Реклама / Ads
0| 4580 |31.10.2016 МИСТЕРИИ

300 милиона деца на планетата дишат силно замърсен въздух

.
Едно на седем деца на планетата живее в област с по-високи нива на замърсяване на въздуха, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на УНИЦЕФ, цитиран от БТА.
 

Около 300 милиона са децата, които растат в региони с шест пъти по-високи от допустимите според Световната здравна организация (СЗО) нива на замърсяване на въздуха. Двеста и двайсет милиона от тях живеят в Южна Азия. В световен мащаб замърсен въздух дишат 2 милиарда деца от общо 2,26 милиарда. Засегнатите райони са засечени чрез сателитни изображения от НАСА.

 

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк заяви, че замърсяването на въздуха е един от основните "допринасящи фактори за смъртта на близо 600 000 деца под пет годишна възраст всяка година", тъй като причинява болести като пневмония.

 

"Замърсителите увреждат не само развиващите се дробове на децата - те могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да увредят мозъка им - а следователно и бъдещето им", допълни той в изявление.

 

В световен план, СЗО е установила, че замърсеният въздух е убил 3,7 милиона души през 2012 г., включително 127 000 деца под пет годишна възраст. Сред основните източници на проблема са фабриките, електроцентралите и превозните средства, които използват изкопаеми горива. Въздухът в закритите пространства, който се замърсява главно от печки на въглища или дърва, е убил дори повече хора - 4,3 милиона, от които 531 000 малки деца.

 

УНИЦЕФ свиква представители на почти 200 правителства на среща в Мароко между 7 и 18 ноември, за да се обсъдят проблеми като глобалното затопляне и ограничаването на употребата на изкопаеми горива, за да се забавят климатичните промени и да се окаже положително влияние върху здравето.

 

На срещата ще бъдат насърчени по-чистите източници на енергия като вятър и слънце и ще бъдат обмислени начини за проследяването на качеството на въздуха и ограничаването на детското излагане на вредни газове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3749 |26.10.2016 Правителството отпусна 7,2 милиона лева за държавни болници . 1| 3817 |26.10.2016 Над 2 милиона българи живеят под прага на бедност, твърди КНСБ . 0| 4128 |19.10.2016 Над 2 милиона американци вече гласуваха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads