Реклама / Ads
0| 5007 |03.11.2016 МИСТЕРИИ

Няма Брекзит без одобрението на ЕП, реши съдът

.
Висшият съд на Лондон е постановил, че премиерът Тереза Мей не може да задейства Член 50 от Лисабонския договор, активиращ процедурата по излизане на страната от ЕС, без преди това да има гласуване в парламента, съобщават медии.
 

Делото беше заведено от бизнесдамата Джина Милър и фризьорката Деир дос Сантос, които твърдят, че премиерът няма право да откаже на членовете на парламента да гласуват за това, дали да бъде задействан Член 50 от Европейския договор.

 

В отговор на заведеното дело Тереза Мей твърдеше, че британската общественост вече е взела своето решение чрез гласуването на референдума на 23-ти юни за излизане от ЕС и поради това не е било необходимо повторно гласуване в парламента на страната. Очаква се Тереза Мей да обжалва днешното решение пред Върховния съд, като новото разглеждане на казуса вероятно ще е в периода между 5-и и 8-и декември.

 

Междувременно британското правителство изрази разочарование от решението на Висшия съд, че се изисква одобрението на парламента, за да се задейства процесът за напускане на Европейския съюз, заяви министърът на търговията Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс.

 

Правителството е разочаровано от решението на съда. Страната гласува да напусне Европейския съюз на референдум, одобрен от актове на парламента. Правителството е твърдо решено да зачете резултата от референдума, посочи Фокс пред парламента. Това решение повдига важен и сложен юридически въпрос и ние ще го разгледаме внимателно, преди да решим как да процедираме, допълни той.

 

Британската лира реагира позитивно на днешното решение на Висшия съд, поскъпвайки рязко спрямо останалите основни валути. По-рано през деня паундът намери подкрепа от солидно проучване, показващо ускоряване на бизнес активността в британския сектор на услугите през октомври до най-високо ниво от началото на годината.

 

Британската лира поскъпва с 1,16% към 4-седмичен връх от 1,2447 долара, достигайки най-високо ниво от 7-и октомври насам. В същото време еврото се понижава с 1,22% до 7-дневно дъно от 0,8906 паунда.

 

Изненадващото решение на Върховния съд оказва подкрепа и за британския банков сектор, като акциите на Royal Bank of Scotland Group поскъпват с 3,4% и на Barclays – с 1,95%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3635 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 3874 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 2998 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната . 3| 5405 |29.01.2024 Иран обеси 4-ма заради шпионаж в полза на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads