Реклама / Ads
3| 11134 |04.11.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов и Цацаров искат нов списък за кражбите на активи от КТБ

.
Двамата големи в държавата
Синдиците на КТБ са пратили до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Румяна Бъчварова сигнал, че от фирми, дължащи кредити на КТБ се източват активи.
 
Това ваучи Фрог нюз от източници в кабинета и държавното обвинение. Ден по-късно адресатите поискали списъкът да бъде допълнен с фирмите, които се свързват с депутата от ДПС Делян Пеевски, както и с тези, които били прехвърлени и източени от главния свидетел на прокуратурата по делото срещу КТБ Бисер Лазов.

Още по-тревожно обаче било, че за две години и половина квесторите, а след това и синдиците „изразходвали” над 200 млн лева за доста неясни нужди и дейности.

 

Перли в короната

 

Докато подопечните на Пеевски медии громят с публикации цесиите, патронът им е покрил кредитите на „карето аса“ в бизеса си - „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“. Точно за тези фирми синдиците настояват да започне прокурорско разследване.

***

Фирма "Водстрой 98" АД ползва кредити за около 35 млн лв и банкови гаранции над 50 млн лв. Кредитите и гаранциите са главно за осъществяване на инфраструктурни проекти. Единият от кредитите е за приватизацията на "Промишлено строителство холдинг" ЕАД. На 13.08.2014 "Водстрой 98" АД получава кредит от Българска банка за развитие и с него рефинансира всичките си кредити от КТБ. Като обезпечение към ББР "Водстрой 98" АД учредява залог върху търговското си предприятие. През ноември 2014 г. "Водстрой" АД продава акциите си от капитала на "Промишлено строителство холдинг" ЕАД на трето лице. Това е основният актив на "Водстрой 98" АД. Въпросът е: От ББР знаят ли, че "Водстрой 98" АД си е продала асновния актив - "Промишлено строителство холдинг" АД. И ако знаят, защо допускат подобно нещо? А ако не знаят, не е ли това измама и грубо нарушение на закона?

Прокурорско разследване е решението на въпроса.

 

"Промишлено строителство холдинг" ЕАД става клиент на КТБ след приватизацията. Ползва кредити за над 30 млн лв. Дружеството сключва цесия през м. октомври 2014 г. с  друга банка и прави т.нар. прихващане. По този начин изчиства почти целия си дълг към КТБ, но го дължи на другата банка и май няма намерение да го връща. Дружеството е основен участник в проекта Южен поток. То е едн о акционерите на "Газ проект юг" АД, което пък е част от консорциума "Стройтрансгаз" заедно с руското "Центргаз" АД.

Предлага се прокурорско разследване и по този случай.

 

"Вили вист" ЕАД ползва кредит от КТБ в размер на 10 млн лв. за придобиване на акции от капитала на "Трансстрой Бургас" АД. Това дружество се свързва с името на депутата от ДПС Йордан Цонев. Дали е така или са слухове, трябва прокуратурата да установи. Да изясни и извършените цесии, както горещо препоръчва и настояват синдиците в молбата до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Румяна Бъчварова. Защото дружеството сключва цесия през м. октомври 2014 г. с друга банка и прави прихващане. По този начин изчиства почти целия дълг към банката и го дължи на следващата институция, към която няма намерение да се издължи. Кредитът е направен предсрочно изискуем от КТБ на 20.06.2014 г. поради просрочване на дълга (необслужване).

 

Фирма "ЗАИР 2009" ЕООД. Неин собтвеник е Зара Петрова, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дъщеря. Фирмата взима кредит за магазин за дрехи на бул. "България" в София. Кредитът е погасен изцяло през м. ноември 2014 г. от "Балканска медийна компания" ЕАД, на която едноличен собственик е майката на Пеевски - Ирена Кръстева.

Синдиците настояват сделката да се провери от съответните органи.

 

"ТАБАК МАРКЕТ". Дружеството ползва кредити за над 35 млн лв за проекта "ЛАФКА". Дружеството сключва цесия м. октомври 2014 г. с голяма банка и прави прихващане. Така изчиства целия дълг към КТБ, прехвърляйки го в другата банка, на която няма намерение да връща милионите.

Вместо в момента собствеността върху веригата ТЕХНОМАРКЕТ да се прехвърля свободно между свързани с Пеевски фирми и структури, този актив можеше да покрие всички свои задължения към КТБ АД. Той е 130 млн. лева, като годишните приходи са 540 млн. лева.

 

Ето я накратко хронология на събитията, довели до ощетяване масата на несъстоятелността с около 36 млн. лева:

 

1. Към 30.09.2014 г. задължения на „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД и на едноличния му акционер ДОМТЕХ ХОЛДИНГ АГ към КТБ АД са в размер на 69 млн. лева. 

2. Вследствие на осчетоводените от квесторите цесии и прихващания през ноември 2014 г. са погасени всички кредити на „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, като дългът на ДОМТЕХ ХОЛДИНГ АГ е намален на 36 млн.лева. Кредитът на акционера е обезпечен със залог на всички акции от капитала на „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, вписан в Централния депозитар на 11.01.2013 г. 

3. Два месеца преди осчетоводяване на цесиите в „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД вече са се подготвяли за увеличението на капитала. Видно от Търговския регистър, на 14. 08. 2014 г. Общото събрание взема решение за записване на нови акции. Този факт е проспан от квесторите на банката. Съгласно условията по сключения договор за залог на акциите, ДОМТЕХ ХОЛДИНГ АГ са били задължени да уведомят банката за намеренията си, тъй като залогът обхваща всичките акции. Поради това тяхно неизпълнение на условия по договора, квесторите са могли да направят кредитът за предсрочно изискуем и да насочат изпълнение към акциите, които тогава са представлявали 100 % от капитала на „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД. Вписването на новия капитал е факт чак на 08.10.2014 г. или близо два месеца квесторите са си затваряли очите и не предприемат абсолютно нищо. Още повече, че към 30.09.2014 г. кредитът на ДОМТЕХ ХОЛДИНГ АГ вече е бил необслужван над 3 месеца, което е още едно основание кредитът да бъде обявен за предсрочно изискуем и залогът върху 100 % от акциите да бъде запазен в полза на кредиторите на КТБ АД. 

4. Крайният резултат от бездействието на квесторите, е че заложените в полза на КТБ акции представляват вече 15 % от капитала на „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, а не 100 %, както първоначално е сключен договорът за залог. Броят на акциите наистина остава непроменен, но една е цената за 100 % от капитала, а друга за 15 %. 

5. В момента срещу дълг от 36 млн .лева стоят 15 % от капитала на „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” АД. Ако квесторите си бяха свършили добросъвестно работата и залогът върху 100 % от акциите беше запориран в полза на КТБ АД, то остатъчния кредит можеше да бъде обслужен и масата на несъстоятелността попълнена. До момента няма купувач на акциите. Последната предлагана цена на търга е едва 6 млн. лева.

Това са само част от сделките, които прокуратурата трябва да разследва веднага. Квесторите са прави да бият тревога. Прави са и да искат проверките да започнат от техните похарчени над 200 милиона. Ако успеят да докажат необходимостта от голямото харчене, ще излязат чисти и с чест, но ако нещо са сбъркали – да отиват на съд.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 15332 |04.10.2016 Как банката на КГБ овладя БТК. Част II: Участието на Борисов и Пеевски . 2| 5881 |08.08.2016 Василев: Готови сме за еврозоната, но не ни искат . 5| 5713 |09.06.2016 Борисов към бизнеса: Ние ще се оправим, ама вие няма да можете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads