Реклама / Ads
2| 4674 |22.10.2016 НОВИНИ

Адвокатският съвет: В правова държава дилемата ”права или сигурност” не съществува

.
Вътрешният министър не мисли като адвокатите
Висшият адвокатски съвет разпространи позиция срещу принудителното връщане на седем турски граждани, в която пише, че ”върховенството на закона и спазването на правата на човека от всички власти са единствена гаранция за индивидуалната и обществена сигурност”.
 
Според адвокатите в правовата държава не съществува дилемата "права или сигурност". Позицията е във връзка с изказването на председателя на парламента и кандидат за президент от ГЕРБ Цецка Цачева, която в четвъртък заяви, "националният интерес на държавата е пред отделни права".

В началото на седмицата турски медии съобщиха, че България е върнала седем турски граждани, които са били обявени там за подръжници на Фетулах Гюлен. Оттогава МВР излага противоречива информация по случая. Според адвокатския съвет експулсирането е станало в нарушение на закона.

"Длъжни сме да напомним, че принудителното връщане на чужди граждани без ясни правни основания крие реален риск за нарушаване на чл. 3 на ратифицираната от Република България Конвенция за защита правата на човека и основните свободи. В тази разпоредба се съдържа абсолютната забрана за нечовешко и унизително отнасяне и изтезания. Това означава, че българските власти са длъжни не само да се въздържат от такива действия, но и да не предават лица, намиращи се на територията на нашата страна, на държави, в които тези лица биха били застрашени от нечовешко и унизително отнасяне", пише в писмото.

Адвокатите напомнят, че само в правова държава само съд може да разгледа казусите, поставящи пред властите тежки етични и правни дилеми.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова смята, че МВР се е справило и не е нарушило закона при предаването на седмината мъже. Според нея турските граждани са имали два пъти възможност да поискат убежище в България, ако бягат от политически репресии- веднъж пред румънските власти и веднъж пред българските, което не е направено.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5555 |11.08.2016 Октай пред Фрог: Не сме правова държава, съдът решава едно, а властта друго . 0| 4440 |21.07.2016 Ердоган: За 3 месеца ще върнем демокрацията и правовата държава . 2| 9943 |11.07.2016 Коритаров пред Фрог: Нацистка Германия по-правова ли е от днешна България? . 0| 3953 |11.07.2016 Цачева: 25 г. след Конституцията не е ясно дали сме правова държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads