Реклама / Ads
1| 4128 |18.10.2016 НОВИНИ

Найденов: В пленарната зала цензурата и фелдфебелските ботуши нямат място

.
Ангел Найденов
„Пленарната зала е свещена територия където цензурата, страхът и фелдфебелските ботуши нямат място. Решението за отмяна на заседанията на НС провокира ирония, възражения и негативизъм към парламента като цяло, а не само към тези, които са го подкрепили”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов при представяне на предложението на левицата за отмяна на решението за прекратяване на пленарните заседания.
 

„Това решение беше и е нагъл опит да се отнеме възможността на опозицията да говори от парламентарната трибуна или пред журналистите в кулоарите”, каза още той. Социалистът попита кое е толкова страшното на декларациите, изказванията, позициите, които се изказват от опозицията.

 

„Не знаете ли и не помните ли, че е много по-добре да се говори от парламентарната трибуна, отколкото да заговори улицата”, категоричен бе Найденов и допълни, че по начина, по който върви управлението, нищо чудно скоро да се стигне и до това. Той подчерта, че решението за отмяна на заседанията на НС е прецедент в най-новата ни история и пряко засяга мястото и ролята на парламента и на народните представители.

 

„С вашето решение сведохте парламента до един гумен печат от канцеларията на министър-председателя, а народните представители до блуждаещи пропагандисти”, заяви зам.-председателят на ПГ на левицата.

 

Найденов каза още, че с подобно решение се отнема възможността за парламентарен контрол. „Повече от един месец е прекалено дълго за ваканция и без парламентарен контрол”, каза още той и припомни, че премиерът Борисов не е участвал в парламентарен контрол  от началото на юни. Найденов коментира твърденията, че опозицията не може да събере необходимия брой подписи, за да внесе вот на недоверие. Той подчерта, те са били опровергани с факта, че за искането си за извънредно заседание са събрани над 70 подписа. „Казвате, че ще работят парламентарните комисии, но техният продукт трябва да стане факт в пленарна зала и те са свързани със съответни срокове, какъвто е и случаят с промените в ИК”, заяви Найденов. По думите му фактът, че управляващите са вносители на такива промени преди президентските избори, по най-красноречив начин опровергава вече гласуваното решение.

 

„Не може една парламентарна група, която ползва капацитета на полицията, за да си охранява мероприятията и ползва административната власт, за да притиска, да ни дава акъл как се работи в парламента”, заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков. Той каза още, че когато някои кандидати за президенти се движат с ескорти, да се обяснява, че има равенство в държавата и парламентаризъм, е нагло. Социалистът припомни, че след като в петък народните представители са направили грешката да не се регистрират и се е наложило да дойде премиерът и „им набие канчето”. 

 

„Ако нямате аргументи срещу нашите, не можете да се скриете в една дълга ваканция. Ако не от тук, ще ви кажем своите аргументи от улицата”, категоричен бе той.  По думите му, сме изправени пред избор, от който зависи дали ще бъдем парламентарна република. „Ще използваме ли парламентарната трибуна за законодателна дейност в интерес на хората или да си отидем и да си се срещаме с избирателите както вас?”, попита депутатът. „Плащат ви за законотворчество. Явно обаче премиерът не ви е подготвил следващата порция закони, които трябва да приемете”, заключи Таско Ерменков. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3852 |14.09.2016 БСП напусна пленарната зала в знак на протест . 1| 4986 |01.09.2016 Борисов крие и от депутатите си кой ще е кандидат-президент на ГЕРБ, те залагат на Фандъкова . 0| 5326 |23.08.2016 Дават грешни 816 000 лв. за строителен надзор на зала “Св. София” на НС . 1| 6130 |13.08.2016 Каракачанов: Турция е оказала натиск на Борисов за Бююк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads