МФ пусна ”Проектобюджет 2017” на сайта си

0

|

2730

|26.10.2016
МФ пусна ”Проектобюджет 2017” на сайта си
Владислав Горанов

Увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазване на този размер за 2018 и 2019 година. Това предвижда Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г.


Проектът за държавния бюджет за 2017 г. вече е готов и е публикуван на сайта на Министерство на финансите. Публикувана е и актуализираната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г., която представлява мотивите към него, съобщават от министерството.

 

Очаква се в началото на следващата седмица кабинетът да заседава извънредно по проектобюджета, съобщи Нюз. бг. От финансовото министерство посочват, че очакванията са реалният растеж на Брутния вътрешен продукт (БВП) да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период. Очаква се през следващата година да има слабо забавяне до 2,5 %, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенно да се ускори до 2,7 %. Водещо за растежа както по линия на потреблението, така и на инвестициите щяло да бъде вътрешното търсене.

 

В настоящата прогноза се запазват целите за дефицита за периода 2017-2019 г., съответно на 1,4%, 1,0% и 0,5% от БВП, заложени в пролетната средносрочна бюджетна прогноза. От финансовото министерство отчитат еднократния ефект върху бюджетното салдо за 2016 година.

 

Тенденция на намаляване от 39,8% от БВП през 2017 г. до 38,2% от БВП през 2019 година показват общите разходи по консолидираната фискална политика.

 

Провеждането на данъчна политика, насочена към повишаване на бюджетните приходи и намаляване на дела на сенчестата икономика са основна цел през периода 2017-2019 година.

 

От оглавяваното от Владислав Горанов министерство посочват, че се следва политика на запазване на ниските нива на данъчно облагане при преките данъци и прехвърляне на данъчната тежест от преките към косвените данъци.

 

Запазване на съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване предвижда осигурителната политика за периода 2017-2019 година.

 

За 2017 и 2018 г. се повишава размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" на ДОО с по един процентен пункт. Цели се да се намали недостигът от средства по бюджета на ДОО и субсидирането му от държавния бюджет. Увеличаване на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" за лицата по чл. 69 от КСО с 20 процентни пункта е предвидено от следващата година, става ясно още от проектобюджета.

 

Постепенно увеличаване на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула с процент, равен или по-голям от процента, определен по правилото на чл. 100 на КСО, е предвижданата пенсионна политика.

 

1,126 (2,4% увеличение) е процентът за всяка година осигурителен стаж за 2017 година. Необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия се увеличава с по два месеца всяка година от 1 януари 2017 г. През 2019 г. той ще достигне 35 години и 8 месеца за жените и 38 години и 8 месеца за мъжете.

 

От Министерство на финансите изтъкват, че приоритетите в бюджета за следващата година са фокусирани върху мерки, свързани с насърчаване на реформите в сектор "Образование", поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

 

Нивото на публичен дълг е стабилизирано на ниско и устойчиво равнище. Това е станало вследствие на постигната фискална консолидация, отчитат още от ведомството на Горанов. Нивото на публичния дълг било далеч под средното ниво за Еврозоната и ЕС, както и Маастрихтския критерий за публичен дълг към БВП. За следващата година не се предвиждало емитиране на нов външен дълг в рамките на Глобалната средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, подчертават от ведомството.

 

Очаква се съотношението държавен дълг към прогнозния БВП да бъде около 25% към края на периода 2017-2019 г. Това се обуславяло от подобрената бюджетна позиция на страната и било въз основа на допусканията и прогнозното нетно дългово финансиране.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах