Реклама / Ads
0| 5737 |21.10.2016 ЕТНО КАЛЕНДАР

Посрещаме частица от мощите на Св. Лука Симферополски

.
В България пристига частица от мощите на Св. Лука Симферополски, която е дар от Руската православна църква. В интервю за предаването ”Преди всички” на програма ”Хоризонт” д-р Десислава Панайотова, главен редактор на официалния сайт на Българската Патриаршия, разказа за историята на Св. Лука Симферополски:
 

Св. Лука Симферополски е роден през 1877 г. и умира през 1961 г. Когато разсъждавам, мисля и се моля на светиите, често се опитвам да актуализирам техния подвиг и да си кажа с какво той е значим за нас. Когато такива светии са живели в нашето време, ги измерваме през призмата на личния си опит. В случая си казвам, че той е починал само пет години преди да се роди моята сестра, т.е. той е наш сродник по дух. Той е пример, водач за нас, особено както в случа, той е живял във времена, близки до нашите, примерът му грее още повече и показва, че светостта е постижима и в наши дни и че модерната епоха не може да убие благодатта на Светия Дух, която действа в тези хора. Такъв е бил и Свети Лука.

 

Свети Лука Симферополски е хирург, учен, автор на трудове по анестезиология, доктор на медицинските науки, професор по медицина, оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Освен това е архиерей на Руската православна църква, доктор по богословие и духовен писател. Талантлив лекар и проповедник. Приема монашеско пострижение с името на Св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник. Архиепископ Лука става архиерей в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения.

 

Мощите ще бъдат донесени на 21 октомври от Богородски епископ Антоний, викарий на Руския патриарх. Поклонението пред тях ще започне от храма-подворие на Руската църква на бул. "Цар Освободител” 3. Там от 13 ч. пред светинята ще бъде отслужен Молебен.

 

Мощите ще останат в Руския храм-подворие до 17.30 ч., когато ще бъдат пренесени в митрополитския храм "Св. Марина” в двора на Софийската митрополия, откъдето ще бъдат пренесени с литийно шествие в митрополитската катедрала "Св. Неделя”. Там мощите на Св. Лука ще останат за поклонение до 16,30 ч. на 22.10.2016 г. (събота), включително през нощта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7400 |01.07.2015 Църквата отбелязва връщане мощите на Св. Иван Рилски . 0| 6261 |01.07.2014 Църквата празнува връщането на мощите на св. Иван Рилски . 1| 9219 |04.12.2010 София пази половин век мощите на Варвара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads