Реклама / Ads
4| 12833 |20.10.2016 АКТУАЛНО

Ченалова отговори на прокурорите: Писмото ви е мъртво родено

.
Румяна Ченалова
Ранновизантийският поет Геометър пише, че храбростта на българския народ е „по-голяма от храбростта на нубийският лъв“. Подобно възхищение от българите изразява и византийският император Лъв Шести Мъдри, който в книгата си „Тактика“ отбелязва, че „храбростта е най – висшият идеал на българите“. Такива мисли предизвика у мен писмото на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България. Същият УС, който възторжено приветствува избора на Цацаров и избора на всеки член на ВСС от прокурорската квота. Това написа по повод писмото на прокуроритe Румяна Ченалова.
 

Същият Управителен съвет, който не реагира след разкритията за лобиране при провеждане на избора на прокурори за членове на ВСС. Ние обаче помним кои бяха и кои не бяха наказани. Помним и смъртта на Ситнилски.

 

Писмото на УС очевидно е формално и мъртво родено. Думите не носят усещане за преживяна емоция, за обида, за гняв или огорчение. Думите ясно  градят концепцията: ние сме законът; който е против нас е безпринципен манипулатор и недостоен човек; всяка власт / вкл. четвъртата/ ни дължи респект и подчинение. Нещо като „Прокуратурата не дължи отчет никому“, казани, знаем от кого…

 

Прокурорите работят честно и почтено и спазват закона защото… са внесли през 2015 г. 33 411 обвинителни акта. Такъв е единственият аргумент в становището на УС.

 

Професионалните и морални качества, храбростта не се измерват и олицетворяват с броя внесени обвинителни актове и осъдени лица. Във времена на крещяща нужда от справедливост, времена  на пречупена надежда  и примирение, времена, в  които  стотици успяват само  да нахранят децата си, а единици  прекарват всеки уикенд в големите европейски столици, нямат значение  бройките внесени обвинителни актове.

Дори и тази информация е поднесена избирателно  и  със сигурност манипулативно.

В доклада си за дейността на прокуратурата за 2015 год. е посочено че прокурорите са решили общо 166 073 досъдебни производства. От тях са прекратени  малко под 50 % -  68 867/, от които  37180 по давност/, спрени са  60 718 и са внесени  в съда 33 411 прокурорски акта. Тези прокурорски актове обаче представляват споразумения между прокуратурата и обвиняемите, постигнати в досъдебното производство -  11172, предложения за освобождаване от наказателна отговорност – 4 345 и  17894 обвинителни акта.

 

По внесените 17 894 обвинителни акта са постигнати споразумения в съдебната фаза – 8 190, като  на практика са се развили в състезателно производство  9 704 наказателни дела.

Именно по тези дела през 2015 год. в България  са постановени  8762 осъдителни присъди и  1225 оправдателни присъди с оправдани 1519 лица, чиито  разбитият  живот, психика, репутация трябва да обезвъзмездим всички ние.

Няма и дума за изключително ниския дял на делата  на корупционните престъпления. Делата с висок обществен интерес са основно общоопасните престъпления  и в частност транспортните.

 

През 2014 год. съдът е осъдил прокуратурата и  присъдил обезщетения основно за незаконно обвинение в размер на 3651 867лв., а през 2015 г. в размер на 2 495 245 лв. Спорната професионална репутация, за която се говори в становището трябва да се търси именно  тук. Отговорността за некомпетентност трябва да е лична, а не размита в колективните упреци срещу съда или обстоятелствата. Обезщетенията в милиони левове обаче трябва да плащаме всички ние, децата ни, а може би и внуците ни. Докога? И защо?

 

Що се отнася до медиите….поредното неразбиране  на  принципа за свобода на словото и принципите на правовата държава. Истинските медии не помагат. Те  трябва да казват истината такава каквато е – независимо от последиците. Някога при учредяването на дружеството на столичните журналисти през 1905 г. първият незаписан вариант на чл.1 от Устава / според журналиста историк М.Топалов/ е гласял : Член на дружеството може да бъде всеки един журналист, който поставя честта си над хляба и е готов да се откаже от хляба си в името на истината, правдата и честта си”.

 

Тези думи могат да са мерило за всеки един от нас. Дори когато хляба горчи или е поръсен със златен прашец, винаги има избор, и винаги можеш да стъпиш на верния път. Трудното е после. Но до теб неотлъчно ще бъдат твоята чест, истината и справедливостта. Остава само да  се събуди онази храброст, от която са треперили племена, народи и империи.

 

Прокурори, а не УС на вашата Асоциация - ако носите дори частица от храбростта на нубийския лъв ще кажете истината – за влиянието,  заповедите, избирателното отношение, за  незаконните разпореждания и т.н. и т.н. В противен случай  ни чака забрава. От „страшните българи, които поваляха империи“ ще остане  само земята ни, граничила с три морета,  земя на велики държавници и патриоти, земя на децата ни и техните деца, която единствена ще пази спомена за великите времена на българската държавност , но и спомена за срама на  днешните времена.

 

Българите и храбростта – една тема, по която е нужно да говорим.                                                                                         

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4240 |30.08.2016 Ченалова се отказва от второ дело за обида срещу членове на ВСС . 0| 7300 |14.07.2016 Само във Фрог: Не забравяме Ченалова, а забравихме едни изчезнали 15 млн.евро . 1| 4572 |30.05.2016 Проверяват учител за разпращане на отговори на матурата по български език

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads