Реклама / Ads
0| 4795 |17.10.2016 МИСТЕРИИ

Китай заплаши Словакия заради среща с Далай Лама

.
Далай Лама
Китайското външно министерство съобщи, че ще предприеме ответни действия, след като президентът на Словакия Андрей Киска се срещна с тибетския духовен водач в изгнание Далай Лама, обвиняван от Пекин в насърчаване на независимост за хималайския регион.
 
Китай смята 80-годишния монах - лауреат на Нобелова награда за мир, за сепаратист, въпреки че той казва, че единствено настоява за истинска автономия за Тибет, който беше "мирно освободен" от китайската комунистическа армия през 1950 г.

Според официалната интернет страница на Далай Лама, който е на обиколка в Европа, той се срещнал с президента Киска в неделя на обяд в словашката столица Братислава.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин каза, че Киска е пренебрегнал "силното възражение" на Китай относно срещата, противоречаща на политиката за "един Китай", която словашкото правителство е обещало да поддържа.

"Китай решително се противопоставя на това и ще отговори по съответстващ начин", каза Хуа на ежедневен брифинг в Пекин, без да разкрива подробности.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа каза, че Далай Лама отдавна се опитва да отдели Тибет от Китай и правителството се противопоставя на всякакви контакти на чуждестранни официални представители с него.

Срещата "разруши политическата основа на отношенията между Китай и Словакия", каза Хуа. "Настояваме словашката страна ясно да признае антикитайския характер на кликата на Далай Лама и искрено да уважава основните интереси и големите безпокойства на Китай."

Тя допълни, че Словакия трябва да предприеме действия, с които да заличи негативното влияние от тази среща.

Миналия месец, след изказване на Далай Лама в Европейския парламент в Страсбург и среща с неговия председател Мартин Шулц, Китай отново реагира гневно и заплаши с ответни мерки, припомня Ройтерс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3633 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 3871 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 2997 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната . 3| 5404 |29.01.2024 Иран обеси 4-ма заради шпионаж в полза на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads