Реклама / Ads
2| 5525 |25.10.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Страховита прогноза: 1/4 от пазара на труда ще са роми през 2020г.

.
Меглена Кунева
През 2020 г. 1/4 от пазара на труда ще е от роми, затова трябва да са образовани. Имаме нужда от нормална държава, от икономика, която работи и затова трябва да се разбираме. Така образователният министър Меглена Кунева защити ромския проект за стипендиите.
 
Министърът на образованието и науката Меглена Кунева коментира в ефира на БТВ вчерашното нападение над деца в Бургас, заради това, че са от ромски произход. Тя предупреди, че който сее ветрове - жъне бури. "С всяка наша невнимателна дума може да се стигне до много сериозен проблем". Тя призна, че наистина е имало намек за етническо различие. Образователният министър напомни, че живеем в една държава и трябва да се разбираме.

"Агресията е голяма тема и ние полагаме големи усилия, за да я пресечем. Училището обаче не е остров, колкото и да се опитваме да опазим децата, средата е тази, която нагнетява това напрежение", убедена е Кунева. "Имаме шест мобилни групи, с които се реагира, имаме психолог в училище. Отдавам много големи надежди на обществените съвети, които са към всяко училище. В тях участват доказани хора. Освен да проверяват договорите за закуски, да преглеждат учебниците, етичният кодекс на училището. те живеят с проблемите на децата си и могат да ги решат". Меглена Кунева коментира и темата със стипендиите за ромските деца.

"За да има равен старт трябва да се помогне на този, който започва от по-ниска позиция. Това не е социална помощ, а стимул за успех. Повече от 60% от тези средства се дават от ромски международен фонд. Ние не можем да ги дадем за нищо друго“, увери министърът. Кунева попита дали на дете, в чиято къща няма библиотека и родителите му не говорят български език не му е много трудно.

„За нас целта е да помогнем на тези, на които им е най-трудно. Те се борят против средата. Противопоставянето е много лесно, но не чух предложения как да помогнем на тези деца, които се борят, въпреки че им е много трудно“. „Процентът на ромски деца, които са получили стипендии за успех над 5.00 е нула. Затова можем да помогнем на тези, които могат по-малко. Това го прави всяко общество, това се нарича солидарност. Всички деца, които имат социална нужда – получават помощ. Става въпрос за 700 ученика“, каза още Кунева.

През 2020 г. 1/4 от пазара на труда ще е от роми, затова трябва да са образовани. Това е стъпка напред", категорична е Кунева и добави: "имаме нужда от нормална държава, от икономика, която работи и затова трябва да се разбираме".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3826 |21.09.2016 Бомба откриха до пазара в столичния квартал ”Люлин” . 1| 4922 |01.09.2016 Прогноза: Все повече бежанци ще остават в България . 1| 7038 |20.08.2016 Фрогоко: Мигрантите станали двигател на пазара на труда в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads