Реклама / Ads
0| 3596 |12.10.2016 НОВИНИ

Удължават извънредното положение в Турция с 3 месеца

.
Реджеп Тайип Ердоган
Парламентът на Турция одобри решението на правителството да удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца. Удължаването влиза в сила от 19-и октомври. Мярката бе въведена след опита за преврат в страната през юли и беше продължавана няколко пъти, съобщи БНР.
 

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му не може да бъде изключена от евентуална операция по отвоюването на иракския град Мосул и допълни, че иракският премиер Хайдар ал Абади трябва да си знае мястото, предаде Асошиейтед прес. В реч в Истанбул Ердоган каза, че турските войски няма да се изтеглят от базата си край Мосул и няма да се подчинява на нареждания от Багдад:

 

Той ме обижда. Обижда личността ми. Ти не си ми колега, не си ми на нивото, на съответния пост. За нас не е важно какво крещиш от Ирак. Ще правим каквото сме решили.

 

Преди дни иракският премиер Хайдер ал Абади каза, че Ирак няма да позволи на турските военни да участват в операцията срещу "Ислямска държава" в Мосул.

 

Отношенията между Турция и Ирак се обтегнаха, след като Анкара прати стотици войници в края на миналата година в района Башика да обучават бойци срещу "Ислямска държава". Ирак нарече това "явно нарушение" на суверенитета си и поиска изтегляне на турските части.

 

Не е ясно дали и доколко удължаването на извънредното положение в южната ни съседка ще се отрази на откриването на изборни секции в Турция за президентските избори у нас. Българското външно министерство все още не се е произнесло по предложението на няколко депутати – в държави, където е обявено извънредно положение, да не се откриват секции за гласуване.

 

Освен в Турция, сред страните, където има големи български общности, извънредно положение все още е в сила и във Франция.

 

Турция ще участва в отвоюването на северния иракски град Мосул от групировката „Ислямска държава“, стига в операциите да не участват отряди на сирийските кюрди. Това заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш в телевизионно интервю, цитирано от Ройтерс. По думите му, турските войски ще останат в тренировъчния лагер Башика, близо до Мосул, до освобождаването на града.

 

Уточненията на турския вицепремиер дойдоха след като президентът Реджеп Таип Ердоган отхвърли призива на иракския премиер Хайдер ал Абади да изтегли войските си. Абади предупреди по-рано, че с военното си присъствие в Ирак Анкара рискува да подпали „регионална война“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3554 |10.10.2016 Македония удължава извънредното положение по границите си . 0| 4129 |01.09.2016 Бедственото положение в Главан остава . 0| 4252 |23.08.2016 Бедствено положение в Харманли заради огнена стихия . 0| 4164 |20.08.2016 Пожар гори и в Харманлийско, обявено е бедствено положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads