Фрогоко: Търпението на учените се изчерпа, изравниха ги с чистачки

1

|

4297

|25.10.2016
Фрогоко: Търпението на учените се изчерпа, изравниха ги с чистачки

В продължение на десет години и без друго обидно ниските заплати в БАН не са мръднали, финансовото състояние на Академията е крайно тежко, а младите учени напускат страната, защото не виждат възможност за развитие тук.


Затова Общото събрание на БАН гласува обръщение към премиера Борисов, към вицепремиера и и министър на образованието и науката Меглена Кунева и към министъра на финансите Владислав Горанов с аргументирано искане за увеличаване бюджетната субсидия на Българска академия на науките за 2017 г.

 

Крайно тежкото финансово състояние на Академията е непреодолима пречка за

осъществяване на основните задължения на БАН към обществото, казват учените от Академията и най-настоятелно апелират за увеличаване на бюджетната субсидия на БАН с оглед изпълнението, както на нейната мисия, така и на поетите ангажименти на Правителството за развитие на науката и иновациите в страната.

 

Те са предложили съществени аргументи, подкрепящи това искане. „От 2009 г. Българската Академия на науките започна провеждането на реформа, целяща да издигне равнището на работа на основния български национален изследователски център в съответствие със съвременните европейски изисквания. През първия етап на реформата беше извършена международна оценка на всички институти на БАН и бяха реализирани структурни промени, като броят на институтите беше намален от 69 на 42. Бяха въведени стриктни правила за прекратяване на трудовите правоотношения на навършилите пенсионна възраст служители и беше проведена атестация на целия научен, научно-помощен и административен състав, като общият персонал беше намален от 7800 на 6300 човека. Следващите етапи от реформата включват диференцирано определяне на бюджета на институтите и на персоналните възнаграждения на учените, съобразено с резултатите от изследователската работа, за което беше разработена система от критерии. Предвижда се и създаване на вътрешен за БАН фонд за научни изследвания, който на конкурсен принцип да финансира изследователски проекти. Този етап обаче, е блокиран от системното недофинансиране на Академията, като наличната субсидия ежегодно покрива само 85% от фонд "Работна заплата. По този начин започнатата реформа бе спряна и сме принудени да я заменим с уравниловъчно разпределение на бюджетната субсидия”, заявяват от ОС на БАН.

 

За съжаление крайно недостатъчният бюджет на Академията и отсъствието на последователна държавна политика за научните изследвания правят задачата за реализация на огромния потенциал на БАН в полза на обществото все по-трудна.Трябва ясно да се разбере, че външните източници на финансиране (европейски програми, проекти, мрежи и т.н.) имат само допълващ, а не заместващ характер по отношение на инвестициите в науката и инфраструктурата. Ето защо, OС на БАН е убедено в необходимостта от отпускане на целеви средства за поддържане и нормално функциониране на наличната в Академията уникална инфраструктура и вярва в подкрепата от Ваша страна за осигуряването й още през следващата 2017 г.

 

Задържането на млади, висококвалифицирани специалисти в България трябва да залегне като основен принцип в политиката на страната с ясна дългосрочна стратегия, апелират учените и добавят, че ниското заплащане и финансовата несигурност на отделните институти в БАН правят решаването на тази задача изключително трудно. В Академията през 2016 г. чрез целево финансиране от МОН с 2 млн. лева стартира програма за подпомагане на млади учени, която се базира на проектно-конкурсен принцип, като ефектът от програмата е изключително положителен за развитието на младите кадри. ОС на БАН е убедено, че Програмата трябва да продължи и през следващата 2017г., като отпуснатите средства да са целеви, а не в общата субсидия на Академията.

 

Считаме, че сегашните заплати на квалифицирания персонал в БАН са обидни и дискриминационни спрямо заплащането на категории труд със значително по-ниска квалификация, заявяват от ОС на водещия научен център на България. И си запазват правото да предприемат конкретни действия, ако исканията им за пореден път не бъдат чути.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Vivaldi Spring The Four Seasons High Quality caballerohorus

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах