Икономистите на БАН повишиха прогнозата си за икономическия растеж през 2016 г.

1

|

2494

|19.10.2016
Икономистите на БАН повишиха прогнозата си за икономическия растеж през 2016 г.

Институтът за икономически изследвания при Българската академия на науките повиши значително прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2016 г. При първоначалните очаквания за ръст от 1,9 – 2,0%, промяната на база показателите за първите две тримесечия на годината сега е за икономически растеж от 2,9 на сто, съобщи доц. д-р Виктор Йоцов от Института.


И добави, че причините за това са по-добрият туристически сезон и селскостопанска година. Заедно с проф. д-р Александър Тасев – директор на ИИИ при БАН, проф. д-р Искра Белева, доц. д-р Григор Сарийски и д-р Недялко Несторов, той представи есенната актуализация на Годишния доклад на Института за икономическото развитие на България през периода от 2016 до 2018 г.

 

По думите на проф. Искра Белева, зам.-директор на Института и ръководител на екипа по изготвяне на доклада, основен принос за този по-висок растеж от 2,9% ще имат частното потребление и износът. Частното потребление е в рамките на планираното, но публичното потребление и брутообразуването на основен капитал показват равнища, които са противоположни на очакванията на учените – за второто тримесечие и двата показателя са с отрицателни стойности. Затова от БАН коригират в посока надолу публичното потребление и брутообразуването на основен капитал за сметка на по-доброто представяне на външния сектор и на частното потребление. Така източниците на растеж се балансират и приносът на вътрешното търсене и на нетния износ се изравняват, коментираха икономистите на БАН.

 

Прогнозата им за 2017 и 2018 г. за темп на растеж от 2,2 и 2,7 на сто остава непроменена, главно заради нестабилната външна среда и трудно прогнозираните въздействия от нея към икономическото развитие вътре в страната, стана ясно днес

 

Друг извод от доклада е, че фискалният сектор допринася за финансовата стабилност чрез засилената фискална консолидация, докато по-слабото изпълнение на инвестиционната програма остава съществен проблем. Отрицателните стойности на инвестициите през второто тримесечие на 2016 г. и по-бавното слабо развитие на проектите по европейските програми засега са проблем пред по-високия растеж, коментира проф. Белева.

 

Според икономистите на БАН развитието на банковия сектор е в рамките на очакваните параметри. Налице са признаци на стабилизация на банковите продукти и кредитирането на дребно, докато измененията в корпоративния сектор стават все по-неустойчиви, подчерта доц. д-р Григор Сарийски.

 

При пазара на труда има позитивни тенденции, свързани с нарастваща заетост и намаляваща безработица. Остава обаче големият проблем за структурните дисбаланси, казаха икономистите. В средата на 2016 г., в рамките на ЕС-28, България се позиционира на седма позиция сред първите десет страни по темпове на растеж, обобщи проф. Искра Белева. По думите й този растеж обаче не се материализира в достатъчно висока заетост, поради което по темпове на нарастване на заетостта страната ни е на 15-та позиция. Постигнатият позитивен растеж засега не формира достатъчно позитивни нагласи за инвестиционната активност, което намира израз в равнището на инвестициите, спад на заетост в сектора на строителството и по-ниското публично потребление в страната, констатират учените.

 

Докладът за икономическото развитие у нас на Института за икономически изследвания при БАН се изготвя всяка година, като той  проследява микро и макро икономическите показатели, външен, фискален и банков сектор, пазар на труда, състоянието на регионите и техните различия, и дава препоръки за подходящи политики за три години напред. Пред 2016 г. за първи път се прави и междинна оценка на прогнозата на основата на реалното развитие на икономиката през първите две тримесечия на годината.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах