Реклама / Ads
1| 3786 |25.10.2016 НОВИНИ

Калпакчиев продължава да настоява за оставката на Узунов

.
Пленумът на Висшия съдебен съвет да обсъди изказването на представляващия съвета Димитър Узунов пред Би Ти Ви миналата седмица и да каже дали одобрява такова поведение и ако не да реши какви последици ще има за Узунов. С това предложение започна заседанието на съдийската колегия днес, а то бе направено от Калин Калпакчиев. Той заяви, че ще внесе такава допълнителна точка към дневния ред на пленума в четвъртък.
 
В края на миналата седмица известният от записите "Яневагейт" като "човека на Борисов" заяви пред телевизията: "Аз намерих един договор, по който страна е ВСС и който договор се движи от Калин Калпакчиев. Проектът е на стойност 6 млн. лв. Наградният фонд, хонорар, който той би получил, е 340 хил. лв. Установих, че този договор изобщо не е съгласуван във Висшия съдебен съвет (ВСС)".

Според Калпакчиев въпросът е много сериозен и не трябва да бъде отминат, а Узунов трябва да поеме отговорност за "неистините, които изрече". Калпакчиев заяви: "Това не е лично отношение към мен, аз не го приемам така, а към качеството, което заемам като член на ВСС." Той допълни: "Узунов намеква, че член на ВСС в мое лице е замесен в корупционни схеми в договор, който ВСС изпълнява по оперативна програма.

По думите на Калин Калпакчиев представляващият съвета трябва да каже пред пленума на съвета дали поддържа думите си. "Аз настоявам за публично извинение и поемане на отговорност с подаване на оставка", завърши Калпакчиев. И припомни, че има изискване към магистратите, което важи и за членовете на ВСС - да се отнасят към колегите си етично и да не ги злепоставят като говорят неистини по техен адрес и по този начин съзнателно да уронват репутацията им.

След като се уронва репутацията на един член на съвета, това влияе на репутацията на целия ВСС и на съдебната система изобщо, коментира той. Накрая Калпакчиев попита колегите си дали са съгласни с това поведение на представляващия съвета и какво мислят за него, но въпросът остана без реакции.

Миналата седмица няколко членове на ВСС поискаха оставката на Узунов, заради едноличното му решение да определи кои членове на съвета ще се срещнат с мисията на прокурорите, които анализират работата на държавното обвинение. С 15 гласа в негова подкрепа обаче той остана представляващ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4476 |24.10.2016 Кадиев: По времето на Добрев спира строителството на АЕЦ „Белене”, но продължават плащанията . 2| 3924 |17.10.2016 ГЕРБ, РБ и патриотите : Продължаваме полезната за България дейност . 0| 4328 |16.10.2016 Температурите продължават да падат . 2| 5424 |12.10.2016 Миньорският бунт в забоите на ”Бобов дол” продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads