Реклама / Ads
1| 6048 |25.10.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Фрогоко: Търпението на учените се изчерпа, изравниха ги с чистачки

.
В продължение на десет години и без друго обидно ниските заплати в БАН не са мръднали, финансовото състояние на Академията е крайно тежко, а младите учени напускат страната, защото не виждат възможност за развитие тук.
 

Затова Общото събрание на БАН гласува обръщение към премиера Борисов, към вицепремиера и и министър на образованието и науката Меглена Кунева и към министъра на финансите Владислав Горанов с аргументирано искане за увеличаване бюджетната субсидия на Българска академия на науките за 2017 г.

 

Крайно тежкото финансово състояние на Академията е непреодолима пречка за

осъществяване на основните задължения на БАН към обществото, казват учените от Академията и най-настоятелно апелират за увеличаване на бюджетната субсидия на БАН с оглед изпълнението, както на нейната мисия, така и на поетите ангажименти на Правителството за развитие на науката и иновациите в страната.

 

Те са предложили съществени аргументи, подкрепящи това искане. „От 2009 г. Българската Академия на науките започна провеждането на реформа, целяща да издигне равнището на работа на основния български национален изследователски център в съответствие със съвременните европейски изисквания. През първия етап на реформата беше извършена международна оценка на всички институти на БАН и бяха реализирани структурни промени, като броят на институтите беше намален от 69 на 42. Бяха въведени стриктни правила за прекратяване на трудовите правоотношения на навършилите пенсионна възраст служители и беше проведена атестация на целия научен, научно-помощен и административен състав, като общият персонал беше намален от 7800 на 6300 човека. Следващите етапи от реформата включват диференцирано определяне на бюджета на институтите и на персоналните възнаграждения на учените, съобразено с резултатите от изследователската работа, за което беше разработена система от критерии. Предвижда се и създаване на вътрешен за БАН фонд за научни изследвания, който на конкурсен принцип да финансира изследователски проекти. Този етап обаче, е блокиран от системното недофинансиране на Академията, като наличната субсидия ежегодно покрива само 85% от фонд "Работна заплата. По този начин започнатата реформа бе спряна и сме принудени да я заменим с уравниловъчно разпределение на бюджетната субсидия”, заявяват от ОС на БАН.

 

За съжаление крайно недостатъчният бюджет на Академията и отсъствието на последователна държавна политика за научните изследвания правят задачата за реализация на огромния потенциал на БАН в полза на обществото все по-трудна.Трябва ясно да се разбере, че външните източници на финансиране (европейски програми, проекти, мрежи и т.н.) имат само допълващ, а не заместващ характер по отношение на инвестициите в науката и инфраструктурата. Ето защо, OС на БАН е убедено в необходимостта от отпускане на целеви средства за поддържане и нормално функциониране на наличната в Академията уникална инфраструктура и вярва в подкрепата от Ваша страна за осигуряването й още през следващата 2017 г.

 

Задържането на млади, висококвалифицирани специалисти в България трябва да залегне като основен принцип в политиката на страната с ясна дългосрочна стратегия, апелират учените и добавят, че ниското заплащане и финансовата несигурност на отделните институти в БАН правят решаването на тази задача изключително трудно. В Академията през 2016 г. чрез целево финансиране от МОН с 2 млн. лева стартира програма за подпомагане на млади учени, която се базира на проектно-конкурсен принцип, като ефектът от програмата е изключително положителен за развитието на младите кадри. ОС на БАН е убедено, че Програмата трябва да продължи и през следващата 2017г., като отпуснатите средства да са целеви, а не в общата субсидия на Академията.

 

Считаме, че сегашните заплати на квалифицирания персонал в БАН са обидни и дискриминационни спрямо заплащането на категории труд със значително по-ниска квалификация, заявяват от ОС на водещия научен център на България. И си запазват правото да предприемат конкретни действия, ако исканията им за пореден път не бъдат чути.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3988 |21.10.2016 Броят на учените ни най-малко в Европа . 1| 5537 |12.10.2016 Фрогоко: Новият ректор на МУ спуснат от проф. Начев? . 1| 15735 |11.10.2016 Фрогоко: Шефката на „бежанския съд” напуснала, след проверка на робатата й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads