Реклама / Ads
0| 3150 |26.10.2016 Президентски избори 2016

Ген. Радев пред творци: Заедно трябва да съхраним българската духовна идентичност

.
„Всички заедно трябва да съхраним българската духовна идентичност“. Това заяви кандидатът за президент издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев по време на среща с десетки представители на творчески съюзи.
 
Генералът  подчерта, че макар професионалното му развитие да е било свързано с един свят, безкрайно различен от този на творците, винаги е осъзнавал важността на културата и самият той се развивал, благодарение на българската литература, кино, музика и култура като цяло.

Радев каза, че иска да направи нещо за България да види страната ни друга, в един европейския път на развитие. Той обясни, че  по утвърдения до момента път напускат нашите студенти и емигранти, но са спрели да пристигат инвестициите, които са намалели с над 30 %. Кандидат-президентът бе категоричен, че проблемът е в липсата на духовност и на българщина. "Ако нямаме сигурност в нашата духовност ни чака отново безпътицата, в която сме сега. Националната ни идентичност, духовност и достойнство могат да са база за обединение на България."

Ген. Радев заяви, че всеки един политик трябва да се опита да влезе в обувките на обикновения гражданин и да усети неговите проблеми, притеснения и надежди преди да взема решения. „Не може да вървим напред в Европа ако нямаме духовност и култура. Ако нямаме достойнство ще продължим да лазим по дъното, а трябва да полетим". Като основни свои приоритети в сферата на културата и образованието Радев посочи да не отпадат наши класици от учебните програми, да си върнем достойното място на нашето кино, театър и балет. „Такава среда трябва да се създаде в България, че младите да се чувстват горди, че са българи и с достиженията на нашата култура, тя да ги формира и те да остават да се развиват тук", заяви той. Генералът изтъкна, че трябва да има национален център на българската духовност и той заяви, че ще работи за изграждането на такъв. Радев подчерта, че грамотността е елемент от националната сигурност, а неграмотната нация е лесна плячка и то най-вече на своите политици.

Проф. Данаилов: Ген. Радев счита образованието и културата за част от националната сигурност и ще се грижи за тях

"Най-много ме зарадва, че ген. Радев счита образованието и културата за част от националната сигурност. Когато заеме поста президент на Република България той ще се погрижи по-сериозно за тях“, заяви председателят на инициативния комитет в подкрепа на Ген. Румен Радев и Илияна Йотова проф. Стефан Данаилов. Той подчерта, че културата в България не е в добро състояние и за това такива срещи са много важни. По думите му съветите по образование и култура към президентството и това трябва да работят усилено и в тях да се решават реални проблеми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 13409 |24.10.2016 Хр. Иванов: Борисов се мята по сцената, Радев бяга от микрофона, Цацаров взима заложници . 1| 3848 |24.10.2016 Ново проучване: Цецка Цачева с 10% пред ген. Радев . 8| 6666 |24.10.2016 Борисов: Доган е Лео Меси, Радев е Орешарски №2

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads