Реклама / Ads
6| 35848 |04.11.2016 ЪNDERGROUND

Братя Мондешки – новите братя на България

.
Момчил Мондешки Източник: Биволъ
След известните братя Галеви, братя Велчеви и други подобни братя, днес са актуални братята Мондешки – Момчил и Младен. В българската народо психология има хубаво понятие: „да се раздели нещо по братски“. Малко хора знаят, че делбата по братски може да бъде два вида – по-голямото за големия, по-малкото за малкия или единият брат разделя на две както прецени, а по-малкият първи взема дял.
 
Та „по братски“ винаги си е кофти работа. Предстои да видим с тези двамата какво и как са разделили. Изглеждат оперативно интересни. Особено по документите в публичното пространство и публикациите в медиите.

Например, случайно попаднахме на Решението по делото „Мондешки срещу България“ в Страсбург в Европейския съда за правата на човека. През 2002 г. срещу Мондешки е образувано наказателно производство, че като агент на пенсионен фонд е заподозрян в подправяне на няколкостотин декларации за присъединяване към този фонд. Задържан е в следствения арест в София. Оплаква се от лошо храносмилане и че му бавят писмата и за това през 2009 г. му е присъдено обезщетение. Просто до сега никой не го спомена.

За Момчил Мондешки вече всички знаят, че е главно действащо лице (глас) в аферата „Яневагейт“, но какво ли можем да открием за Младен, този пушещ пури малък брат.

Няма да се връщаме много назад във времето, едва ли има нужда  – делото „Белведере“ от 2014 г. Спомняте си френския посланик, „гнилите ябълки“, Ченалова …

„Две седмици след образуването на делото „Белведере“ е подадена още една молба (за откриване на производство по несъстоятелност). Тя е от троянската фирма „Агротекнолоджи“, която също иска да бъде конституирана като кредитор. Дружеството е собственост на 28-годишния Младен Мондешки. Той е брат на старозагорския адвокат Момчил Мондешки, осъждан преди години за документно престъпление, а през последните две години чест гост на служебните коридори в градския съд и кабинетите на ръководството. В адвокатските среди в София той е припознаван като „вратата“ към търговското отделение на СГС (през седмицата членът на ВСС Калин Калпакчиев подаде сигнал до Етичната комисия на съвета именно заради присъствието на Мондешки в съда и съмнителните обстоятелства по делата, по които той е страна).

Какво иска троянското дружество от „Белведере“ адвокатите на фирмата не можаха да отговорят, защото нямат достъп до делото и не са уведомявани за молбата му, което според тях е нарушение на закона.

От документите по дело, висящо пред Върховния административен съд (ВАС), става ясно, че през 2013 г. на „Агротекнолоджи“ е била отказана регистрация по ДДС. От отказа на НАП става ясно, че фирмата на Мондешки твърди, че е имала договор за реклама с „Белведере“ миналото лято, по който е получила 47 хил. лв. Данъчните обаче приемат, че дружеството не е представило никакви доказателства, че реално е изпълнило поръчката.“ (Пасажът е от статия в „Капитал“ )

Младен Мондешки има няколко фирми и е собственик на редица имоти в Троян и Орешак.

От сайта Еconomix разбираме, че през 2014 г. Младен Мондешки изкупува активите на троянския мебелен завод „Хемус“ на търг, организиран от Райфайзенбанк, както и че в Имотния регистър е вписана ипотека върху имоти на фирмите във връзка с кредит от ПИБ.

През юни 2016 г. Младен Мондешки спечелва чрез търг „Елма” Троян. Предприятие, придобито от Николай Банев по време на масовата приватизация, е в процедура по несъстоятелност от 2012 г. по иск на двама малки кредитора. Сайтът „Троян 21“ съобщава, че  търгът е спечелен от „Солид 85” ЕООД, чийто собственик е 31-годишният бизнесмен Младен Мондешки.  По неофициална информация, цената е достигнала 2 151 151.51 лева. Дали някога е проверяван за произход на средствата, с които борави?

На 12 май 2016 г. „Солид – 85”  придобива на търг апартамент на столичната ул. „Самуил“, собственост на „Хелт енд Уелнес”, продавано заради  задължение към КТБ. Там бе седалището на това дружество, а сега са преместени компаниите на Мондешки.

В средата на септември, при абсолютно неясни обстоятелства и причини загина в зловеща катастрофа Васил Гунчев, който бе  член на Съвета на директорите на акционерното дружество „Хелт енд Уелнес”. Известно е на много хора, че защитеният свидетел на прокуратурата по „делото КТБ“ Бисер Лазов полага сериозни усилия, за да сложи ръка на дружеството и да го заграби. Правени са опити да се подмени борда на директорите. През цялото време Васил Гунчев правеше всичко възможно, за да не се случи това. А сега в офисът му е Младен Мондешки.

Догади ли ви се и на вас…

Счетоводител на всички компании на Младен Мондешки е фирмата „Кристи акаунтанси” ЕООД, която до ноември 2015 г. е собственост на синдика на КТБ.





















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9251 |16.02.2016 Зверство! Казанлъшки братя, убили сестра си, пребиха до смърт майка си . 45| 23571 |05.03.2015 Само във Фрог: Сертов се страхува от братя Галеви, моли премиера за помощ . 33| 19346 |26.11.2014 Ченгетата в шах, чудят се как ще ловят крадци с новите мерки за КАТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads