Реклама / Ads
8| 41444 |03.11.2016 ИНТЕРВЮ

А. Йорданов за Фрог: Мондешки вади шокиращи неща за Борисов в ”Яневагейт”

.
Асен Йорданов
Има още записи от серията „Яневагейт”. Един от тях обяснява сегашното поведение на адвокат Момчил Мондешки. Той отлично знае какви ги е плещил и сега го е страх. Изпаднал е в паника, че спрямо него може да се предприемат сериозни действия от страна на премиера Бойко Борисов.
 

 Това, което Мондешки  говори за премиера и за негови действия на служебното му място, е меко казано шокиращо. Явно Мондешки е изпаднал в паника, защото знае, че това ще излезе. И чудейки се какво да прави, скочи самоотвежено, предприемайки самоубийствен акт.  Това каза пред Фрог  нюз  собственикът на сайта „Биволъ” Асен Йорданов. Ето какво разказа той за мистериозното интервю на адвокат Момчил Мондешки, един от участниците в скандалните разговори на „Двете каки”:

 

-  Г-н Йорданов, правите ли връзка между изказването на Бойко Борисов преди една седмица, че записите от „Яневагейт ” се правят в студио на порции и интервюто на адвокат Момчил Мондешки , който казва, че разговорите са инсценирани?

- Да, това е една и съща опорна точка. Мондешки  фактически скача като матросов  на амбразурата, за да защити тезата на Бойко Борисов. Целта е да се неутрализира ефекта на това, което се разкрива в записите. Мондешки  самоотвержено се жертва, за да потвърди този нонсенс. Борисов, обаче  каза нещо по-различно, а именно че записите се правят в момента. Т. е, че „Биволъ” ги събира в едно студио, записва ги и след това ги пуска на порции. А Мондешки  твърди, че специално са се нагласили за записите. Кристално ясно е, че и двете твърдения са лъжа. И то поради една проста причина - има достатъчно ясни доказателства, че записите отразяват един разговор, от една среща, която е проведена в точно определен ден и време - на 19 февруари 2015 г.

 

- Какво се е случило тогава?

- Това е денят, в който ВСС  се събира, за да реши отстраняването на Владимира Янева от поста председател на СГС. И докато тече заседанието, се правят записите. В разговорите има много обстоятелства, които доказват, че не става дума за специална среща, която е проведена, за да се правят записи, а е разговор в точно определен ден по конкретен  повод. В този момент участниците очакват резултата от ВСС, слушат новините по телевизията, разговарят по телефона с журналисти и с близки. През това време изпращат шофьора на Владимира Янева да вземе папка от съдебната палата. Тя се взима, коментира се поведението на шофьора. И за ниско интелигентен човек е ясно, че това е запис, който отразява един съвсем действителен разговор в реална ситуация. И в никакъв случай не е бил нагласен. Освен това версията за радиопиеса е най-малкото абсурдна, защото в същността на разговорите също има обстоятелства, които могат да бъдат проверени.

 

Кои са тези обстоятелства?

-  Може да се провери дали е осъществяван контакт по телефон и по Вайбър  между Владимира Янева, Димитър Узунов и Бойко Борисов. Изпращани ли са есемеси? Звънял ли е Сотир Цацаров  от служебния телефон в прокуратурата на Владимира Янева след работно време? Влизано ли е в нейният кабинет от шофьора й, и изнасял ли е папки? Има видеокамери, могат да се направят разпечатки на телефони. Всичко това може да се провери. Във Вайбър се пазят архиви и прокуратурата може да ги изиска. Направихме запитване до Вайбър  и оттам ни казаха, че могат да предоставят такива данни при запитване от българските власти. До този момент, обаче няма запитване. Прави се всичко възможно да няма проверка за същността на записите.

 

- Какво означава това?

- Че тук става дума за реално проведени разговори, отразяващи реални ситуации. Версиите на Борисов и Мондешки  са в резултат на паника, която вече преминава границата на разумните реакции. Започва да се превръща в нещо твърде комично в публичното пространство. Мондешки  може да прави каквото си иска, той е адвокат на частна практика. Но действащ премиер на страната да прави публични  изявления, които почиват на абсолютна измишльотина, това е недопустимо. Отказът на прокуратурата да разследва същността на  разговорите също е недопустим. Има нещо много положително в изявленията на Мондешки  и това е, че разговорите са проведени. Тоест имало ги е. Важното е, че той официално потвърждава, че тези разговори  са проведи. Така Мондешки  оборва основният аргумент на прокуратурата да не разследва разговорите в тяхната същина. Държавното обвинение се позова на една експертиза, незнайно от кого направена, че записите не отразяват реално проведен разговор. Аргументът на прокуратурата да не разследва, се разбива от Мондешки  на пух и прах.

 

- Ако предположим, че твърденията на Мондешки  са верни, какво следва?

- Тогава прокуратурата трябва да поднови производството и да привика Мондешки  на разпит. Той трябва да повтори същите неща официално на разпит.  Защото, ако това, което казва, е вярно,  значи има извършени престъпления, които засягат глава Втора от НК , касаещи престъпления против личността.

 

- Има и много странни моменти в интервюто на Мондешки. Той  решава да говори в медия на модела КОЙ, като в същото време, против правилата на журналистиката, интервюто излиза без негова снимка. Как си обяснявате  това?

- Мондешки  сме го търсили от самото начало. Днес се навършва точно една година от първият запис „Янева-Ченалова". Още преди да пуснем записа, търсихме за коментар Янева и Ченалова . Тогава все още не знаехме, че мъжкият глас е на Мондешки. Имаше предположения че е той, но нямаше сигурно доказателство. Търсихме го да потвърди или да отрече. Имаше съмнения дали става дума за адвокат Иван Тодоров или за Мондешки. Иван Тодоров се яви пред ВСС и отрече да е участвал в записите. Мондешки  се скри, не отиде във ВСС, въпреки, че го викаха. Готови сме да предоставим неговото мнение съвсем коректно. Това сме го заявявали няколко пъти. Мондешки  го знае, защото сме му предавали  нашето желание за разговор чрез познати лица. Не знам дали Мондешки  е дал това интервю .

 

- Да не искате да кажете, че друг го е измислил?

 - Няма логика да излиза интервю без снимка. Освен това никой не е чул Мондешки  на живо. Янева излезе с адвоката си Антон Станков. Тя не коментира, но и не отрече за  разговорите. Мондешки  е член на старозагорската  адвокатска колегия. Той е бил разследван и съден в България за съставяне на документ с невярно съдържание. И е станал член на адвокатската колегия  в Стара Загора с подкрепата на Антон Станков. А той пък се явява като адвокат на Янева. Интересно  ми е как ще реагира тя на обвиненията  на Мондешки, че като основен участник в разговорите, е  създала компромати за властимащите. Това е престъпление и прокуратата трябва да повдигне обвинение. Янева говори за главния прокурор Сотир Цацаров, за Борисов, за търговия с влияние, за нарушения на закона за съдебната власт.  Говори за недопустимо корупционно  влияние от изпълнителната към съдебната власт. Всички тези неща се разкриват от самата  Владимира Янева. Това са и най-тежките улики за порочната система на задкулисието в съдебната власт. И ако приемем, както казвате,  че Мондешки  говори истината, то тогава Янева трябва да бъде привлечена като обвиняема. Как така една високо поставена магистратка, която към момента на записа е била председател на най-големият съд в България, съставя компромати  срещу главния прокурор, премира и други политици и магистрати?! Това е човекът, който има огромна информация. Нещата не са безобидни. Ако един човек разполага с цялата класифицирана информация  на ДАНС  и след това сяда и съставя целенасочено компромати  срещу хора от държавното управление, то прокуратурата и  ДАНС   веднага трябва да се самосезират.  Фактът, че никой не реагира, издава съвсем красноречиво, че тезата на Мондешки  е измислена. Значи всички са наясно,че Мондешки  лъже. За това никой не се трогва от неговите думи.

 

- Има ли още записи и какво се съдържа в тях?

- Да, има. Мога да кажа, че един от записите, обяснява сегашното поведение на Мондешки. Той отлично знае какви ги е плещил и сега го е страх. Изпаднал е в паника, че спрямо него може да се предприемат сериозни действия от страна на премиера Бойко Борисов.

 

- Да не би в този запис да става дума за него?

- Това, което Мондешки  говори за премиера и за негови действия на служебното му място,  е меко казано шокиращо. Явно Мондешки  е изпаднал в паника, защото знае, че това ще излезе. И чудейки се какво да прави,  скочи саоотвежено , предприемайки самоубийствен акт. Предпочете по-малкото зло, за да угоди на Борисов и да защити неговата абсурдна и безумна теза, само и само да си спаси кожата от саморазправа. А може и от нещо друго.

 

- Витаят съмнения, че Мондешки не е дал това интервю.       

- Никой  не може да каже. Мондешки  никъде не се е появил, за да коментира. Кой може да отрече, че Мондешки  е дал това интервю , освен самият Мондешки . А той е дълбоко покрит и никой не знае къде се намира. Ако Мондешки  е решил да прави самопризнания,  то най-нормално би било да отиде в прокуратурата или ВСС , където така или иначе го викат.  И  да каже всичко това.  Не е нужно да споделя пред медиите.  В случая говорим за интервю в медия, която е абсолютно зависима от Делян Пеевски   и за която се знае, че  се управлява пряко от него. Да не забравяме, че  Пеевски  е пряко замесен в скандала. Следователно тук става въпрос за манипулации  и конфликт на интереси. Най-заинтересовани от бездействието около записите са трима души-Борисов, Пеевски  и Цацаров.

 

- В такъв случай институциите  могат ли да стигнат до истината за същността на тази записи?

- Естествено, че не. Тези хора държат държавата в плен. Те определят работата  на всички институции в България. За обществото не е тайна, че властта на Борисов е безконтролна. А тя в момента е абсолютно безконтролна. Да не говорим за Цацаров, който упражнява правомощията  си по един архаичен и комунистически начин, който не съществува  в нито една демократична държава. Цацаров  няма кой да го проверява, той е над закона. И убийство да извърши, няма кой да го разследва. За Пеевски  няма да коментирам, то е ясно.

 

- Значи се намираме в задънена улица?

- Ние се намираме в условията на тежък режим и тежка диктатура на беззаконието на задкулисието. В момента нямаме никакви законови  начини и средства да се противопоставим срещу това.

 

- Има ли изход в такъв случай?

- Единственото, което остава е общественият натиск, индивидуалната смелост на отделните личности, политици, граждански организации, и т. н., които да протестират и да изразят  своята позиция. Вчера служители от няколко прокуратури  в страната-Монтана,София, Белоградчик,  излязоха и поискаха оставката на Цацаров . Те  настояха разговорите „Яневагейт ” да се разследват.  Това означава, че обществото се интересува от тези неща. „Яневагейт ” не е разговор между две жени в магазин, а между хора, които са имали много сериозна власт и са решавали човешки съдби. Владимира Янева и Румяна Ченалова  не си говорят за маникюри във фризьорския салон, а за действия, които представляват сериозни престъпления на най-високо ниво в държавата-корупция, търговия с власт и т. н. Докато прокуратурата  отказва да извърши тази проверка, напрежението в обществото ще расте. Ще си позволя да кажа, че това е най-големият скандал през последните десетилетия в съдебната система в европейска държава.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5173 |02.11.2016 Борисов омерзен от Мондешки и „Двете каки” . 1| 6981 |02.11.2016 ФРОГОКО: Мондешки по баровски в съда - с автомобил S класа и шофьор . 0| 5342 |28.10.2016 Калфин: ”Горчиво!” Борисов и Нинова са се договорили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads