Реклама / Ads
2| 18135 |11.10.2016 ГЛАСЪТ

Мъже в поли, мачовци и путьовци

.
В Родината се разгаря ожесточен спор: кой е с пола и кой – с панталони. Генерали с пола, не съм бил с пола, онзи с полата... Мъжът с пола се оказа предизборен елемент с особено значение. Досега се деляхме на „сини” и „червени”, бедни и богати, умни и тъпи, болни и здрави, успешни и аутсайдери, патриоти и предатели.
 
Дойде ред да броим мачовците и женчовците. Мачизма по нашите земи има много привърженици, но малко аргументи. Затова и споровете около полите са доста неубедителни и дори смешни.

Цезар отишъл при Клеопатра в кожена пола, но това не е повлияло на по-нататъшните събития...

С поли, казват, се обличал Джон Едгар Хувър. Онзи, който управлява американското ФБР 48 години. Гледал се в огледалото, гримирал се. Няма доказателства, че въобще го е правил, но така се говори. Защото не създал семейство, уж бил влюбен в актриси, но харесвал и заместника си Клайд Толсън... Заплетена история. Но именно Хувър „с роклята” създал Бюрото за борба с престъпността, което работи по неговия модел и до днес. Пръв обявява война на мафията и заявява в Конгреса, че по-гаден от мафиота е само корумпирания политик. Ликвидира бандата на Джон Дилинджър, бори незаконния алкохол по време на сухия режим, натиква в затвора над 30 от най-големите босове на мафиотски кланове, създава закона РИКО за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, арестувал и вкарал в съда хиляди малки и големи бандити. „Любимци” му били акулите в политиката. Дали някой наш управленец би повторил неговите думи: „Тя, мафията, не просто е завладяла страната, намираме се в окупация”.

С пола или без пола – скоро у нас няма да видим български вариант на Хувър. Тук е милиционерско царство, в което бандитите и политиците са в семейни отношения.

Понаваме и друг герой „с пола” – Уилям Уолъс (Мел Гибсън в „Смело сърце”), който победи на бойното поле крал Едуад I и извоюва независимостта на Шотландия.

Мел Гибсън в ролята на "смелото сърце" Уилям Уолъс, който дава живота си за Родината, подложен на нечовешки мъки. Издържа, без да отрони дума и да предаде другарите си.

 

Великият Цезар, владетел на половината свят, военачалник и император на най-голямата империя в историята – Римската, също въртял меча и държал речи в туника. Негови са думите: „При нови обстоятелства слуховете често изпреварват фактите”.

Богоизбраният воин Ахил също се подвизавал по боните полета в пола...

 

Непобедимият воин от легендите за Троянската война Ахил – и той връхлитал противниците си, облечен в... кожена пола. Примерите са повече, отколкото си представяме.

Потурковците из балканските ширини се майтапят и присмиват на словосъчетанието „мъж в пола”. Вероятно забравили какви са мъжките носии в Пиринско и край Дунав. Освен това, защото се имат за баш мачовци. Нашият мачо е коктейл от самочувствие и комплекси. Той секса го има за спортна дисциплина, а репчнето пред останалите мъже за висш пилотаж в поведението. Мускули и два пръста чело. Ако в народопсихологията ни се намираше поне малко място за откровеността, като черта от характера ни, щяхме да признаем, че не полите са ни проблем, а чалга модата във всичките й нюанси. Както и съпътстващата я посредственост.

 

Путьо в речника е обясен като мекошав мъж, готов да предаде всичко и всички, заради мижавото си спокойствие и интереси. Народът се е произнесъл: от Путьо Маринкин не става и чеп за зеле...

Никой не иска да е Путьо, но като се огледаш... голяма навалица е, да знаете. Путьовци да искате в България. Най-много са в политиката и управлението. И точно те се опитват да иронизират останалите - дано някой се хване и ги припознае на мачовци. Лафът "роднина, милиционер, роднина, милиционер" отдавна се е трансформирал в "мачо, путьо, мачо, путьо"... и тук-там някой с пола. Последните са най-неясни. Затова ги иронизираме.

 

Работата обаче не е в полата, а какво се крие под нея.

Може да си истински мъж дори в пола и да си путьо с панталони и големи мускули.

Любимият на няколко поколения  актьор Шон Конъри никога не е подозиран, че е путьо или нещо подобно... Напротив, именно той е един от истинските мачовци в киното.

 

Безстрашният български войвода Георги Мучитанов е доказал, че е в списъка на истинските българи, каквито днес в тази страна лисват.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 14589 |27.03.2024 Как падна Търновската крепост: Защо на харвардци не им се получи Win-Win стратегията за преговори? . 16| 8339 |24.03.2024 Манол Глишев: „Крокус“: поредният „Норд-Ост“? . 18| 8793 |22.03.2024 Копейките и готиното бъдеще без НАТО: Копайте, копайте, ние сме от отдел „Пропаганда“ . 39| 24160 |21.03.2024 Драги дами Габриел, Назарян, Сачева и Петкова, да поговорим откровено за мафията, а?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads