането на които биха допринесли за подобряване положението на жените и децата бежанци.

 

На първо място са мерките за справяне с първопричините за миграция. В държавите на произход, жените са тези, чийто човешки права са най-често нарушени. Често те нямат достъп до образование, умират от зарази, които е трябвало да са предотвратени или излекувани, те са насилствено омъжвани, изключени са от политическия процес. В тази връзка ЕНП Жени настоява за засилено участие на ЕС в предотвратяването и разрешаването на конфликти и дългосрочна инвестиция за борба с първопричините за миграция чрез политиката за развитие.

 

Второто ниво на действие е в транзитните държави. Жените и момичетата са особено уязвими от експлоатация от контрабандисти и трафиканти на хора, а понякога са принудени да предоставят сексуални услуги за оцеляване и да продължат пътуването си. „Важно е операциите на Фронтекс, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и правоприлагащите органи на държавите-членки да получат подходящо обучение, което да вземе под внимание уязвимостите и нуждите на жените и непридружените непълнолетни лица. Новата Европейска гранична и брегова охрана трябва да застане начело относно прилагането на Европейската програма за миграцията с особено внимание към равенството между половете. Разширеното сътрудничество с трети страни също трябва да включва защитата на правата на жените“, наблегна Мария Габриел.

 

Третият ключов елемент е положението на жените в приемащите страни и тяхната интеграция. Те могат да станат лесна жертва на дискриминация и в такива ситуации достъпът им до правосъдие често е ограничен, особено в случаите на насилие. Според зам.-председателя на ЕНП Жени е изключително важно жените мигранти и жените, търсещи убежище, да имат гарантиран правен статут, независим от техните съпрузи. Незаконните жени мигранти може да са били жертва на насилие и дори в случаи на решение за връщане трябва да се вземе под внимание този факт, за да се избегне повторна виктимизация.  От друга страна, успешна интеграционна политика на жените бежанци ще помогне за насърчаване на общите ценности в среда с различна култура.

 

„Овластяването на жените, защитата на техните права и пълноценното им участие в изграждането на мира, политиката и процеса на вземане на решения са изключително важни за насърчаването на стабилност в страните на произход на бежанци и мигранти. С предприемането на стъпки за подобряването на живота на жените и децата, създавайки по-добри перспективи в техните държави на произход, ще допринесем за икономическото развитие и намаляването на бедността, респективно до ограничаване на мигрантския поток към Европа. ЕНП Жени има потенциал да бъде движещата сила за постигане на тези цели“, заключи зам.-председателят на организацията Мария Габриел.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7600 |20.06.2022 Политологът Тончо Краевски: Провал на ПП ще върне електорат на ”Демократична България” . 1| 2812 |05.10.2021 Красен Станчев: Ще има политически последици за партии от ”Досиетата Пандора” . 0| 7469 |08.11.2016 Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева ще се срещне със служители на предприятие в София . 0| 7689 |08.11.2016 Владимир Тошев, ГЕРБ - Видин: Не можем да позволим езика на омразата да бъде водещ там, където трябва да говорим за политики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads