Реклама / Ads
9| 15798 |21.10.2016 ЪNDERGROUND

Москва сменя около 40 от шпионския караул в София

.
Русия сменя караула на жълтите павета...
Тотална смяна на шпионския московски караул в София. Подменят се хора, които вече са амортизирани и не вършат никаква работа, дори вредят на водената от Кремъл политика. Това съобщиха за Фрог нюз източници от българските служби.
 
Промяната е стартирала с освобожаването на посланик Юрий Исаков в София и назначаването на негово място на Анатолий Макаров. Последният е отговоарял до този август за руснаците зад граница – Четвърти департамент на Руското външно министерство. Департаментът е създаден лично от Путин през 2005 г. за да работи по линия на проекта „Руский мир” (Руески свят) и да засилва руското влияние по света. Департаментът работи в тясна координация с отделите на ФСБ (бившето КГБ) и ГРУ за действия с руската диаспора в чужбина.

Говори се, че заедно с бившия посланик от посолството са били освободени още десетина човека. Останалите трийсетина души били хора от системата на руската разузнавателна мрежа в България.

 

В Кремъл били недоволни от работата сред политическите среди, бизнеса и интелигенцията. Особено раздразнени са в Москва заради допуснатия скандал с Внешторгбанк (ВТБ) и нейното представителство в България. Самият президент Владимир Путин бил ядосан на големия шум и съмнителни действия около сделката с Виваком. Той разпоредил да се спазват правилата и законите, а случайт да бъде приключен по най-бърз начин. Това твърдят руски източници.

 

Събитията в Турция след опита за преврат от лятото също е сред мотивите за смяна на някои хора и засилване на дейността в България.

 

Последните демонстративни действия и изявления на български партийни лидери в стил „руските интереси над всичко” напоследък доста дразнели Москва. Поради тази причина един партиен лидер бил посрещнат много хладно в Москва и набързо изпратен да се прибира. Охладени били и финансовите му щения.

 

Руското ръководство не одобрявало и остарелите пропагандни похвати, с които някои проруски кръгове и медии облъчвали българското общество. В доклад на ФСБ за Балканите от м. април 2016 г., много дебело било подчертано, че нивото на разузнавателната дейност в България и други страни в региона е много ниско. Дори бил посочен пример с Йосиф Кобзон, който бил изпращан непрекъснато за концерти в София от години, но публика му били само пенсионери и активисти на „Атака”

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3830 |20.10.2016 Затягат примката около Мосул . 0| 5315 |19.10.2016 Нова схема за измама с дебитни карти тече от около година . 0| 3915 |19.10.2016 Цигарите поскъпват с около 27 %

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads