Реклама / Ads
0| 3580 |28.10.2016 Президентски избори 2016

Ген. Румен Радев: Ще работя за сигурност и духовност, каквито възпитават българските въоръжени сили

.
„Ще работя за сигурност и духовност, каквито възпитават българските въоръжени сили. Без тях няма да има и икономически напредък“. Това заяви кандидатът за президент ген. Румен Радев, издигнат от ИК и подкрепен от БСП, пред представители на Съюза на сержанти и офицери от запаса.
 
„Всички искаме България да се оттласне от дъното, където се намираме в момента, и на ЕС, и на НАТО“, допълни той. По неговите думи трябва да си поставим високи амбициозни цели, за да стигнем поне средата на европейската фамилия. „Това означава повишено благосъстояние, като стандарт и качество на живот. Но политиците ни забравят, че спойката, която ще ни обедини, е сигурност и духовност“, каза още ген. Радев.

Според кандидата за президент най-големият проблем за състоянието на въоръжените сили днес е неглижиращото и пренебрежително отношение на политическата върхушка на България в продължение на дълги години към проблемите им. „Неразбирането на функциите, целите, ролята и мястото на въоръжените сили. Тяхното възприемане като един от основните фактори за националната мощ на държавата. Затова българската армия стигна до тук и в момент, когато имаме най-голяма нужда от силна българска армия, тя не само, че е малобройна, но и некоплектът вече е голям – близо 50%, а това означава небоеспособност“, подчерта той. Според него армията е демотивирана и хората продължават да напускат. „Не само, че няма ново модерно въоръжение, но и това, с което разполагаме, в голяма част е с изтекъл ресурс или в техническа неизправност“, допълни ген. Радев. По неговите думи в държавите, към които се стремим и са модел, хората напуснали веднъж системата, продължават да бъдат фактор. „Те са добре приети, защото са доказани управленци, организатори, лидери. Те са добре дошли в бизнеса точно заради тези умения“, каза още той и подчерта, че в България нещата не стоят по този начин, което допълнително демотивира служителите. „Имам ясна програма как да продължаваме напред“, категоричен е кандидатът за президент.

По повод идеята за връщане на наборната служба, ген. Радев заяви, че към настоящия момент това е невъзможно. „Необходимо е сериозно икономическо натоварване, бюджет, който не е предвиден изобщо. Инфраструктурата за наборна военна служба е унищожена. Трябва допълнително натоварване на кадровия състав“, обясни той и допълни, че никой не подлага на съмнение огромните ползи от тази служба. „Не само заради подготовката на нашата младеж за участие в кризисна ситуация. Наборната военна служба беше и прекрасен инструмент за патриотичното възпитание на младите, който вече нямаме. Преди се клеха в България, а сега в какво?“, попита кандидат-президентът. Според него решението е задължително силно военно обучение да бъде вкарано в плановете на средното образование, но затова са необходими сериозни разчети. Ген. Радев е на мнение, че след това, който има желание, ще се намерят длъжности, на които да остават и отбият наборна военна служба. „Много младежи напуснаха България само и само, за да не ходят в казарма. Не можем да си позволим повече млади хора са бягат от страната ни“, категоричен е ген. Румен Радев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4252 |28.10.2016 Румен Радев: Децата ни напускат Булгария по „европейския“ път на управляващите, а те ги заместват с бежанци . 1| 3645 |27.10.2016 Ген. Румен Радев и Илияна Йотова ще се срещнат с граждани в София . 0| 3415 |27.10.2016 Румен Радев: Държавата се е отдръпнала от цели региони. Време е за промяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads