Реклама / Ads
0| 12288 |20.10.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Фрогоко: Хисарските „братя Галеви ” докараха десетки фирми до просешка тояга

.
Над три фирми от пловдивски регион изгоряха със стотици хиляди лева, след изпълнение на строително-монтажни работи, свързани с обществена поръчка за изграждане на водния сектор в Хисаря.
 

 Цялата история около завличането на дружествата е като извадена от  мафиотски  филм. Резултатът е един- потърпевшите фирми са пред фалит, а десетки семейства оставени без препитание. Службите за сигурност отдавна са ангажирани с проблема, но вместо да го решат, го задълбочават. Причината е, че един от основните играчи в сагата демонстрира изключително топли отношения с пловдивската дирекция на ДАНС . Друг пък е близък с  икономическа полиция в града под тепетата. Така проверките боксуват, а на потърпевшите им иде да си сложат въжето.

 

Историята започва през 2013 г., когато стартира дейностите по подобряване водния сектор на Хисаря. Проектът е на стойност 33 млн . лв . и е с европейско финансиране. Обществената поръчка се печели от „Главболгарстрой “.  Тя от своя страна наема подизпълнители  за голяма част от работата. В този възлов момент на хоризонта „изгрява” тогавашната кметица на Хисаря Пенка Ганева и нейният близък на сърцето й човек Васил Тотев, известен в региона като Васко Старшината. Медийни публикации го свързват  с това, че е учредител на Кредитна популярна каса-Асеновград. Освен това е управител на няколко фирми със задължения в особено големи размери. Междувременно Старшината става и клиент на следствието заради данни за участие в крупна застрахователна измама, завършила с палежи на два жп  вагона на гара в с. Крумово. Любопитна подробност  е, че през 2014 г. съпругът на кметицата Ганева беше открит в гаража на жилището им с куршум в главата.

 

Твърди се, че именно човекът на Ганева- Васко Старшината се включва в изпълнението на обществената поръчка за водния цикък  чрез фирма „Интерфреш  АМ “ ЕООД . Тя се представлява официално от друг човек, но фактически се ръководи от Тотев, за което свидетелстват много документи, разписани от него. Самият той, при натрупаните задължения, на практика не би могъл да открие на свое име дружество. „Интерфреш “ няма опит в строителния бизнес, поради което и тя от своя страна наема подизпълнители . В крайна сметка „Интерфреш “ получава парите за извършената работа, но наетите от нея  фирми не си взимат договорените средства.

 

Така например „Алекс-билдинг “ ООД  има да взима и до сега над 165 хиляди лева. Драмата, обаче не свършва до тук, защото сумите са фактурирани. Това означава, че  „Алекс билдинг “ дължи по закон ДДС . За да внесат част от данъците, собствениците са принудени да продадат тежката строителна техника, с която работят. След като се разплаща с държавата, фирмата тотално спира дейността си, работниците са разпуснати, а собствениците пред фалит.

 

Оказва се, че по аналогичен начин има десетки ужилени фирми. Такива са „Тарус -ДХ “ от Асеновгард  и „Русев и КО “ от гр . Лъки. При опит на потърпевшите да си получат изработените суми, не намират Васко Старшината. Той се оказва със сменен телефона, адрес на фирмата и на практика става неоткриваем за хората, на които дължи пари. Реално до приключване на дейностите всички са се обръщали към него като към собственик на „Интерфреш “.  Оказва се, че голяма част от фактурите са подписани от Тотев. Той е сложил парафа си и под справка за стойността за извършените дейности от „Алекс Билдинг “.

 

Името на бившата кметица Пенка Ганева се свързва и с други скандални събития в общината. Един от най-големите е изграждането на хотел в границите на археологическия резерват в Хисаря. Издигането му става възможно на базата на порочен констативен  акт. Ганева издава заповед за изготвяне на ПУП  и за изграждане  на басейн към хотела.  Едва, когато се вдига шум  около това, ВАС обявява кметската заповед за нищожна. Хората в Хисаря са категорични, че всички тези действия на практика е трябвало да облагодетелстват група лица, известни доскоро като „Чушкарите“. Днес в  Хисаря са започнали да ги  наричат „Хисарските  братя Галеви “.

 

Същите хора са участници и в кооперация „Агрокомерс -98“ и в „Нова био  енержи “ ООД . Споменавате им не е случайно, защото последната фирма участва в изграждане на биоелектроцентрала . Според местните екскметицата  Пенка Ганева  с две свои заповеди отказва да попълни действащия кадастрален план на стопанския двор в с. Черничево, за да бъдат нанесени там съвсем законно построените жилищни сгради. Целта е елиминиране на изискванията за минимално отстояние на биоцентралата  от жилищата. Реално със заповедите на Пенка Ганева, тези жилища изчезват от правния мир. Двете кметски заповеди впоследствие са отменени от Административния съд в Пловдив.

 

Тези два случая са подробно описани в жалба до ДАНС -Пловдив от Коста Стаменов, който е друг сериозно потърпевш от „Чушкарите“.  От неговият сигнал става ясно, че от 2011 г. „Агрокомерс  98“ на „Чушкарите” обработва незаконно близо  500 декара общинска земеделска земя, взета под наем от „Стаменов ЕООА “ в срок от 20 г. За това се взимат и субсидии. „Това става с решаващата намеса на кмета на Хисаря Пенка Ганева“,  пише Коста Стаменов до агентите от родното ФБР . В края на 2014 г. човекът уведомява ДФЗ за нередностите. И теглото му започва с пълна сила.  Договорът със „Стаменов ЕООД “ е прекратен, а имотът е даден на „Агрокомерс  98“ до прибирането на реколтата. По-късно  прокуратурата се заема със случая и установява, че писмото на Ганева до ДФЗ , заради който Коста Стаменов остава без земя,  е с невярно съдържание.

 

Съпротивата на Стаменов срещу действията  на „Чушкарите“ води до няколко негови  привиквания и разпити в икономическа полиция-Пловдив.  По-късно разследващ полицай от сектора го привлича като обвиняем. Началник отдел „Икономическа полиция ” тогава и сега е Атанас Бочев, който според информацията до ДАНС , е кръстник на детето  на председателя на „Агрокомерс  98“ Атанас Кукoвски .  След няколко месечно търкаляне на сигнала на Стаменов в ДАНС , той е препратен в Комисията за установяване на конфликт на интереси.

 

Пред сайта „Тракийски свят”, Куковски  отговаря на хората, опитали да си търсят правата: „Исках да направя басейн в хотела (в центъра на Хисаря Куковски  е построил преди десет години и спа хотел) – насъскаха съседите, докараха ми националната телевизия. И не направих нищо. Същите хора отново съшиха интрига и през декември ни посетиха журналист и инспектори от Агенцията по храните, за да проверят завода за фураж. Целта бе да открият някаква, каква да е, нередност, за да връщаме пари по Селската програма. Защо? Нали, когато пристигат в земеделското министерство гости от Европа или други страни, предпочитат да ги доведат в нашето стопанство, за да се похвалим като страна какво сме постигнали…“ „У нас е така“, продължи председателят. „Тръгваш напред и още при старта те спъват. Изправяш се, правиш стъпка – пак те бутат. Отново се вдигаш – халосват те.

 

Предвид сериозността на фактите Фрог  ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров , след което ще следим какви действия ще предприеме държавното обвинение относно  развръзката на тази сага. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5530 |12.10.2016 Фрогоко: Новият ректор на МУ спуснат от проф. Начев? . 1| 15725 |11.10.2016 Фрогоко: Шефката на „бежанския съд” напуснала, след проверка на робатата й . 2| 10662 |06.10.2016 ФРОГОКО: Проф. Начев или доц. Ангелов поемат Медицинския университет?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads