Реклама / Ads
1| 9127 |25.10.2016 ЪNDERGROUND

Как прокуратурата става съучастник в отвличане, смърт и измама

.
Може ли държавнотото обвинение да стане съучастник в отвличане на 83-годишен човек, спешната продажба на имота му и внезапната му смърт ? Може, ако става дума за българската прокуратура. Трагичната участ на 83-годишният Иван Мотеков, работил през съзнателния си живот в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” е отражение на пълната незаинтересованост на държавата, в лицето на полицията и прокуратурата, в съдбата на един самотен, възрастен човек.
 
Мотеков цял живот живее в столичния кв. „Слатина” в малка наследствена ккъща на ул. „Георги Пеячевич” №17. Преди четири години се смилява и подслонява в дома си клошарят ром Георги Митев, от столичния кв. „Филиповци”. Това по-късно ще му струва и имота и живота му.
Няма ненаказано добро, както се казва в поговорката. Мотеков подава жалби в полицията, че е обран от въпросния Митев и че той го притиска да му продаде имота си.

Никой не му обръща внимание. За него се грижат приятелите му от 30 години семейство Червенкови, които живеят наблизо. През 2012 г Мотеков написва завещание в полза на семейството, като им оставя имота си след неговата кончина.
Възрастният човек е трудно подвижен. На 12 август 2014 г. съседка вижда, че двама непознати роми го товарят на частна линейка и го откарват в неизвестна посока. По-късно разбират, че е отведен в клиника „Витоша” с тежка травма, вероятно от падане, на тазобедрената става за операция. На същия ден съседката му Антония Червенкова отива в клиниката да плати за хирургическите пирони, необходими за операцията на Мотеков. Но е пресрещната от един ром, който твърди, че той ще плати и я избутва от гишето.

Става скандал и Червенкова заедно с най-близкия приятел на възрастния мъж-проф. Игнат Минков от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” . Те подават жалба в Софийска районна прокуратура с №42000 на 14.08.2014 г.. В нея са написали, че предстои отвличане на Иван Мотеков. Прокуратурата не реагира. През целия престой в клиниката приятелите на възрастния мъж не са допуснати до него от въпросните роми, които също се оказват от „Филиповци”. По-късно ще стане ясно, че информация им дава техен човек от квартала, който е...шофьор на частна линейка, която работи със същата клиника.

На 22 август без да подозират това семейство Червенкови отиват да вземат от клиниката Иван Мотеков и да го настанят в хоспис за доизлекуване и рехабилитация. Поръчват същата частна линейка.
Болният тъкмо е качен вътре, когато пристига същият ром и заявява, че той ще заведе Мотеков. Става скандал, намесва се шефът на клиниката д-р Филипов. Семейство Червенкови му показват завещанието и той преценява, че те трябва да откарат болния. Но ромът отказва. Викат полиция. След дълги разправии старши полицаят от екипа преценява, че Иван Мотеков трябва да бъде отведен от рома.
„Антония Червенкова ми каза по-късно, че е видяла как лицето от ромски произход и старшия полицай са се отделили и мургавият мъж е предал нещо на уноформения. След това Мотеков е откаран в неизвестно направление”, разказва пред Фрог нюз проф. Минков.

Семейство Червенкови подават нова жалба в Софийска районна прокуратура-СРП, но пак отговор няма.
Десет дни приятелите не знаят къде е Иван Мотеков. Чак в началото на септември разбират, че е закаран във „Филоповци” на ул. „Леденче” №21 от Иво Лазов, същият който се кара със семейството и отвежда възрастния човек. Подават жалба в Първо РПУ.
„Към 6-7 септември с мен се свърза по телефона инспектор Павел Колев от Първо РПУ. Оказа се, че СРП е изпратила жалбите ни до тях. Предадох му в писмена форма цялата информация и сведения за лицето Георги Митев и жалбите на Мотеков срещу него. Колев открил номерата на жалбите и ги приложил към делото. 20 дни, независимо от нашето настояване, не получихме никакви сведения от полицията за Мотеков”, казва Минков.

На 1 октомври 2014 г. проф. Минков и Владимир Червенков се срещат с директора на СДВР Младен Маринов в приемното му време. Той ги праща при началниците на Първо РПУ. Срещата става на другия ден. В районното управления Минков и Червенков научават, че Иван Мотеков е починал на 24 септември 2014 г. Две седмици по-късно зам.директорът на Първо РПУ Атанасов ги информира къде е погребан Мотеков, без подробности.
При проверка става ясно, че на 19 септември 2014 г. Мотеков е подписал при нотариус пълномощно с....пръстов отпечатък на Иво Лазов, а на 23 септември, ден преди да почине, имотът на Мотеков е продаден от Лазов на брат му. Веднага след сделката за покупко-продажба на апетитния имот и вписването й в Агенцията по вписвания ненужният никому възрастен човек умира мистериозно.

По-късно ще стане ясно, че на 18 септември той е изписан от Пета градска болница с диагноза тежък инсулт, но това не му пречи на другия ден да подпише пълномощните. По-късно ще стане ясно, че още на 8 септември неизвестно лици получава от общината копие на нотариалния акт на имота на Мотеков и скица.
Минков и Червенкови подават жалби в СРП през февруари 2015 г за измама с имота на Мотеков и неговата загадъчна смърт. Отделно от това сезират СДВР за действията на двамата полицаи, които са разрешили да го отведат във Филиповци.
„В края на април 2015 г с мен се свърза инспектор Георгив от СДВР, който ми съобщи, че на него е възложена работата по случая с Мотеков. В началото на юни получих от СДВР писмо, че резултатите от проверката по случая са изпратени на прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство”, обяснява проф. Минков.
Сякаш има светлина в тунела. Но уви, СРП два пъти връща за доразследване материалите на полицията, докато накрая, на 30 ноември 2015 г прокурор М. Костова от СРП подписва постановление за прекратяване на разследването. Жалбоподателите го получават чак през февруари 2016 г.

Въпреки многото съмнителни фати. Като тези, че пръстовият отпечатък на Мотеков върху пълномощното е размазан, че липсва каквато и да е информация за смъртта на възрастния човек. Не е ясно от какво е починал, кое е медицинското лице издало заключението за смъртта, защо не е направена аутопсия и защо не са уведомени компетентните органи. Прокуратурата обаче игнорира тези въпроси.
Приятелите на Мотеков пишат жалба до Софийска градска прокуратура-СГП, но през февруари т.г. получават отказ и оттам. Игнат Минков пише жалба и до Министерство на здравеопазването за изясняване на обстоятелствата около смъртта на приятеля си. Отговор няма.

След възражение до Софийска апелативна прокуратура, но на 15 юни 2015 г прокурор Албена Величкова от САП постановява отказ.
Междувременно семейство Червенкови завежда дело за оставения им със завещание имот. По искане на адвоката на семейството е назначена независима пазарна оценка на продадения имот на Мотеков. Експертите оценяват имота на 580 000 лв, а се оказва, че той е продаден на брата на Лазов за скромните 24 000 лв. Парите са преведени по банков път и веднага изтеглени до стотинка. Съдът приема експертизата. На 18 ноември 2015 г четирима професори, двама доценти и един главен асистент от Биологическия факултет пишат до СГП молба да получат информация около обстоятелствата, свързани със смъртта на Иван Мотеков, но до момента прокуратурата  мълчи.
Но тези факти не вълнуват прокуратурата.
За нея има човек има проблем, няма човек няма проблем.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3809 |25.10.2016 Явор Колев: Все по-малки деца стават обект на сексуално посегателство . 0| 4185 |24.10.2016 Цените на винетките за 2017 г. остават същите . 0| 5909 |22.10.2016 Божидар Георгиев – Кравата остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads