Реклама / Ads
1| 11053 |10.10.2016 СВЯТ

Михаил Горбачов: Светът се приближава към опасната зона

.
Михаил Горбачов
Светът се приближава към опасната зона, предупреди бившият съветски лидер Михаил Горбачов на фона на засилващото се напрежение между Москва и Вашингтон заради сирийския конфликт.
 

„Мисля, че светът се приближи до опасна зона”, заяви Горбачов пред РИА „Новости”.

 

„Не бих искал да давам конкретни препоръки, но искам да кажа: трябва да спрем. Трябва да се поднови диалогът. Прекратяването му беше най-голямата грешка”, подчерта бившият президент на СССР.

 

Отношенията между Вашингтон и Москва вече са достигнали най-ниското си равнище поради анексията на Крим и започналия през 2014 г. въоръжен конфликт в Източна Украйна.

 

Те се влошиха още повече след провала на мирното споразумение в Сирия, договорено от САЩ и Русия миналия месец.

 

То продължи само седмица, припомня АФП. След това армията на сирийския президент Башар Асад, подкрепяна от руската авиация, започна офанзива за превземане на град Алепо и напредва улица по улица в опит да си възвърне източната част на втория град в Сирия. Бунтовниците контролираха Алепо от 2012 г.

 

Сирийската офанзива беше осъдена от САЩ и западните страни, но в събота Москва наложи вето на предложената от Франция резолюция на Съвета за сигурност на ООН, с която се искаше прекратяване на бомбардировките.

 

От началото на сирийския конфликт през 2011 г. са загинали най-малко 300 000 души. Кризата доведе до най-тежката хуманитарна катастрофа след Втората световна война, припомня АФП и БТВ.

 

 В изявление през април бившият президент на СССР приветства усилията на Русия и САЩ за постигане на мир. Този път той ги призова да се върнат към основните приоритети – съкращаването на ядреното оръжие, борбата с тероризма и предотвратяването на екологична катастрофа. „В сравнение с тези предизвикателства, всичко останало отстъпва на втори план”, подчерта Горбачов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3751 |22.09.2016 Светът е дал над 13 трилиона долара заради насилие и войни . 1| 4563 |14.09.2016 Плевнелиев угрижен: Светът изгуби своя баланс . 0| 4240 |20.08.2016 Михаил Ганев отива на осминафиналите на турнира по борба в Рио

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads