Реклама / Ads
0| 3192 |21.10.2016 Президентски избори 2016

Ген. Радев: Трябва да разрушим монополите и да създадем предвидима среда за развитие

.
„Трябва да разрушим монополите, защото те пресират малкия и среден бизнес и да създадем предвидима среда за развитие”. Това заяви кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев на среща с представители на микро, малкия и средния бизнес.
 
Той каза, че за страната ни е изключително важно да има производство и перспективи за развитие. „Моят основен приоритет е сигурността, а без икономика и развитие на бизнеса няма сигурност. Гръбнакът на нашето общество са микро малките и средните предприятия - 1,5 милиона българи се прехранват от тях”, обясни кандидат-президентът.

Ген. Радев подчерта, че основен проблем пред тези предприятия в липсата на достъп до обществени поръчки, които отиват само при големите фирми и липсата на достъп до кредитиране. Той допълни, че има проблем и с лоялната конкуренция - статистиката показва, че първите 100 фирми почти удвояват печалбата си за последната година, което е изключително тревожно. „Малкият и средният бизнес се натиква все повече в ъгъла. Ако тази тенденция продължава, това означава да генерираме безработица, социално изключване за много хора, липса на конкуренция. Така не може да продължава”, категоричен бе той.

 

Ген. Радев посочи като друг основен проблем на бранша големият административен натиск и регулации. „Големите фирми имат ресурс да отговорят на все по-големите изисквания, но малките предприятия няма как да го направят. Примката все повече се затяга и малките предприятия се задушават, а именно те трябва да се стимулират”, каза още той.


Ген. Радев пое ангажимент като президент да създаде Съвет за икономическо развитие. Той обясни, че този съвет ще действа постоянно и ще бъде отворен за представители на микро, малки и средни предприятия, които са предприемачи в България, инвестират и създават работни места. „Съветът ще генерира идеи, как да се развива бизнесът, как да просперира и как тези идеи да бъдат представени по най-добрия начин”, обясни генералът и подчерта, че международните контакти на президента са особено важни. По думите му те трябва да бъдат винаги насочени така, че да се създават нови  перспективи за бизнеса, условия за инвестиции, за международни контакти, програми за устойчиво развитие.  Според него в момента институциите, които трябва да бъдат най-заинтересовани от развитието на българския бизнес и привличането на чуждестранни инвестиции у нас са пасивни. Той заяви, че като президент ще работи усилено това да се промени.

 

Председателят на БСП-София Калоян Паргов заяви, че срещите с представителите на бизнеса трябва да са регулярни, защото и общинските съветници, и депутатите разчитат много на пряката връзка с хората от реалния сектор, които ежедневно се борят с проблемите и дават своя принос и добавена стойност към брутния вътрешен продукт на страната, създават работни места и плащат заплати.

По-рано през деня ген. Радев се срещна с граждани в столицата в района на метро станция "Сердика", Софийските хали, Женския пазар и Лъвов мост. Той проведе разговори с редица производители относно затрудненията които срещат в своята сфера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3578 |19.10.2016 Ген. Радев: Недопустимо е да се отнема правото на глас на контингента ни в Афганистан . 0| 3343 |19.10.2016 Цецка Цачева в Бяла: България трябва да остане стабилна, заради сигурността на всички европейски граждани . 0| 3346 |19.10.2016 Ген. Румен Радев: Трябва да се работи за сигурността в сферата на пътната безопасност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads