Реклама / Ads
0| 5798 |20.10.2016 ХРАНА И ВИНО

Шеф Жоро Иванов и шеф Андре Токев готвиха с над 250 деца

.
За втори пореден път у нас програма „Здрави деца в България“ на Нестле отбеляза Международния ден на готвача, като в празника днес се включиха над 250 деца от 2-ри до 4-ти клас. Програмата има за цел да образова, мотивира и популяризира балансираното хранене и активния начин на живот сред подрастващите.
 

Официални гости, шеф-готвачи, учители, родители и деца споделиха любовта си към готвенето и показаха нагледно, че здравословната храна освен полезна е и много вкусна. Зам.-министърът на Министерството на младежта и спорта - Асен Марков, поздрави всички присъстващи и им пожела да се забавляват през днешния кулинарен ден, да се хранят балансирано и да спортуват, а представители на Министерството на образованието и науката и на Дирекция „Образование“ към Столична община подкрепиха усилията на малките готвачи.

 

Шеф Жоро Иванов, президент на кулинарната асоциация „Евро-Ток България“, сподели, че е много щастлив да отбележи професионалния си празник в компанията на толкова много усмихнати ученици, които искат да се развиват в тази професия. Шеф Андре Токев, който е добре познат от телевизионния екран и е създател и почетен президент на Българската асоциация на професионалните готвачи, показа на децата как да създадат истинско „изкуство в чиния“.

 

Очарователната Дивна се погрижи за доброто настроение на всички присъстващи, като им разказа много любопитни факти за плодовете и зеленчуците и техните полезни свойства. Учениците от Софийската професионална гимназия по туризъм помагаха на децата да подредят красиво своите чинии и им издавах тънкости от занаята.

 

Международният ден на готвача се провежда всяка година на 20 октомври и в този ден над 10 милиона готвачи се включват в социални дейности в местните си общности. На този ден, в цял свят се провеждат мероприятия с амбицията да се насърчи сътрудничеството между местните сдружения на готвачите и програмите на „Здрави деца“ на Нестле.

 

Повече за програма „Здрави деца в България“:

 

„Здрави деца в България“ е мащабен дългосрочен проект, който има за цел възпитание на трайни навици за балансирано хранене и физическа активност на младото поколение. В рамките на „Здрави деца в България“ се организират множество дейности, уроци, състезания и игри за балансирано хранене, както и спортни празници за децата и родителите по предварително изготвен график за всяко училище. Програмата се финансира от Нестле България и се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на физическото възпитание и спорта, Столична община, Българската федерация по гимнастика, Българска федерация по лека атлетика, Евро-Ток България и Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД).

 

Програмата „Здрави деца в България“ е насочена към деца от 7 до 13 г., както и техните родители и учители. През 2012 г. програмата беше въведена пилотно в училищата от район „Триадица“ на столицата и през годините нейният обхват продължи да се разраства, като днес над 20 училища в София участват в проекта. Основната ни цел е да обхванем деца, родители, учители и връстници чрез използването на образователни, мотивационни, комуникационни и промоционални методи, популяризиращи балансираното хранене и активен начин на живот. Затова ние организираме дейности в клас и след училищни активности, както и семейни събития през почивните дни. В рамките на 2012-2014 г., организирахме редица събития и дейности, насочени както към семейството, така и към цялото общество с участието на частни и обществени партньори. Като част от програмата децата и родителите участват в обучения по хранене и забавни игри, свързани с консумацията на плодове и зеленчуци, вода, правилния сън и важността от физическата активност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5381 |16.01.2024 Измислиха капсули срещу глад . 0| 7448 |02.01.2024 След преяждането по празниците: Как да се храним здравословно, без диети? . 0| 5462 |06.12.2023 Каква е тайната на вкусната рибена чорба? . 0| 8293 |06.12.2023 Коледно настроение в шест специални кутии на Ведра кафе! Разказва Галина Петрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads