Реклама / Ads
0| 3545 |12.10.2016 НОВИНИ

Манолова критикува ЦИК за три решения

.
Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова изпрати остра позиция до Централната избирателна комисия, в която настоява изборната администрация да преразгледа три от решенията си, свързани с провеждането на избори. Това информират от кабинета на омбудсмана.
 

Първият казус е свързан с постъпила до омбудсмана информация, че български граждани, живеещи във Великобритания, могат да бъдат възпрепятствани да упражнят избирателното си право на предстоящите избори. Опасенията на Манолова са продиктувани от факта, че избирателните секции, които могат да се образуват в една държава не могат да надвишават 35.

 

Към настоящия момент във Великобритания има подадени над 7000 заявления, като в 51 места подадените заявления надхвърлят изисквания минимум от 60 за образуване на отделна избирателна секция", пише Мая Манолова. Тя допълва, че докато за Великобритания съществуват сериозни и реални опасения, че броят на избирателните секции ще е недостатъчен за многобройните избиратели, в други държави ще бъдат служебно разкрити избирателни секции в дипломатически и консулски представителства при нито едно подадено заявление за гласуване и при отсъствието на български общности в тези места (Пхенян, Улан Батор, Рамала, Триполи, Багдад, Адис Абеба и редица други).

 

В този смисъл омбудсманът очаква ЦИК да уважи волята и желанието на нашите сънародници извън страната, изразени в подадените от тях заявления да гласуват в отделни избирателни секции, като реши да се създадат толкова секции, за колкото има подадени изискуемия брой заявления за гласуване.

 

Вторият казус, за който омбудсманът се обръща към ЦИК е свързан с решението на Комисията, според което избирателят трябва да заяви изрично желанието си да гласува и в националния референдум.

 

"Това е в противоречие с демократичните принципи и нарушава гражданските права на гласоподавателите, като не им гарантира пряк достъп до съответната бюлетина", категорична е Мая Манолова.

 

Тя допълва, че предоставянето на бюлетина за референдума, само след изрично поискване от страна на гражданина, може да затрудни или даже да осуети участието му в допитването.

 

Третият казус, за който омбудсманът се обръща към ЦИК е свързан с ограничаване на медиите и на правото на политическите субекти сами и без административна намеса да определят своите медийни партньори. Според нея ЦИК "дописва" Изборния кодекс и създава правила, които пряко увреждат медийната свобода, като ограничава участието на регионални медии и онлайн новинарски услуги. Това би се отразило негативно върху правото на гражданите на информация за предстоящите избори и референдум, пише Манолова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4239 |10.10.2016 Омбудсманът Манолова: Да извадим малолетните от интернатите още преди закона . 1| 5359 |09.10.2016 Мая Манолова: ЦИК иска да заметe референдума . 1| 3463 |07.10.2016 Манолова иска интернатите за деца да бъдат незабавно закрити . 0| 3599 |05.10.2016 Проф. Пилософ: Няма подмяна на решения на Обществения съвет на Фонда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads