Реклама / Ads
1| 23772 |18.10.2016 ИНТЕРВЮ

Валя Ахчиева: Москов използва правителството като селски кмет, да подписва без обосновка

.
Валя Ахчиева
Здравният министър Петър Москов е сигурен, че каквото и да предложи на МС, правителството ще го приеме. МС за него не е проблем да си прокарва каквото си иска. Москов е сигурен, че може да използва правителството като селски кмет, да подписва всичко, без да се иска обосновка от него. Точно така МС е подписал и първите дарения бартер на ваксините, неприсъствено и без Москов да е защитил тезата си, защо точно ”Еувакс” и ”Пентаксим” иска да внесе, и защо точно от Турция. Това каза журналистката Валя Ахчиева пред Фрог нюз. Ето какво още разкри тя:
 

- Г-жо  Ахчиева, преди дни стана ясно, че здравният министър Петър Москов е договорил бартера на ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" с Турция в турското посолство и то лично с посланик Сюлейман  Гьокче . В тази връзка има ли още факти, които не са ни известни?

-  Разполагам с два документа-"Паметна бележка" от Бирсен  Карабаджакова, първи секретар на генералното ни консулство в Истанбул и Доклад на зам.-министър Адам Персенски  до министъра на здравеопазването Петър Москов. Тези два документа доказват, че министър Москов е провел разговори и е постигнал договорености  с турския министър на здравеопазването, без да има мандат за това от правителството.

 

- Какво научаваме от документите?

- О тях става ясно, че на 17 септември 2015 г. в Истанбул се е провела среща по искане на нашия министър на здравеопазването Петър Москов  и министъра на здравеопазването на Турция д-р Мехмет  Мюеззиноглу . Тя се е провела  в кабинета му в болницата Бакъркьой  и на нея е присъствал и зам.-министър Д-р Адам Персенски.

 

Тогава Москов е благодарил за доставените ваксини „Еувакс ” и „Пентаксим ” в рамките на взаимното дарение и е поел ангажимент обещаните БЦЖ  ваксини от българска страна  да пристигнат в Турция до края на неговото посещение. И те наистина пристигат в ранния следобед на същия ден. Това е записано като забележка в т. нар. "Паметната записка".

 

- Нали и управителят на „Бул  Био ” д-р Любомир Димитров твърдеше  във вашето разследване, че от МЗ  много бързали  да тръгнат БЦЖ  ваксините за Турция?

- Да, има един неизвестен  и безумен факт. Ако попитате един шофьор на линейка от „Спешна помощ” в Хасково, той ще ви разкаже, как тогава в този ден на 17 септември 2015 г., денят на срещата между Москов и турският му колега в Истанбул, неговата линейка е ескортирала  хладилния камион с БЦЖ  ваксините до турската граница. За да карат ваксините с бясна скорост към Истанбул и да преминат безпрепятствено през задръствания от тирове  на граница, наредели линейката на „Спешна помощ” да кара отпред пред камиона и да разчиства пътя. Вместо линейката да спасява човешки живот, тя става линейка-пилотка. За да може ваксините да пристигнат в Истанбул, докато министър Москов разговаря с турския си колега и за да може той да се снима с ваксините в ранния  следобед в Истанбул.  Така да докаже, че той държи на думата си.

 

Именно по този начин е пристигнала първата доставка на ваксини в Турция, за която наистина знаем от вече бившия управител  на „Бул  Био ” д-р Любомир Димитров, излъчено в „Открито” на БНТ , че много бързали с производството на тези ваксини, че работили дени и нощ, за да бъде  на 17 септември в Истанбул. Толкова бързали,

че една партида тръгнала с фалшифициран сертификат.

 

- Какво излиза на светло от тези два документа, които за първи път публикуваме?

- Тези два документи повдигат изцяло завесата на тайните договорености на министър Петър Москов с представителя на турското правителство. И ние научаваме, че той на тази среща с Истанбул поема курс към доставка на ваксини и лекарства от Турция така, че Турция да стане траен партньор на България. Така България се измества от нейната принадлежност към ЕС , прокарва се турска пътека за лекарства в България и ние се питаме, дали това не нарушава европейските правни норми, да се внасят ваксини по европейски регламент. Нещо повече, тогава на тази среща той договаря извън дарението още 1 млн. БЦЖ  ваксини. Москов е обещал да дари още 1 млн . ваксини, като  МС  не му е дал мандат да преговаря за още дарения. Но това не притеснява министър Москов. Той е сигурен, че каквото и да предложи  на МС, правителството ще го приеме. МС  за него не е проблем да си прокарва каквото си иска. Москов е сигурен, че може да използва МС  като селски кмет, да подписва всичко, без да се иска обосновка от министъра. Точно така МС  е подписал и първите дарения бартер, неприсъствено и без Москов да е защитил тезата си защо точно ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" иска  да внесе, и защо точно от Турция. За това се питаме не е ли подвел Москов МС  и така правителството да е подписал една измама. МС  не е бил наясно с договорките  на Москов в Турското посолство в София  и на срещата му в Истанбул с турския министър на здравеопазването. Всичко след това е една формалност.  Български министър ходи, преговаря и вкарва държавата в скандали.

 

- И каква  е точно договорката  от срещата в Истанбул?

- На 17 септември Москов се е договорил България да дари допълнително  1 млн . БЦЖ  ваксини и да получи от Турция още 40 000 ваксини „Пентаксим ”. Договорил се е и да обмени опит с Турция за изграждане на електронна система на здравните регистри и услуги. Това са пръстовите отпечатъци в болниците, които през последните месеци, както  знаете, предизвикаха бурна реакция в обществото ни. И така, договорил министърът всичко това, но МС  не го е натоварил с тези задачи. Няма решение на МС  към тази дата-17 септември,  за допълнително дарение на ваксини и за прилагане на турски опит за пръстовите отпечатъци в българската здравна система. Министерството на здравеопазването е оставено на автопилот и никой не упражнява  контрол върху него. И здравният  ни министър се е спазарил  за ваксини, произведени извън ЕС. Москов действа, а някой му е дал мандат за безпроблемно действие.

 

Документи относно ваксините

 

Интервю на Катя Илиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8426 |07.04.2016 Д-р Маринов за Фрог: Москов всеки ден променя мнението си, хаос е . 17| 12020 |18.02.2016 Д-р Тодоров за Фрог: Москов се готви да разблокира резерва на НЗОК . 36| 22053 |22.10.2015 Д-р Дечо Дечев пред Фрог: Министър Петър Москов излъга за ваксините от Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads