Реклама / Ads
0| 3894 |25.10.2016 НОВИНИ

Промените в Изборния кодекс минаха на второ четене в комисия

.
Промените в Изборния кодекс минаха на второ четене в парламентарната Комисия по правни въпроси. В присъствието на представители на Централната избирателна комисия, депутатите разгледаха обединен законопроект от 3-те приети на първо четене в пленарна зала на 21 октомври, съобщи ”Фокус”.
 

Решенията на депутатите предвиждат общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е член на Европейския съюз, да не надвишава 35. Членовете на Комисията по правни въпроси отхвърлиха възможността в избирателни секции извън страната, гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява с повече от една избирателна кутия. То не бе подкрепено от народните представители на ГЕРБ, въпреки, че бе тяхно предложение. Според председателя на Правната комисия Данаил Кирилов, предложението на ГЕРБ е продиктувано от желанието, при необходимост органите, осъществяващи изборния процес, да ускорят скоростта му.

По време на дебатите Филип Попов от ПГ на „БСП лява България” заяви, че възможността за гласуване в повече от една изборна урна има за цел създаване на хаос и по-лесна манипулация на резултата. От своя страна Четин Казак от ДПС предложи, с цел оптимизация на изборния процес, вместо възможността за разкриване на повече от една изборна урна, да се въведе възможността за разкриване на повече от една избирателна кабина т. нар. тъмна стаичка, но то не бе прието от народните представители.

Само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент на републиката, в методиките за определяне на резултатите ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого”. В парламентарните избори, които по своята същност са пропорционални, квадратчето няма да влия върху 4-процентовата бариера за влизане в парламента. Комисията по правни въпроси отхвърли възможността на предстоящите президентски избори тези избиратели, които са командировани на държавната ни граница и са ангажирани с нейната охрана и противодействието на нелегалната миграция, да могат да гласуват в населено място, в което са командировани. Предложението бе направено от народните представители на „БСП лява България” и срещна подкрепата на Патриотичния фронт, но не успя на събере необходимия брой гласове и не залегна в нормите на Изборния кодекс.

Членовете на Комисията приеха в столичния район „Младост”, където предстои провеждането на частични местни избори, секционните избирателни комисии да обработват и администрират и трите вида вот – за избор на президент и вицепрезидент, частичните местни избори за кмет на района и националния референдум.

Очаква се още утре промените да влязат за обсъждане на второ четене и в пленарна зала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3395 |25.10.2016 Обединяват в общ законопроект промените в Изборния кодекс . 0| 3592 |20.10.2016 Изборите поскъпват заради промените в 12 без 5 . 1| 3715 |20.10.2016 Мая Манолова: Промените в ИК са на ръба на Конституцията . 0| 3820 |18.10.2016 Ненков: Промени в изборния кодекс толкова късно не са коректно нещо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads