Реклама / Ads
4| 13409 |24.10.2016 НОВИНИ

Хр. Иванов: Борисов се мята по сцената, Радев бяга от микрофона, Цацаров взима заложници

.
Христо Иванов
Ако някой още не е разбрал какво работи прокуратурата у нас е време да прогледне.
 

По 30 и кусур годишния казус АЕЦ "Белене" изведнъж се вземат на прицел няколко души, без в това да има друга логика, освен политическата. По никакъв начин нито фигурите, които се вземат на прицел, нито фактитите, върху които се фокусират действията на обвинението, не говорят за някакъв систематичен подход към този казус.

 

Тече напрегнато договаряне на властовите съотношения за след президентските избори. Ако на втори тур оставим да стигнат Цачева и Радев и ако се запазят измерваните до сега социологически тенденции, разликата помежду им може да е минимална и ДПС отново ще може да наклони кантара. В момента те се опитват да продадат максимално скъпо гласовете си.

 

Уверен съм, че позициите на председател на Върховния административен съд и в новия ВСС са част (само част) от този пазарлък. Борисов се мята по сцената , Радев бяга от микрофона, Нинова я няма в пространството.

 

В този момент, Цацаров взима заложници от двата партньора по преговори на ДПС. И в двата случая фигури, които са част от вътрешния кръг на съответния лидер. От ДПС са сухи, т.е. те са откъм дръжката на размахвания прокурорски меч. В това може да няма процесуална логика, но политическата е съвсем ясна.

 

Та, това е прокуратурата - инструмент за политически инженеринг, който е плътно под контрола на ДПС. Самият факт, че останалите са готови да търпят това положение на нещата и не дават да се издума дума за реалната роля на главния покурор, показва, че те са част този модел. Сделка ще има. Тя може да е една или друга, но и Борисов, и Нинова са около тази маса и играят тази игра. И твърдят, че са девствени. Възможно е, макар че, остават някои съмнения, що се отнася до взаимоотношенията през задния вход...

 

Иначе, ние този филм сме го гледали многократно. Припомням, че конкретно що се отнася до енергетиката, Цацаров вече организира през 2013 г. една продукция с пресконференции, нахлувания по офиси и всички други сценични мурафети. Без никакъв резултат на правораздавателното поле. Сега по същия начин, след изчерпване на политическата необходимост от съответните процесуални действия, те ще бъдат оставени да издимят като мокри фасове и никой няма да носи никаква отговорност, освен, естествено, съдът.

 

На този фон, очевидно е, че на самия Цацаров му досажда да играе ролята на главен прокурор в публичното пространство - дори у нас въпросите и обществената реакция му идват в повече. И, съдейки от медийните панагерици по случай скорошния си юбилей, той предпочита да се презентира повече през хобито си. Един тих задкулисен авио-моделист, който периодично изпълнява по някоя поръчка за оказване на натиск в политическите отношения...

 

Христо Иванов,  бивш правосъден министър, Фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6666 |24.10.2016 Борисов: Доган е Лео Меси, Радев е Орешарски №2 . 3| 4323 |21.10.2016 Борисов за „Бай Х..”: На простака се отговаря с мълчание . 4| 4579 |20.10.2016 Борисов не знаел нищо за екстрадираните "гюленисти" . 9| 4286 |20.10.2016 Борисов: Заради атаките в Сирия съм „за” санкциите срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads