Реклама / Ads
2| 3747 |19.10.2016 НОВИНИ

Всеки пети българин бил леко перко

.
1% от населението страда от тежки психически разстройства, а почти 20% или всеки пети у нас е имал някакъв тип леко психическо разстройство, като в най-честия случай то се изразявало в агресия или тревожност. Информацията съобщиха от Националния център по обществено здраве и анализи, съобщи Дарик.
 

Всеки един българин може да каже, че някога се е сблъсквал с леки форми на тревожност и депресия, които не могат да увредят функционирането на организма, но могат да намалят работоспособността на хората.

 

За съжаление обаче джипитата у нас, обучени да разпознават пациентите с психични разстройства, са едва 400. Един от основните проблеми на психиатричната помощ в България е свързан със средствата, които се дават за нея и според анализатори са крайно недостатъчни. У нас за психично здраве се разходват само 2% от общите средства за здравеопазване, информира доц. Христо Хинков, директор на центъра.

 

Той добави, че от центъра предлагат нов проект на Национална програма за психично здраве. "Тази програма не е уникална. Основната цел е да може психиатричната услуга да бъде въведена сред обществото и да  бъде интегрирана в общата медицинска дейност. Това на практика означава разкриване на повече психиатрични клиники в общопрофилни болници; преформулиране на профила и ролята на сегашните психиатрични институции. Големите психиатрични болници, които имаме, до голяма степен изпълняват приютни функции. По наши данни една голяма част от хората там нямат нужда от активно лечение и са настанени, защото няма къде да отидат", обясни доц. Хинков.  

 

Друг елемент от новата програма е насочен към честите психични разстройства, добави доцентът. "От чести разстройства боледува огромен дял от нашето население. Почти всеки може да каже, че някога в живота си е имал състояние на повишена тревожност, на безсъние или лека депресия, която не му е давала възможност да се изявява достатъчно пълноценно. Тези разстройства не увреждат социалното функциониране до степен да отпадне човек от обществото, но те намаляват работоспособността, производителността на труда дори, и влошават качеството на живот. Така че тази програма е обърната и към този тип разстройства чрез разкриване, например, на центрове за лечение на хранителни разстройства", поясни още специалистът.

 

От центъра припомниха, че към момента психиатричните стационари у нас се финансират на исторически принцип от здравното министерство. Специалисти в областта са убедени, че е необходимо здравната каса да поеме този разход, като той бъде заложен в клинични пътеки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3783 |16.10.2016 Всеки квартал в София да бъде с един цвят на сградите . 0| 3712 |12.10.2016 Потрес! На всеки 7 сек. дете става булка по света . 1| 3573 |12.10.2016 Главният прокурор пита КС: Към всеки съд ли да има прокуратура? . 1| 3954 |09.10.2016 Българинът, протестирал в Милано, влезе в психиатрия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads