Реклама / Ads
4| 14665 |23.10.2016 НАРОДЕН ГЛАС

В. Янева: Бойко и Делян са комбина, винаги играят партия

.
Владимира Янева
Поредната порция от разговори между триото съдия Владимира Янева, съдия Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки (свръка на Пеевски и Борисов) изважда на светло топлите отношения между премиера и депутата от ДПС.
 
Двамата мъже, които в раговора са "Бойко" и "Делян" са в комбина и играят партия, но това не пречи да правят опити да се притискат и лъжат един друг. Това става ясно от разговора, заради който във всяка нормална държава отдавна щеше да се води разследване, а хора от върхушката на магистратурата и държавата щяха да са подали оставка. Записът на разговора е разпространен от сайъта „Биволъ”.

 

Янева, която в онзи период е председател на най-големия съд в България – СГС - прави това откровение пред Мондешки в паузата, в която Ченалова е излязла от дома си за да си купи цигари. Мондешки настоятелно предлага да отиде да говори "с Бойко или с Цветан" за спасяването на Янева от „опраскване“. Тя обаче отказва с думите: "Аз трябва да отида да говоря." Мондешки я убеждава да не се бави, защото „резилът ще е голям“.

От думите му се разбира, че Бойко искал да отстрани Янева заради делото за несъстоятелността на КТБ, което му се изплъзвало от контрол, а Делян нямало да може да го оправи както са се разбрали.

 

„Глупости… Те винаги са играли партия. Няма никакъв смисъл. Той няма друг начин", заявява категорично Янева.


Според нея „Делян“ няма как да притисне и излъже „Бойко“ за КТБ, защото не е на власт, а и синдиците трябвало да бъдат одобрени от Бойко през финансовия министър. (Както и стана по-късно, б.р.)

 

Мондешки обаче не е убеден: „Ще направят и второ, и трето дело и ще стане мазало“, предупреждава той Янева. От разговора не се разбира кои с тези хора, които ще организират „мазалото“, но очевидно то е свързано с контрола върху КТБ.

 

Разговорът се провежда на 19 февруари 2015 - деня, в който ВСС гласува отстраняването на Янева. Временните синдици на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев (агент от ДС) бяха назначени на 25 март 2015 г., след като по предложение на Бойко Борисов парламентът измени на 18 март закона за банковата несъстоятелност. Решението на СГС със съдия Иво Дачев по делото КТБ беше произнесено на 22.04.2015 г., а временните синдици бяха назначени за постоянни на 24.04.2015.

 

Думите на Владимира Янева за това, че Бойко и Делян винаги са „играли партия“, може да се считат за достоверна информация от информиран свидетел. Освен, че е много добре осведомена като председател на най-важния съд в страната, Янева няколко пъти твърди в разговорите, че се познава много добре с Бойко, с когото играела на карти в Банкя. Освен това тя очевидно има добри отношения и с Делян, който „говорил с Бойко и Сотир“ (премиера и главния прокурор), за да я спаси от „опраскване“, пише още в „Биволъ”.

 

Информацията, че Бойко и Делян „играят партия“ излезе и от интервю на банкера Цветан Василев за проекта КТБФайлс. Според Василев, който в продължение на години осигуряваше финансиране за многобройните тайни бизнес проекти на Пеевски и неговото семейство, Борисов и Пеевски имат споделена скрита собственост в "Булгартабак".

 

До момента прокуратурата категорично отказва да провери изнесеното от банкера в изгнание и в поредицата записи, разпространявани от "Биволъ".

 

Друга ключова информация от този разговор е установяването на идентичността на кучето. Това е Бени - кучето на Ченалова, което очевидно обича да ръфа обувките на гостите. След като Ченалова хлопва вратата, Бени хуква да я догони, а Мондешки се заканва да му тегли един шут.

 

Ето и самия разговор:

Ченалова: Аз ще ида да взема от кафеджийката цигари. Да ви заключа, или вие ще ме заключите?

Янева: Не, ти ни заключи. Или ние да заключиме. Дай ние да заключиме.

Мондешки: Кой щее...

Я: Дай ние ще заключиме

М: Спокойно, спокойно.

Я: Къде ти ще ни заключваш - ако стане пожар в това време.

М: Ето врата, бе, е ти врата.

Я: Абеее, дай ние да я заключиме.

Ч: Добре, вдигнала съм ти нарочно тва заради Бени и ще ти прибера обувките. Да не направи някоя беля.

М: Искаш ли да ходя да говоря с Бойко?

Я: Не, не, не.

М: С Цветан?

Я: Не, не. Аз трябва да отида да говоря.

М: Направи го, де. Недей се мота, в смисъл - недей… Влади, резилът ще е голям.

Я: Какъв ще е резилът, като си подам оставката?

М: Те тва искат. Ти нали разбираш, че Бойко вижда как му се изплъзва делото КТБ. Щот Делян явно няма да може да го оправи сетне…

Я: Глупости… Те винаги са играли партия. Няма никакъв смисъл. Той няма друг начин.

М: Руми, ще пратя да купят цигари.

Ч: Не бе, аз ще ида да взема.

Я: Няма друг начин. Първо - те винаги са играли партия, второ - той Делян добре разбира, че властта е в момента в него и той няма как да го… да не беше в него, да го притисне и да го излъже, ама сега няма как. Още повече, нали се сещаш, че синдиците трябва да минат и през министъра на финансите. Без Бойко да даде одобрение и министъра на финансите няма да даде.

Ч: Последно, ще заключвате ли?

М: Да, да ние ще заключим.

М: Тоя пък звяр веднага тръгна.

Я: Е, къде ще отиде?

М: Ще му тегля един шут, ще стане танцуващия с вълци. Влади, ще стане мазало. Ще направят и второ, и трето дело и ще стане ма…

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6436 |20.10.2016 Овчаров: Бойко Борисов клекна пред бай Радан . 1| 3883 |16.10.2016 Антониу Гутериш се обяви за разпределяне на бежанци по целия свят . 0| 3809 |05.10.2016 Бойко Борисов и Федерика Могерини решават мигрантската криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads