Реклама / Ads
3| 16618 |27.10.2016 ЪNDERGROUND

Вижте как се загробва българския бизнес, стряскаща изповед на предприемачи

.
Отмъкнаха ни парите, които ни се полагат от строителството на водния цикъл в Хисаря, а нас ни докараха до просешка тояга. Става дума за европейски пари в размер на 33 млн . евро и ОЛАФ трябва да се заеме незабавно със случая. Това изплакаха в един глас пред Фрог нюз група бизнесмени, ангажирани със строителството на обекта. Те са отчаяни, но не само защото са излъгани, не са си взели парите и са фалирали, но и защото опитите им да потърсят възмездие от различни държавни институции, удрят на камък.
 

Предприемачите са категорични, че не са получили дължимите им пари, които  по техни груби изчисления  надвишават един милион лева. Заради дълговете, които натрупали  към НАП  и работниците, били принудени да разпродадат техниката и да обявят фалит. С надеждата, че ще могат да се измъкнат от дупката, в началото теглили заеми. Сега, обаче ги погнали частни съдебни изпълнители, които запорирали цялото им имущество. И след всички неволи започнали да си мислят, че примката им останала  изход.

 

В същото време, по думите им,  заради икономии, водният цикъл е изграден с материали, които не отговарят  на изискванията на проекта. Категорични са, че техническото изпълнение е такова, че от всичко се е пестило пари и ако се разкопае, това ще се види с просто око. Икономическа полиция в Пловдив  разполага с показанията на работниците, които подробно са разказали как били принуждавани да работят против правилата и европейските изисквания.  Информацията, обаче била покрита и от това не последвало нищо. Сигналите до прокуратурата завършили с очакваното-няма данни за престъпление, разказаха още предприемачите.

 

Сагата с фатален за бизнесмените край започнала през 2013 година, когато „Главболгарстрой ” поема изграждането на водния цикъл в Хисаря. Странно се сторило на местния бизнес, че тя наела за  подизпълнител  никому  неизвестната в строителния бранш местна фирма „ Интер  Фреш  АМ ” ЕООД . „Знаехме, че се занимава с внос на портокали. Води се на едно момче Ангел Николов, но реално се движи от Васил Тотев-Васко Старшината, който живее на съпружески начала с тогавашната кметица Пенка Ганева от ГЕРБ. Старшината реално не може да има фирма, защото  има много дългове към държавата пък и е съден. А този Ангел е син на негов приятел. Във  фирмата се водеха не повече от 5 работника. Нямаха и лопата дори. За това им се наложи да наемат други фирми, за да свършат работата”, разказа един от потърпевшите Петър Алексиев от фирма „Алекс-билдинг  “ ООД .  Към него и останалите  бизнесмени Васко Старшината прилага една и съща схема. Авансово превежда около 10 бона на всички наети фирми. След това плащанията намаляват до 3-5 хиляди лева, докато накрая тотално спират. Така към всяка фирма той задлъжнява със суми от порядъка на 100-150 хиляди лева.

 

Любопитното е, че макар фирмата да не се води на Старшината, именно той слага подписа си под фактурите. Докато Васко Старшината командва парада, реалният собственик на „Интер  Фреш  АМ ” ЕООД  Ангел Николов пък е засичан да копае в каналите наравно с другите работници. „Няколко месеца след старта  на проекта започна  голямото ходене по мъките. Теглих кредит за заплати и осигуровки на работниците. Надявах се, че след като ми преведат парите, ще мога да покрия заема. Започна да се разваля техниката, а нямах пари, с които да я поправя. Не осчетоводихме  фактурите, защото нямаше откъде да платим ДДС  на държавата. Започнах да пиша до прокуратурата. Разпитваха ме в икономическа полиция, но пари не получих. В същото време Васко Старшината се скри, смени си телефона и край. Осъдих го, но се оказа , че на него не се води нито един имот. Няма откъде да се вземе и лев от него, призна другият ужилен Асен Русев от фирма  „Русев и КО “.

Фалиралият Петър Алексиев, обаче имал късмета да го  засече в града . „Като ме видя,  не трепна. Дори имаше наглостта да ме посъветва: Гледай напред, Петре ,  животът продължава. Аз съм бил в затвора, леглото ми е топло още”. Алексиев си спомня, че в началото на бизнес отношенията  им дочул стряскащ разговор, в който Васко Старшината обяснил, как е броил 500 000 лв . на кметицата Пенка  Ганева за да работи за водния цикъл.

Други от изгорелите предприемачи в схемата пък разказаха, че материалите, с които се строил водният цикъл, били  некачествени. И второ-не се правили задължителните дейности при подобни градежи. Бизнесмените са категорични, че ако малко се разкопае водният цикъл, грабежът ще лъсне на бял свят.

 

Фрог потърси за коментар „Главболгарстрой”. Оттам признаха, че случаят е много неприятен.  Помолиха да изчакаме един ден, за да напишат отговора си. След това започнаха да протакат: Пускаме ви го до обяд, пускаме след обяда, ще получите отговор до 10 минути. Накрая пиарът им престана да си вдига телефона.  В случай, че дружеството реши да пише, ще публикуваме отговорът му. Опитите ни да се свържем с Васил Тотев удариха на камък, тъй като не отговаря на познатите телефони.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5733 |25.10.2016 А. Стефанов за Фрог: Борисов извади Плевнелиев от равновесие . 0| 4853 |25.10.2016 Само във Фрог: ”Морал”-на организация пое пиара на Орешарски за изборите . 1| 6912 |25.10.2016 Ив. Хиновски за Фрог: Не министри, а директори ще са на пангара за ”Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads