Реклама / Ads
4| 6317 |03.11.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Откриха грешка в бюджета за 2.2 млрд. лева

.
Депутатът от ДПС и бивш министър на финансите Петър Чобанов откри грешка в бюджета за 2017 г. за 2.2 млрд. лева, след което напусна заседанието на бюджетната комисия.
 
"Разликата между числата на Националния статистически институт и икономическата ситуация у нас е 2.2 милиарда лева. Икономическата ситуация, растежът от 2015 г., върху които се стъпва при разчетите на най-важния закон за държавата, вече са история", коментира Чобанов.

Той посочи, е данните на статистиката показват, че до октомври българската икономика е създала стоки и услуги за 88 милиарда лева, а не за 86 милиарда, както е записано в проектобюджета. Така всички разчети, направени в проектобюджета, стъпват на грешна основа.

Чобанов изчисли, че разходите догодина може да се увеличат със 700 милиона лева – пари, които да стигнат до хора в нужда. Той подчерта, че се съмнява грешката да е умишлена.

"Различни са, както размера на икономиката, така и потреблението и инвестициите. Различни са всички съотношения на разходи и приходи като дял от БВП. Различна е и оценката на потенциален БВП, която е основа за формиране на бюджетна стратегия. Ние не знаем на коя част от фазата на цикъла се намираме”, обясни бившият финансов министър.

Само пет от останалите членове на бюджетната комисия подкрепиха предложението на Чобанов и то беше отхвърлено. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5379 |31.10.2016 Четири пъти по-голяма корупция при обществените поръчки, финансирани от бюджета . 1| 3750 |27.10.2016 Проф. Гечев: С бюджета за 2017 г. управляващите бетонират България на последно място в ЕС . 0| 3683 |24.10.2016 Откриха 45 бежанци в камион на ”Хемус”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads