Реклама / Ads
8| 9688 |05.11.2016 НОВИНИ

След Лондон, ВТБ бяга и от София заради скандала с Виваком

.
Bтopaтa пo гoлeминa pycĸa бaнĸa – BTБ, плaниpa дa закрие своя офис в София. Формалният аргумент е „структурни промени”. Инстинският – грандиозният скандал около заграбването на Виваком с участието на хора от ВТБ.
 
Това съобщиха за Фрог нюз източници в Кремъл. Има и трета причина, която засега е строго пазена тайна. Става въпрос за изплували връзки между арестувания полковник от руското МВР, зам.-шеф на Отдела за борба с корупцията „Т” Дмитрий Захарченко и негови шефове с банкери в Русия и зад граница – в това число и в България. У Захарченко бяха открити над 120 млн долара, 2 млн евро, както и влогове в други страни. Предполага се, че висшите ченгета са инвестирали в недвижими имоти, някои от които по българското Черноморие. Разследването продължава и се очакват сензационни разкрития. (Очаквайте подробности във Фрог нюз)

Решението за закриването на софийския офис е разрастващия се скандал около опитите на Спас Русев и братята Милен и Георги Велчеви – представители на ВТБ за България – да овладеят по съмнителен начин най-голямата мобилна компания у нас Виваком. Не е тайна, че името на депутата от ДПС Делян Пеевски също е замесвано в огромната далавера.

Преди дни ВТБ затвори и eвpoпeйcĸия cи oфиc oт Лoндoн. B мoмeнтa Финaнcoвaтa инcтитyция, oт ĸoятo 61% ce дъpжaт oт дъpжaвaтa, тъpcи начини да излезе от скандалите, в които се забърка през последните 1-2 години. ВТБ обяви ликвидацията на централата едва след като британският регулатор Financial Conduct Authority започна проверка, заради редицата гръмки скандали, в които се оказа замесена руската банка с държавно участие (държавата притежава 60,93 % от акциите).

Само през последните месеци британският клон на ВТБ – VTB Capital plc – успя да привлече вниманието на медиите като участник минимум в три скандала. Първите два бяха свързани със съмнителни кредити, отпуснати на държавни фирми от Мозамбик.

Третият скандал избухна, когато се разкри как топ-мениджърите на ВТБ под предлог, че отпускат кредит на компания от Люксембург, се опитват да овладеят Vivacom - най-големия телекомуникационен оператор в България.

Зачестилите скандали около VTB Capital plc събудиха подозрение у британския регулатор, който започна проверка на дейността на британския клон на ВТБ, и веднага клона бе панически закрит.

В случая с Мозамбик се стигна дотам Международния валутен фонд (МВФ) да обнародва своите подозрения, че зад „банковата операция” се крие корупционна схема. Ето защо Международният валутен фонд изиска провеждането на независим одит на всички детайли по цялата мътна история.

Българският скандал също избухна заради почти криминалния опит на мениджърите на ВТБ да заблудят инвеститорите, които притежават облигации на БТК (Българска телекомуникационна компания АД). След това бяха разкрити редица факти, заради които скандалът стана международен. Засегнати бяха дори имената на Русия и България като държави и държавно управление, коетто си затваря очите за грабежа.

За да се намалят щетите от скандала, в София спешно бе изпратен зам.-шефът на ВТБ Юрий Соловьов. Той се срещнал с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят как скандалът да бъде потушен. В Кремъл били изключително раздразнени от неуместните действия на ВТБ по придобиването на Виваком и възникналите съмнения за колосална корупция. В руски медии се появиха твърдения, че българският премиер е трябвало да получи 50 млн долара, за да си „затвори очите” за това, което става с БТК и Виваком.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3957 |04.11.2016 Прокуратурата възобнови разследването по ”Яневагейт” . 0| 3719 |03.11.2016 20 хиляди полицаи ще следят за реда в изборния ден . 0| 3596 |03.11.2016 Разследват прокурорка, натискала полицаи да не спират на пътя сина й . 1| 3880 |03.11.2016 След 3 дни работа Системата на пръстовите отпечатъци се срина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads