Реклама / Ads
1| 3612 |08.10.2016 НОВИНИ

Черно на бяло: САЩ обвини Русия в кибератаки

.
САЩ официално обвиниха Русия в кибератаки, целящи „намеса в президентските избори“ на 8 ноември, съобщи Би Би Си.
 

Става въпрос за неотдавнашните прониквания в електронни пощи на американски физически лица и институции, включително политически организации. Изтеклите данни разкриха дискусии, водени в Демократическата партия, което доведе до серия оставки, а някои щати съобщиха за пробни атаки върху системи, свързани с изборите. Засега обаче последните не могат да бъдат свързани директно с руското правителство.


Министерството на вътрешната сигурност заяви, че разбиването на имейли „отговаря на методите и мотивациите на направлявани от Русия действия“.

В съвместно изявление на дирекцията на националното разузнаване и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ се казва, че почти сигурно „най-високопоставени официални представители в Кремъл“ са замесени в успешните атаки.

 

„Вярваме, че предвид обхвата на кибератаките и характера на мишените им, само най-високопоставени официални представители на Русия може да са дали разрешение за подобни дейности“, се казва в съобщението.

 

В изявлението се казва още, че сканирането и проникването в избирателните системи в повечето случаи е дошло от сървъри на руска компания, предаде Ройтерс.

Добавя се обаче, че подмяна на действителни бюлетини или изборни резултати би било „изключително трудно“.

 

Изтекли през юли имейли на Националния комитет на Демократическата партия показаха силна пристрастност против Бърни Сандърс, който бе съперник на Хилари Клинтън за партийната номинация на кандидат-президент, и това доведе до оставките на ръководителката на партията и на други официални лица, припомня ДПА, цитира bTV.

 

САЩ са решени да защитят интересите си в киберпространството и ще изберат мястото и часа на отговора си към Русия, заяви пожелал анонимност американски официален представител, цитиран от АФП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5342 |06.10.2016 Обвиниха кмета на Трън за прегазено дете, погват го и за далавери . 0| 3479 |05.10.2016 Обвиниха каналджия за удавените иракчани в Дунав . 0| 3532 |04.10.2016 Граничари осуетили опит за вкарване у нас на изотоп, свързан с Чернобил . 1| 4144 |14.09.2016 Обвиниха кмета на Перущица за подкуп от 40 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads