Реклама / Ads
7| 11543 |04.11.2016 НОВИНИ

Б. Димитрова: Веско Маринов не може да направи Цачева президент

.
Боряна Димитрова
Социологът Боряна Димитрова потвърди в ефира на Нова телевизия, че при всички случаи ще има балотаж на президентските избори. По думите й, на балотаж ще отидат най – вероятно Цецка Цачева и ген. Румен Радев. Резултатите им към този момент са 26,3% към 25.6%.
 
Димитрова е категорична, че ниските резултати на Цачева са заради липсата й от участията, липсата й от социалните мрежи. Тя е на мнение, че Веско Маринов не е достатъчен да събере достатъчно гласове за Цачева.

За първи път в историята на президентските избори между първия и втория кандидат има толкова малка разлика, а двамата общо събират по-малко от 50% от вота, коментира още Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

Избирателната активност се очаква да бъде 69% при 61%, измерени от агенцията през октомври.

Последното проучване на агенцията показва, че референдумът ще бъде "на ръба" да се окаже валиден. Ако през октомври 52% от избирателите са твърдяли, че ще участват в него, през ноември те са вече 61% или 3.6 млн. Димитрова уточни, че хората, които заявяват желание да участват в референдума не са винаги много добре информирани и изразяват противоречиви нагласи, което вече се видя при предишното им изследавне. В последния момент тези емоционални реакции може да сработят в други посоки, посочва тя.

Данните сочат още, че спада броят на хората, които ще отбележат още на първи тур, че не подкрепят никого. Ако през октомври това са обявили 10.8% от запитаните сега това са 6.1% от тях. Според Димитрова това се дължи на широкия дебат "около квадратчето", при което хората са разбрали, че не е на добро, че протестният вот дава шанс на първите.


Димитрова припомни резултатите преди втория вот от "зората на демокрацията", при които Желю Желев е събрал на първи тур 80%, Петър Стоянов - над 70%. Тези резултати показват, че кандидатите са привлекли сериозно ядро, силно скеле, около което на втори тур могат да привлекат по-малки периферии, анализира Димитрова. Тя посочи, че при сегашната ситуация двамата кандидати представляват крехко скеле, което може да падне под напора на близо 1.7 млн. избиратели, които няма да гласуват на тях на първия тур.

Прогнозите на агенцията са за избирателна активност от 69% като очакването е на практика до урните на 6 ноември да отидат около 3.8 млн. души.

Данните на агенцията сочат още, че дистанцията между двамата се затваря до около 150-200 хил. гласа в зависимост от избирателната активност. Ако през октомври кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева е привличала 29.3% от вота, то през ноември той спада на 26.3%. Според анализаторите на "Алфа рисърч" това се дължи на загуба на традиционния електорат на ГЕРБ в големите градове. Това са хора средна класа, със средни доходи, средно и по-високо образование, посочи Димитрова. Според нея това е изключително симптоматичн, защото става дума за загуба на електорат, който през последните 3-4 избори е бил гръбнакът на ГЕРБ в населени места, където партията е спечелила и кметските постове.

"Там, където заложи активно кампанията на ГЕРБ в малките населени места Цачева удържа позицията си", обобщи Димитрова и посочи, че не може избирателите в по-големите градове, които са и по-добре информирани да бъдат печелени с изпълнения на Веселин Маринов. "Тя губи по-взискателната публика".

Кандидатът на БСП Румен Радев към момента събира 22.5% от вота при 26.3% при социологическото проучване през октомври. При него се наблюдава лека мобилизация на електората на БСП, а другият ефект, поради който подобрява резултата си, се дължи на наричания от социолозите полезен ефект. Той е налице, когато кампанията по време на първия тур се преформатира като кампания за втори тур - посланията и тезите, които се очаква ад излязат през първия тур се развият още през първия. В конкретния случай още при първичната кампания се набляга на посланията, които би трябвало да се видят преди втория тур и на темата за това кой може да стигне до балотаж, обясни Димитрова. Така изпъкват първите двама и част от избирателите, които са симпатизирали но "по-малките" кандидати се пренасочват към онзи, който има шанс да стигне до втори тур.


Данните за тримата кандидати за президент - на Реформаторите Трайчо Трайков, на АБВ - Ивайло Калфин и Татяна Дончева на практика показват, че потъват под собствената си тежест, обяви Димитрова. Тя обясни, че на практика тримата са жертва на ранното префокусиране на тезите от втори тур към основни през първия тур.

Подкрепата за Трайков от 5% през октомври нараства на 5.2% през ноември, при Калфин и Дончева има влошаване на представянето. При Калфин през октомври подкрепата е била 6.8% и сега пада на 5.1%, а при Дончева се свива от 4.7% през октомври на 2.6% сега.

Така на практика кандидатът на БСП Румен Радев печели част от вота за Калфин и Дончева."Тримата се оказваха големите губещи от кампанията, а бяха много активни", обобщи ситуацията Димитрова.


Тримата кандидати, които за месец бележат ясен ръст в привличането на електорална подкрепа са кандидата на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов (12.5% при 8.7% през октомври, или ръст от 50%), издигнатия от инициативен комитет Веселин Марешки (3.7% през октомври 7.1% ) и Пламен Орешарски. Най-видим е при Орешарски, който при личен потенциал да привлече 0.5% от вота след подкрепата на ДПС показва резултат от 6.9%.

Успехът на Каракачанов Димитрова обяснява с ясно ориентирана кампания и добре адресирани страхове на хората. Според "Алфа Рисърч" той е успял да привлече избиратели от различни слоеве, включително и такива, подкрепяли доскоро ГЕРБ.

При Марешки позитивният резултат идва от липсата на политически дебат по време на кампанията, което е отворило място за ясни икономически послания, които са доста чуваеми за хората. "Това не е устойчив вот, но към момента е заел печеливша ниша", обясни Димитрова.

При Орешарски е налице типичната висока мобилизация на ДПС. Затова резултатът му може да се окаже и по-висок, но при голяма избирателна активност относителният му дял ще намалява.


Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено сред 1034 пълнолетни граждани от цялата страна в периода 31 октомври-02 ноември 2016 г., чрез пряко стандартизир
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5850 |18.10.2016 Б. Димитрова: Лют балотаж между Цачева и ген. Радев . 10| 6220 |09.09.2016 Доц. Маринов: Шансовете на Дончева са по-малки от спечелване на джакпот . 0| 5341 |13.07.2016 А. Маринов за Фрог: Първо разправии в левицата, после обща кандидатура . 13| 10115 |11.05.2016 Доц. Маринов: Готви се правителство на „голямата коалиция“- ГЕРБ, БСП и АБВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads