Реклама / Ads
0| 4063 |20.10.2016 НОВИНИ

Путин, Меркел и Оланд: Минските споразумения за Украйна нямат алтернатива

.
Владимир Путин
Путин каза, че е било договорено мисията на наблюдателите от ОССЕ ”да бъде разширена” в конфликтните зони и в пунктовете за съхранение на (изтеглените от фронтовата линия) тежки оръжия. ”Отделихме много внимание на въпросите на сигурността и се договорихме по редица пунктове за това, което следва да бъде свършено в най-близко време с оглед на по-нататъшното решаване на въпросите, свързани с разделянето на враждуващите страни”, съобщи той.
 
Според него лидерите са се разбрали да бъде продължен изборът на онези точки и места, където тази работа може да върви, като уточни, че "на две места това разделяне вече е извършено".

Путин изрази съжаление, че решаването на хуманитарните проблеми в Югоизточна Украйна практически е блокирано и няма никакъв напредък.

Според Ангела Меркел, цитирана от ТАСС, на срещата е бил изготвен вариант за "пътна карта", макар и с голям брой несъгласувани положения. Тази работа според нея трябва да бъде приключена в рамките на около един месец. Тя съобщи на пресконференция, че на срещата е било постигнато и съгласие за достъп на наблюдателите от ОССЕ до границата на Украйна с Русия и за тяхното свободно придвижване дотам.

Според нея темата за полицейска мисия на ОССЕ в Донбас, за която преди нея говори украинският президент Петро Порошенко, не е била актуална на днешната среща в Берлин. Главното засега е, подчерта тя, да се подготви законът за изборите. "Когато бъде готов този закон, когато бъде начертан работен процес, тогава ще може да се говори и за мисията на ОССЕ, която може да бъде въоръжена. Но днес този въпрос не беше с абсолютна спешност. Първо е нужен закон за изборите", подчерта Меркел.

На пресконференцията говори и френският президент Франсоа Оланд, който също постави ударението върху незабавната подготовка на избори в Донбас. "Това ще бъде основна задача на нашите министри в близките дни", каза той, разказвайки за основните пунктове на пътната карта за изпълнение на Минските споразумения.

Той поясни, че в сферата на сигурността "следва да се контролира незабавното и пълно спазване на прекратяването на огъня, на изтеглянето на оръжията, а също да се определи в кои части на украинската територия още има трудности по изпълнението на тези решения. Необходимо е при решаването на въпросите на сигурността да избегнем онези недоразумения, които се случиха миналото лято", добави френският президент.

Оланд специално подчерта, че "срещата на върха в Нормандски формат остава единствената рамка, в която може ефективно да се решава украинският проблем".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5826 |17.10.2016 Каракачанов: ГЕРБ да се разсърдят на приятелката си Меркел за секциите . 5| 4411 |03.10.2016 Освиркаха Меркел в Дрезден . 0| 4068 |24.09.2016 Ван Орден: Мигрантите са катастрофална грешка на Меркел . 0| 3989 |19.09.2016 Студен душ за Меркел в Берлин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads