Реклама / Ads
0| 8642 |11.10.2016 МИСТЕРИИ

30 правила за джентълмени от 1875 г.

.
Извадката, която следва е от една много стара книга, публикувана през 1875 г., посветена на правилата на общуване за джентълмени – A Gentleman’s Guide to Etiquette с автор Cecil B. Hartley. Насоките на Хартли може и да са на повече от 100 години, но са също толкова валидни днес, колкото са били и през онези далечни времена. Има ли джентълмени у нас? Ще си отговорите сами!
 
1. Отвличане на внимание по време на разговор. Върха на невъзпитанието e да разфокусирате вниманието на вашия събеседник по време на разговор със своя тефтер, химикал или часовник. Дори и да сте се уморили и ви е скучно, не го показвайте, господа.

2. Никога не прекъсвайте този, който говори. Дори обикновено уточнение на неправилната дата може да бъде невъзпитано, ако никой не ви е питал. Още по-зле е да довършите мисълта на човека или да го пришпорвате. Изслушайте вица или историята, дори вече да я знаете.

3. Внимавайте с доказването на своята правота. Никога не се опитвайте да доказвате своята правота с помощта на средства като повишен тон, високомерие или унизително обръщение. Винаги бъдете любезни и откровени, освободени от всякакво диктаторство на поведението.

4. Не говорете за бизнеса си, ако не са ви питали. Ако не са ви попитали, не говорете за вашия собствен бизнес или професия в обществото. Изобщо, отделяйте по-малко внимание на своята персона.

5. Джентълменът не бива да е високомерен. Джентълменът, излъчващ истински интелект и култура, като правило е скромен. В обкръжението на обикновени хора той може да чувства, че в интелектуален план е на по-високо ниво, но няма да се стреми да показва превъзходството си над тях. Той не бива да се стреми да подхваща теми, на които събеседниците не изпъкват с необходимите знания. Всичко което говори трябва да е с вежлив тон и уважение към чувствата и мнението на другите.

6. Слушайте събеседника си с интерес. Не по-малко важно от умението да говориш е умението да слушаш с интерес. Именно то прави един мъж отличен събеседник и истински джентълмен.

7. Не се намесвайте в чужди разговори. Никога не слушайте разговор между две лица, който не е предназначен за вас. Ако те са толкова близко, че да не можете да не ги чувате, можете да проявите благоприличие като отидете на друго място.

8. Говорете кратко и по същество. Старайте се да говорите, колкото е възможно по-кратко и по работа. Избягвайте дългите, отвлечени и не отнасящи се към предмета на разговора теми.

9. Аргументирайте се, без да обиждате личността. Дори да сте сигурни, че опонентът ви не е прав, водете дискусията спокойно, изказвайте аргументи, без да се целите в личността. Ако виждате, че събеседника е непреклонен в своето заблуждение, то ловко променете темата на разговор, оставяйки му възможност да съхрани достойнството си, а вие да избегнете гнева и раздразнението.

10. Запазете политическите пристрастия за себе си. Имайте ако желаете своите политически убеждения, но не ги изтъквайте и натрапвайте на всяка цена. По никакъв начин не карайте другите хора да се съгласяват с тях. Изслушвайте спокойно мнението на другите и не влизайте в ожесточени спорове. Нека вашият събеседник си мисли, че вие сте лош политик, но не му давайте повод да се усъмни, че сте истински джентълмен.

11. Не сравнявайте събеседниците си помежду си. Говорейки за своите приятели, не ги сравнявайте помежду си. Говорете за достойнствата на всеки от тях, но не се опитвайте да усилите достойнствата на един за сметка на пороците на друг – това никак не би било джентълменски.

12. Не говорете зад гърба на хората. Избягвайте по време на разговор теми, които могат да обидят отсъстващите. Джентълменът никога няма да клевети или да слуша клевета.

13. Не се поставяйте в центъра на събитията. Даже и остроумния и интелигентен човек ще стане невъзпитан, когато се опитва да погълне вниманието на компанията напълно.

14. Не прекалявайте с цитатите на велики хора. Избягвайте прекалено честото употребяване на цитати и мисли на успели и доказали се личности. Като подправка към яденето, те могат да украсят беседата, но тяхното прекалено използване разваля ястието.

15. Не бъдете прекалено педантичен. Избягвайте педантизма. Това е знак не на интелекта, а на глупостта.

16. Използвайте родния си език правилно. Говорете на родния си език правилно, в същото време не бъдете прекалено предпазлив в правотата на формалните фрази.

17. Не правете забележки за словесни грешки. Никога не правете забележки, ако другите правят грешки в речта си. Да обръщате внимание на словесни грешки или други действия на събеседника е признак на невъзпитаност, а не на начетеност.

18. Не използвайте термини от вашата област. Ако сте специалист в някаква област или учен в друга, избягвайте използването на технически термини. Това е признак за неразбиране на изкуството на общуване. Ако го правите  много от хората няма да ви разберат. Ако все пак сте използвате такава дума или фраза, още по-голяма грешка ще е веднага да започнете да обяснявате нейното значение. Никой няма да ви благодари за такова, че подчертавате невежеството му.

19. Не бъдете шута на компанията. Никога не се опитвайте да играете ролята на палячото в компанията. Ако го направите много бързо ще получите славата на „смешника” от купоните. Тази роля е недопустима за един истински джентълмен. Стремете се към това вашите събеседници да се смеят заедно с вас, но не и на вас.

20. Не бъдете самохвалко – в никакъв случай. Избягвайте самохвалството. Да говорите за своите пари, връзки, възможности е признак за лошо възпитание, да не говорим за джентълменство. Също така не трябва да изтъквате вашата близост с изключителни и популярни хора. Постоянното подчертаване „моят приятел , министър Х” или „моят близък познат, бизнесмена У” е недопустимо.

21. Не се правете на прекалено изтънчен. Не се опитвайте да придадете на своя образ излишна дълбочина и изтънченост, като презрително се отказвате от весели беседи, шеги и развлечения. Старайте се да действате в съответствие с обществото, в което се намирате, ако разбира се това не противоречи на другите правила на джентълмена.

22. Забравете за чуждиците – сериозно! Грубо, неприлично и доста глупаво е да използвате в речта си цитати, изречения, термини и думи на чужд език.

23. Ако залитнете в разговора – сменете темата. Ако в разговор започнете да губите почва под краката – или сменете темата или замълчете. Ако не се измъкнете вероятно ще произнесете думи, които никога не бихте използвали в спокойно състояние на духа, думи, за които ще съжалявате.

24. Не си врете носа там, където не ви е работа. В дома на обесения за въже не се говори. Макар и груба, това е вярна народна пословица. Внимателно избягвайте темите, които могат да бъдат прекалено лични за събеседника. Не се бъркайте в чуждите семейни дела. Не се стремете към обсъждането на чужди тайни. Ако все пак ви се доверят и ви споделят, то разглеждайте това като много ценен знак и никога не предавайте това доверие на трети лица.

25. Не се правете на експерт в новите тенденции. Макар пътешествията да способстват за развитието на ума и кръгозора на джентълмена, не трябва при всеки удобен случай да казва фрази от рода на: „когато бях в Париж….”, „в Италия това не се носи…” и така нататък.

26. Умоляваме ви, не бъдете клюкарка. Избягвайте клюките. Това и за една жена изглежда отвратително, а какво остава за мъж. Абсолютна мерзост, която за джентълмена е недопустима.

27. Избягвайте споровете – никой не печели. Дори и да сте убеден, че опонента ви греши, грациозно се откажете от по-нататъшно обсъждане или умело се включете, без да защитавате упорито своето становище. Това би направил истинския джентълмен, вместо да спори.

28. Не коментирайте лица, които не познавате. Когато се задават въпроси и се коментират лица, които не са ви познати, избягвайте използването на епитети и прилагателни. Ако не го направите може да изпаднете в следната ситуация, питайки майката: „Кое е това непохватно и грозно момиче, за което говорят? и да получите отговор: „Господине, това е дъщеря ми!“

29. Избягвайте откритото ласкателство. Разбира се, един деликатен комплимент е допустим в разговора, но откритото ласкателство е грубо и за разумните хора често е отвратително. Ако ласкаете началниците си те няма да ви се доверят, мислейки, че имате някаква скрита егоистична цел. Ако ласкаете дама, тя ще ви презира за лековатото отношение, мислейки че не сте способен да говорите за друго.

30. Не засипвайте дамите с комплименти, пошло е. Дамата ще се чувства по-добре и поласкана ако разговаряте с нея на сериозни, дълбоки теми, отколкото ако и говорите само на езика на комплиментите. В последния случай тя ще се затвори в себе си, мислейки, че сте неспособен да обсъждате сериозни теми и от вас не може да се очаква нещо градивно.
(kingsman.bg/lifestyle/gentleman-rules/)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3355 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 3686 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 2910 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната . 3| 5329 |29.01.2024 Иран обеси 4-ма заради шпионаж в полза на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads