Реклама / Ads
4| 15644 |26.10.2016 ЪNDERGROUND

Как ДПС приюти под крилото си криминалните групировки

.
Ахмед Доган прави избори.
От ДПС избяга каузата, от ДПС избяга смисълът за бъдещето в нея. Просто ДПС е една касичка, в която наливат пари, за да има, а пък някои лидери си пълнят сейфовете с тях. Няма политик в ДПС, който не е крал, който не е мамил и който не е забивал нож в гърба на свой приятел. При нас има много секс, много уиски, много измами и лъжи. Много слуги на един определен кръг. И много шпиони на ДС. Ако искате да сте част от тази система, моля! Добре дошли в клуба на самоубийствените съдби!...
 
” Това е написал в книгата си „Казиното ДПС” бившят лидер на младежката организация на партията на Доган в Силистра Сунай Ремзи. Той пише тези редове в затвора в Белене, където излежава 20 годишна присъда за убийство на младеж в дискотеката си в Силистра през 2007 г. Тогава е и общински съветник от ДПС. След убийството Ремзи избяга в Турция, беше заловен, лежа 14 месеца в турски затвор и накрая бе екстрадиран и осъден у нас. Ремзи обаче не е единственият криминален елемент, който  движението е взело под крилото си.

Много се изписа за прословутите Сараи на Доган, за придобиването на имотите за тях, за „обръчите от фирми” и т. н. Но никой не обърна внимание как тайно и полека партията на Доган приюти различни криминални групировки от местно значение в страната, които се превърнаха в машина за печелене на изборите. Срещу закрила от разследвания вероятно.

 

Последният случай е от Плевен,  където общинският съветник от ДПС Методи Петков беше задържан през август  т. г., след зверска  гавра и побой на плевенчанин, решил да лови риба в яз. Каменец край областния град. Името на общинаря  се свързва със схеми за  купуване на гласове, особено в ромската  общност, в полза на ДПС. Хората на Петков бяха накарали злощастния рибар, дръзнал да лови „в техния язовир”, да яде жива риба. Само благодарение на публикациите в медиите за тази скандална случка Петков се оказа в ареста, където търка наровете и до днес.

 

На 16 юни 2005 г.  лидерът на ДПС Ахмед Доган пристига лично с хеликоптер в ромския кв. „Нов път” във Видин на преидзборна среща. Водач на листата на движението в региона е Борислав Методиев-Бари, сина на местния барон и бос на десетхилядната махала-Алаксандър Методиев-Алико. Алико е крупен търговец на скрап, коне, зърно. През 2004 г.  НСБОП атакува офисите му във Видин по разследване за източване на стотици хиляди лева от хазната чрез ДДС. Проверяван е и от НАП, след което всичко приключва без обвинения.

 

Във Видин се говори, че Алико е платил 500 000 лв, за да може синът му да стане водач на листата на ДПС в региона. При кацането си в „Нов път” на 16 юни 2005 г. Доган заявява, че партията му ще спечели 10% в региона. И това почти става. Небивалата мобилизация на ромския вот в деня на изборите е факт. За ДПС дават гласа си 8026 души. За първи път партията на Доган може да вземе мандат от БСП във Видин, но не стигат стотина гласа и по системата Д,Онт мандатът в крайна сметка остава за червените.

 

Същата е картината е и в Самоков, където ромската махала се командва от нашумелия преди две години Александър Методиев-Бат Сали. Името му бе замесено в афера с организиране на нелегално енерго и събиране на пари за сметки за ток в ромската махала в Самоков, които никога не са стигали до ЧЕЗ. Незаконната мрежа е от над 10 г. и около десет хиляди роми в махалата са незаконно свързани към електрическата мрежа. Преди да мине към ДПС, от чиято листа е депутат втори мандат, Бат Сали беше лидер на Евророма, после в листата на Коалиция за България на изборите през 2009 г.

 

Именно „мобилизацията” на ромския вот в Самоков, ръководена от Методиев, помогна на ДПС да вземе мандат в Софийска област. В момента Бат Сали е подсъдим, със свален иминутет заради обида на полицай.

 

След изборите през 2013 г. ромският бос, втори в листата на ДПС за Софийска област, влиза в парламента на мястото на Емил Иванов, бивш кмет на Своге. Иванов става областен управител на Софийска област в правителството на Орешарски, като преди това бе такъв и при Тройната коалиция. Публична тайна е, че в „Мутренските години” Емил Иванов  се занимава с търговия с горива и представлява ВИС-2 в Своге. Явно и в този град е работела здраво машината за избори.

 

През октомври м.г. кандидатът за общински съветник от ДПС Трайчо Василев-Пиже нападна и преби екип на Нова телевизия в ромската махала в Самоков. Екипът правеше разследване за „частното енерго” на Бат Сали.

 

Пиже избяга, после се предаде сам и бе задържан. ЦИК му свали имунитета. Оказа се, че Пиже, с основно образование, има зад гърба си седем присъди. Но според Бат Сали е сложен втори в листата на ДПС „за превъзпитание”.

 

След нашумялата престрелка това лято в Слънчев бряг между хора на Димитър Желязков-Митьо Очите и  Козела, стана ясно, че бившият бодигард на Очите- Христо Широков е уредил срещата за помиряване между двата враждуващи лагера. Но вместо помирение се стигна до кървавата саморазправа в курорта с един убит и  двама тежко ранени.

 

Кой е „посредникът” Христо Широков? Ами общински съветник от ДПС в Поморие.  Христо Широков-Широката е бивш личен бодигард на Димитър Желязков-Очите в разцвета на несебърско-поморийската бригада, оглавявана от Очите.
Желязков е кръстник на големия син на общинаря, който притежава дискотека „Атриум” в Поморие.

 

На 2 февруари 2004 г. на столичното Околовръстно шосе до КПП Врана полицейски патрул спира за проверка мерцедес с трима души-Очите, Христо Широков и Гочо Карагочев. При проверката в колата е намерени пистолети „Валтро” и „Алдер”и пълнители с патрони. Патроните, 35 калибър, са предназначени за убийство на влечуги, наричани „змийски”.

 

Заради боеприпасите тримата бяха арестувани и прекараха над месец зад решетките. Според прокуратурата с това оръжие може да бъде убит човек, защото предпазните муфи като на газово оръжие са премахнати. Софийският районен съд осъди тримата на 1 година условно с три години изпитателен срок за незаконно притежаване на оръжие.

 

Христо Широков бе подсъдим заедно с Мильо Петков за рекет на файтонджии в Слънчев бряг. Затова Широков бе арестуван в края на 2010 г. Според обвинението той прибирал от файтонджиите в курорта по 1000 лв на месец от всеки за такса „спокойствие”. Всички коняри били принуждавани да си плащат, а който отказвал бил изгонван от комплекса. Местният бабаит Мильо Петков биел файтонджите, ако не си плащат. Въпреки, че изнудването, в което е обвинен Широков е извършено в изпитателния срок предишната му присъда, прокуратурата не успя да докаже рекета и двамата отърваха затвора.

 

През ноември 2005 г. бе застрелян в Поморие 6 години по-младия брат на Христо Широков – Тодор. Той бе гард на МитьоОчите, но бе убит заради битов скандал пред дискотека “Ирида”. На местните избори през октомври 2015 г. Широков бе избран за общински съветник в Поморие с листата на ДПС.  Според неофициална информация другите двама„посредници” на срещата между Очите и Козела, които пристигат в заведението Стоян Капсата и Апостол, заедно с Широков, командват целия нелегален бизнес в Поморие и държат в ръцете си курорта. Може би затова ДПС реализира сериозен успех на изборите през 2015 г.

 

Опора на движението във Врачанско бе небеизвестният Ценко Чоков, кмет на село Галиче, печелещ безапелационно изборите в района. Благодарение на Чоков ДПС успя да пробие и в този регион  и да вкара депутат от там.

 

Комични епизоди с криминалнопроявени лица съпътстваха подреждането на листите на партията на Доган за изборите през 2013 г в Шумен и Търговище. Оказа се, че партийната листа в Търговище е включен общинският съветник Сунай Хасанов, разследван за побой и изнасилване на приятелката му. Хасанов е бос на ромската махала в града.

 

В Шумен в листата на ДПС се оказа певицата Наргиз Саидова. Саидова е сестра на известната в цяла България проститутка и сводница от Шумен „Маман Сара”. Полицията разкри в нейното жилище на бул. "Славянски" 5  публичен дом. Тя го предоставяла срещу символични цени от 2 лева и на ученици от близкото училище.

 

Вертепът работел нон стоп, защото според съдържателката му Сара Саидова някои нужди били неотложни. Тя е с две висши образования и е бивш университетски преподавател. Шуменският съд осъди маман Сара на 4 години лишаване от свобода заради склоняване към проституция.

 

Миналата година в Руен общински съветник от ДПС стана Хасан Хюсеин, осъден за контрабанда на цигари и марихуана. Въпреки присъдата му той продължава да е общински съветник и до момента. В Кърджали дълги години продължаваше любовта между мафиотския бос Ерджан Рашид-Роко и ДПС. Роко парадираше с лични  връзки с лидера Доган и разказваше за гуляи с високопоставени лидери на движението.

 

ДПС го заряза след като бе осъден и в Хасково и в Кърджали, а държавата конфискува на Роко имоти за над 2 млн. лв. Брат му Махмуд пък дължи на хазната един милион и триста хиляди лв данъци, установиха проверяващи от НАП. Скритите пари са от хазартния бизнес на братята.

 

Кандидат за депутат от Монтана и кметски наместник на село Големо Бабино бе хванат през 2014 г. два пъти да краде ток. Тихомир Трифонов-Баку е човек на ДПС и беше девети в листата на движението за парламентарните избори през 2014 г. Тогава имунитет му го спаси от съдебно преследване.

 

Истории, които могат да бъдат продължавани без край. Да напомним, че самият Делян Пеевски два пъти се кандидатира в листата на ДПС за съветници във Велинград, като после отстъпва мястото на друг, защото е депутат. А изборните резултати в курортния град за движението се увеличават и то е първа политическа сила. А и сега се задават нови избори.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4289 |18.11.2015 Мъж приютил в апартамента си заподозрени за парижките атаки . 0| 4960 |05.08.2015 Потвърдено: Крилото в Индийския океан е на малайзийския самолет . 7| 4795 |10.12.2014 Мафиотски палати стават приюти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads