Реклама / Ads
2| 4225 |18.10.2016 НОВИНИ

Сугарев: С КТБ повториха банковата катастрофа от 97-ма

.
Едвин Сугарев
Ние търсим общата снимка на корупцията в рамките на целия преход, начина, по който се предава щафетата между основните герои, заяви по БТВ поетът и общественик Едвин Сугарев по повод І том от тритомния сборник ”Копуционната България”, чийто автор е той заедно с разследващия журналист Христо Христов. Банковата катастрофа в края на 96-97 г. е най-мащабният корупционен процес.
 
Целите на това изследване е да не се настъпва непрекъснато мотиката, ако уроците не бяха забравени, нямаше да стане това с КТБ. Някои се опитват и да повторят сценария. Това, че обществото ги допуска, че БНБ не работи, също има значение.

Това, което стана с КТБ, е едно безмълвие, говори за присъствието на ДС на много високи нива, каза Христов. ДС е структура, която, за да се спаси БКП, понася един от първите удари. Това дава възможност на голяма част от хората с информация да я използват и най-вече агентурния апарат. Понякога интересите на кликата на БСП се пресичат с тази на огромната мрежа.

Човек непрекъснато изпитва омерзение, като се рови в тези мръсни ризи, каза Сугарев и посочи, че това е и рисково, но ги водело чувството за дълг към демокрацията.

Хората, които ще посегнат към тази книга, ще им стане много тъжно, каза Христов. Клишето за запазване на всички позиции на бившата БКП е вярно. Истината за комунизма още остъства от учебниците по история, младите живеят в това блато, без да знаят причините. Корупцията е проблем номер 1 на това общество, каза той.

Според Сугарев зародишът на двама от днешните олигарси минал през злоупотреби в Агенцията за чуждестранна помощ, като Спас Русев и Георги Гергов. Самата Агенция пък се готвела да работи като вид банка, защото отпуснала огромен заем, от който не била върната и стотинка.

Десните не се справиха с декомунизацията, каза Христов.

Смисълът на тази книга е, че тя произвежда памет, заключи Сугарев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11262 |17.07.2015 Костов: Започна ли да говоря с имена, ще изостря рисковете за банковата система . 0| 8956 |15.07.2015 Официално от БНБ за Фрог: Искров иска да остане в банковата система . 0| 4229 |15.07.2015 Подготвя се нова промяна в Закона за банковата несъстоятелност . 0| 4367 |25.06.2015 Падна банковата тайна при фалит на банки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads