Реклама / Ads
1| 7978 |10.10.2016 МИСТЕРИИ

Ауровил – градът, който живее без пари

.
Ауровил
Когато четете това, ще останете с впечатлението, че се е случило много отдавна, но грешите. Все още съществува място за живеене, известно не с природата си, а с идеалите на своето общество. Стремежите им са в пълен противовес със стандартите, към които е свикнал обикновения човек. В този град понятия като пари, религии и политика не съществуват. Той е едно истинско райско кътче за живеене.
 
Добре дошли в Ауровил. Градът е основан през 1968 година и е част от световното културно наследство под егидата на UNESCO. Жителите му са от над 50 различни националности и култури. Хората в Ауровил съжителстват съвместно без проблеми. Това се дължи на липсата на политическа система, религия и нуждата от използване на пари.

Ауровил е разположен в Южна Индия, на 150 километра от град Чинай в Мадрас. Сградите в това удивително селище са построени на принципа на експериментална архитектура и непрекъснато се променят. Това се дължи на факта, че тези структури се стремят към оптимизиране на възобновяеми енергийни източници и основната им цел е повторна употреба и рециклиране. Човекът, отговорен за проектирането и основаването на този великолепен град, е французойката Мира Алфаса.

В основата на концепцията на Алфаса е, че „на планетата Земя трябва да има кътче, за което никоя нация не може да претендира за собственост, място, където всички хора с добра воля и искрени стремежи могат да живеят свободно като граждани на света, като се подчиняват само на един единствен авторитет – този на върховната истина. Звучи утопично, но това е място, в което наистина цари мир, спокойствие и хармония. Инстинктите за борба се използват само и единствено за преодоляване на човешките страдания и нещастия. Те могат да бъдат използвани и за превъзмогване на слабости и невежеството и така да триумфират над човешките ограничени възможности и безсилие. Ауровил е място, където нуждите на духа и желанието за постоянен прогрес взимат превес над стремежа за удовлетворяване на

Градът се състои от пет части: централна, културна, международна и индустриална зона. Ауровил е установен като модел за устойчив екологичен град, благодарение на метод, базиращ се на отглеждането на мулти култури. Това включва отглеждането на дървета, ниви и овощни градини, организирани в 15 ферми на площ от 160 хектара.

Този утопичен град може да служи за пример с водещия си принцип за ментален и физически здравословен начин на живот. Ауровил е частично финансиран от дарения, а жителите му се прехранват предимно с органични продукти, които се отглеждат тук от всяко семейство. Занимават се основно с производство на канцеларски материали и ароматни пръчици, които се продават в съседните села и градове.

Хартиени пари и монети тук не съществуват, а всички жители ползват електронни сметки и дебитни карти за закупуване и обмен на стоки. Освен това, всеки жител отделя част от своите средства за общността, така че всички да могат да посрещнат своите основните жизнени потребности. В този град няма коли, а основно транспортно средство е мотоциклетът.

"Ново познание"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4185 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 4266 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 3181 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната . 3| 5587 |29.01.2024 Иран обеси 4-ма заради шпионаж в полза на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads