Реклама / Ads
8| 17778 |22.10.2016 АКТУАЛНО

Синдрома на Жубер удари по устата Орешарски и ДПС

.
ДПС подкрепи Пламен Орешарски като кандидат за президент. Това е диагноза. Само много болно общество може да приеме подобна арогантна демострация с мълчание и непукизъм.
 
Да се твърди от активисти на ДПС, че Орешарски бил „обединител на нацията”, „отговорен експерт”, човек, който правел „всичко за страната си” е най-малкото цинично и доста близко до кретенизма. Това е болестно състояние, при което болният повтаря едни и същи неща, колкото и да му се обяснява, че са абсурдни и неверни.

Какво друго е според вас повтарянето, че бил успешен премиер, че народните протести били платени от Борисов, американците от „Америка за България” и някакви олигарси. Орешарски, който е продукт на олигархията, говори за лоши олигархични практики. По тази логика сигурно не е чувал и за Делян Пеевски...

Орешарски се дразни на тв водещи и журналисти, че го питат за модела Кой, за задкулисието, за марионетките и кукловодите. Обвинява питащите, че обслужват нечии други интереси. Той, олицетворението на „политика на ибрика”, отрича всички критики към правителството му и претендира, че над 1 милион българи го харесвали и искали да е държавен глава. Доказателство, че понякога медицината се разминава с хуманизма...

 

И като стана дума за медицина, няма как да подминем отворената уста на Орешарски. По време на участието си в рубриката на Диана Найденова „Карай направо” по Нова тв 65 на сто от времето за въпроси бившият премиер прекара зяпнал. На моменти напомняше, простете за израза, шаран по Никулден. Може проблемът да е здравословен, но богатите му поддръжници е трябвало да платят освен за телевизионни изяви и реклама и за специалисти по публични изяви, медици и психолози. Нуждата е очевидна. Широко отворена уста, често облизване, сумтене, гримаси – поразяваща липса на естетика в поведението. За уважение към аудиторият и дума да не става.

 

Отворените уста означават много неща – предимно неприятни, ако изключим оралните форми на секс. Обикновено са признак за заболяване. Например аденоиден фациес, известен като Аденоидно лице. Получава се след продължителен проблем със сливиците. Променя се формата на лицето, което често добива „глуповато изражение”.

 

Патологично отворената уста може също да е симптом при миотонична дистрофия. Синдром на Жубер 4, синдром на Жубер 3 (Joubert syndrome 3), синдром на Жубер 7, синдром на Смит-Магенис (Smith-Magenis syndrome), увреждания на долночелюстната става, вродени малформации на горна и долна челюст, вродени аномалии по срединната линия на лицето, увреждане на плода по време на бременността, парези и парализи на лицеви нерви, хромозомни аномалии и генетични заболявания, слабост на организма в изтощителни фази на ракови и инфекциозни заболявания, наранявания на устните, неправилен растеж на зъбите, челюстни врактури, вроден нетипично голям език, енцефалопатии, умствено изоставане, нарушена остеогенеза, синдром на Ангелман (Angelman syndrome), синдром на Кофин-Лоури (Coffin-Lowry syndrome), синдром на Коен (Koen syndrome), фациокардиоренален синдром, болест на Гоше - перинатална смъртоносна форма (Gaucher's disease), синдрома умствена изостаналаост - микроцефалия - епилапсия и атаксия, нефробластоматоза - фетален асцит - макрозомия - тумор на Уилсън, болест на Пайл (Pyle's disease), синдром на Уилямс (Williams syndrome), синдром на Кабуки (Kabuki syndrome), синдрома X-свързана алфа таласемия - психично изоставане и др. Дълъг и неособено приятен списък.

 

Надявам се, че Пламен Орешарски не е засегнат от нито едно от тези заболявания, а устата му е отворена заради възторг от собственото му величие. Нарцисизмът и липсата на самооценка обаче също са болест.

 

Възможно е нелицеприятната гримаса да е предизвикана и от изричането на неистини. Лъжците, знаем, се сдобиват с дълъг нос, въртят очи и се опитват да заблудят с отворени уста. Швейцарският пастор и писател Йохан Лафотер, всепризнат познавач на човешката душевност, още през 18 век открива връзката между мимиките на лицето и човешкия характер. Присвиването на очите той определя като израз на подозрение недоверие и закана. Презрението пък свързва с ехидната усмивка. Стиснатите устни издават агресивни намерения. Отворената уста пък е опит за прикриване на истината, закана или забавяне на мисловната дейност. Проф. Чезаре Ломброзо дори прави връзка с престъпни намерения, но тезата му е повече морална, отколкото плод на доказателства.  

 

Всички тези неща очевидно са без значение за ДПС, инициативния комитет, предвождан от лице близко до Делян Пеевски и онова задкулисие и олигархични кръгове, които залагат на него. Самият Орешарски – независимо от неговото истерично отричане – е считан за избор на Пеевски и кръга Кой. Мафиотският кръг Кой. Преки доказателства трудно се намират, макар, че в изявленията си банкерът Цветан Василев даде достатъчно такива. В обществото има изградено мнение за Орешарски и компанията зад гърба му. Въпреки, че имиджа му бе обслужван денонощно от пеевската медийно-пропагандна машина, хиляди българи протестираха срещу управлението му повече от 300 дни. Ако и този факт не е в състояние да му затвори устата, значи наистина има проблем.

Българите също.  

 

Тези редове са напомняне за мръсните, подли игри.

Има обаче и добра новина. Номинацията на Орешарски и подкрепата на ДПС са ясен знак, че всички възможности са изчерпани. След деня на изборите синдрома на Жубер ще е ударил и върхушката на ДПС. Само гледайте.

 

Борис Петков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4221 |18.10.2016 Москва и Дамаск спират ударите по Алепо . 0| 3686 |16.10.2016 5,3 по Рихтер удари Япония . 0| 3978 |16.10.2016 5.3 по Рихтер удари Гърция и Албания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads