Реклама / Ads
0| 3235 |24.10.2016 Президентски избори 2016

Йотова: Необходима е обща национална политика за справяне с бедността, демографската катастрофа и липсата на сигурност

.
Важна задача пред нас с ген. Радев е съдбата на българското село, посочи кандидатът за вицепрезидент
 

Необходима е обща национална политика по решаването на трите приоритетни проблеми пред държавата ни - сигурност, демографска катастрофа и бедност. Това заяви Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, по време на срещите си в Добричка област. Тя посети няколко селища и разговаря с хората в препълнени зали. „Освен че искам да ви кажа какво предлагаме с ген. Радев, аз искам да чуя и вашите въпроси, позиции, страхове, надежди”, обърна се тя към жителите на село Плачи дол. Хората се оплакаха от ниските си доходи, липсата на грижа от страна на държавата за поддържане на техния поминък, обезлюдяването и липсата на сигурност.

 

„Важна задача пред нас с ген. Радев е съдбата на българското село. И това не е проблем само на Северозапада, а на цялата страна. Необходим е национален план за спасението на българското село. Ние имаме изготвен.  Убедени сме, че България трябва да развива високи технологии и земеделие. Сега имаме Родина, но нямаме държава. Без съдействие и подкрепа на държавата в тези трудни времена хората не могат да се справят”, посочи Илияна Йотова. Според нея за район като Добруджа земеделието е от ключово значение, а в същото време, вместо да помага на производителите, правителството пречи като влошава още повече отношенията с Русия, където би могла да се реализира българска продукция. „Загубите от санкциите спрямо Русия са над половин милиард долара, а Борисов буквално преди дни поиска още”, възмути се Йотова.

 

По думите й първостепенна задача на управляващите трябва да е сигурността на границата. Затова остава неясно защо, ако има заплаха, при това от второ ниво, настоящият президент не свиква КСНС. „Налице е бежанска и мигрантска криза. В тази ситуация Плевнелиев отново липсва, а утре може да е късно”, предупреди тя.

В с. Крушари кандидатът за вицепрезидент с номер 13 в бюлетината разгледа новия клуб на БСП на символичния адрес – ул. „Девети септември” №13 . „Нашата кампания не е само на жълтите павета, не е само в медиите, тя е с вас, в българските села и градове”, каза Илияна Йотова. По думите й, ако бъде постигнато единение около приоритетите за развитието на страната и политиците концентрират 10-15 години усилия и ресурси за осъществяването им, ще успеем. „Важно е да се обединим за един Национален план за спасение на българското  село и обезлюдяващи региони.  Днес всеки ден се закрива едно българско село, села, благодарение на които сме оцелели като нация”, подчерта Йотова. „С ген. Радев поемаме този ангажимент не само за кампанията. Това ще е наш ангажимент и утре, когато влезем на Дондуков 2”, допълни тя.

 

Жителите на Крушари повдигнаха въпроса защо Цецка Цачева обикаля страната с охрана от НСО и защо премиерът Борисов агитира като премиер за кандидатите на ГЕРБ. Те изразиха опасения, че отпуснатите с постановление на Министерски съвет малко преди изборите над 700 000 лв. за рехабилитация на улици в община Крушари, управляващите се опитват да купят изборите. Според тях държавните средства се харчат недалновидно – милион и половина са дадени за басейн, който стои затворен, други 12 млн. лв. са похарчени за път до границата, а е път до нищото - отсреща е само румънското КПП. „Това са загробени пари – поне басейнът да се ползваше от децата, а пътят да водеше донякъде”, възмутиха се хората.

 

„Земеделието в Добруджа е латифундистко. То е в ръцете на 2-3 едри собственици. В същото време един килограм захар в Добрич е 1.50, а тук, в Крушари, върви по 1.80. Елате да видите хората как живеят тук”, оплакаха се те на Илияна Йотова. „Аз с охрана не ходя, не ме е страх. Взела съм си отпуск за кампанията и не ми плащат, но г-жа Цачева не е в отпуск, тя получава заплата! Предизборното даване на пари за смесени общини, обещанията към учителите, лекарите означават политическа корупция”, отговори тя.  По думите й окрупняването на земеделските земи е огромна язва. „Дават се много повече пари на единица площ, сега вече и за машините. Вместо това ние предлагаме подпомагане на производители, не на арендаторите, подпомагане при реализацията на продукцията”, посочи Йотова и напомни, че предложенията са записани в програмата на БСП. Хората изразиха увереност, че ген. Радев ще се справи със задачата да е държавен глава, защото е доказал, че познава проблемите на обикновените хора. „Този човек цял живот е летял в небесата, а е много по-земен от мнозина политици”, отбелязаха в залата.

 

При пълна зала протече и срещата в Кайнарджа. Две трети от присъстващите бяха учители. Те откровено говориха за проблемите в тяхната община – ширещата се бедност и опита за разделение на етническа основа. „Позорно е да се опитваш да купиш по толкова елементарен начин най-интелигентната част от обществото. Унизително е", заяви Илияна Йотова по повод обещанията на Борисов за повишаване на учителските заплати. „Планира се това да се случи най-рано през 2017 г., а дотогава със сигурност премиерът ще си намери причини да не го направи", прогнозира тя. 

И в Дулово се сблъскват с подобни проблеми. „Тук при нас за голяма част от децата българският език не е майчин. Отвътре е застрашена националната ни сигурност”, сподели учителка.  В Дулово кандидатът за вицепрезидент получи задача – да работи върху защитата на правата на българите в Бесарабия, Молдова. Гражданите изразиха неудовлетворение от позицията на „Дондуков” 2 по проблемите на диаспората ни там. „Да получат българско гражданство за сънародниците ни е мисия невъзможна. Те са подложени на унижение, а в същото време Румъния и Унгария имат съвсем друг подход. Ние трябва да променим отношението на държавата към тях”, настояха дуловчани. „Трябва да се преборим със страха. Да върнем демокрацията. Аз не помня моя народ толкова уплашен и подтиснат”, призна Илияна Йотова. „Трябва ни една победа, за да освободим душите си. Нека заедно да сложим ново начало за България”, призова тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3654 |23.10.2016 Румен Радев в Раднево: Без енергетика, няма национална сигурност . 0| 3340 |23.10.2016 Ген. Радев в Казанлък: Не приемам политиката за разселване на бежанци . 0| 3302 |22.10.2016 Илияна Йотова: Правителството е безпомощно и не може да се справи с бежанската криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads